Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Terwijl kernenergie sterft leeft zonnestroom op

Gedeeltelijk vertaald vanuit Denis Hayes & Scott Denman, As nuclear power dies, solar rises. CNN Edition. 22 april 2014.

Eindelijk, met “Earth Day 2014” kunnen we het ware begin van het solartijdperk vieren. Overal ter wereld wordt haast gemaakt nu de ooit geprezen kernenergie langzaam sterft. Het verwachte equilibrium waar kernenergie gratis zou zijn is opgegeven en zonnestroom neemt haar plaats in.

Terwijl energiemaatschappijen langzaam zien dat kernenergie in toenemende mate minder kosteneffectief is schieten nieuwe PV installaties als paddenstoelen uit de grond. In de VS werden in 2013 een recordaantal van 4,2 Gigawatts aan zonnestroom bijgeplaatst. Het totaal van 10 Gigawatt produceert nu voldoende energie voor 1,6 miljoen huishuidens.

Wereldwijd is het aandeel zonne-energie de afgelopen twee jaar verdubbeld van 64 naar 134 Gigawatt en in 2012 was volgens the world nuclear industry status report was de groei van zonne-energie maar liefst 27 keer zo groot als de groei van kernenergie.

De stuwende kracht achter de revolutie ligt in de inherente zwakte van kernenergie, de vloot verouderde en gevaarlijke reactoren kosten ieder jaar meer en nieuwe reactortechnologie is simpelweg te duur nu er geen dalende prijzen verwacht worden.

Afgelopen jaar viel in de VS het doek voor 5 reactoren wat het totaal voor het eerst in 20 jaar onder de 100 brengt. Zelfs geplande upgrades aan bestaande reactoren werden geannuleerd omdat ook die niet langer economisch haalbaar bleken te zijn. Daarbij werden negen plannen voor nieuwe reactoren definitief naar de prullenbak verwezen waardoor van de 27 aangevraagde projecten in 2008 eind 2013 een schamele vier nog doorontwikkeld worden.

Superinvesteerder Warren Buffet is het boegbeeld van deze marktgedreven revolutie. Terwijl in 2013 zijn energiemaatschappij twee innovatieve plannen voor het bouwen van kleine kernreactoren op moest geven, besloot Buffet de 1,9 miljard te investeren in windparken.

Uit de erkenning van de markt blijkt dat de langverwachte drempel in 2013 is gepasseerd. Non-nucleaire en Co2-vrije energiebronnen krijgen op economische basis de voorkeur. Alhoewel het echte werk nu gaat beginnen was Earth day 2014 inspirerend voor iedereen die al jaren met toewijding het doel van een schone toekomst nastreeft. Met de stuw van de markt is voor het eerst de pad naar een schone economisch haalbare toekomst duidelijk te zien.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen