Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Zeg nee tegen fossiel

Shell laat olie in Alaska in de bodem zitten. Amerikaanse kolencentrales sluiten in duizelingwekkend tempo. Banken als Citi, Bank of America en AZN stoppen de financiering van de kolensector en stellen miljarden aan nieuw krediet beschikbaar voor groene energie. Zelfs bedrijven als General Electric en E.On besluiten hun commerciële kaarten op decentrale duurzame energie te zetten.

De trein van duurzame energie is decennia krakend omhoog gekropen, maar nu stoomt ze in hoog tempo af op het fossiel-industrieel complex. Volgens het adagium ‘adapt or die’ kiezen veel ondernemingen die deel uitmaken van dit afbrokkelende complex eieren voor hun geld: ze maken een commerciële draai naar duurzame energie.

Tandenknarsend

Kan de vlag dus uit? Zeker niet. De draai door de gevestigde orde is niet ingegeven door ideologie maar door economisch overlevingsinstinct. Datzelfde instinct zorgt ervoor dat de huidige fossiele activiteiten tot de laatste cent worden uitgemolken.

Dit leidt tot de huidige paradoxale situatie. Hoewel meer fossiele bedrijven dan ooit beseffen dat de transitie naar duurzame energie onontkoombaar is, trekken ze tegelijkertijd met hun volle gewicht aan de rem in een poging die transitie te vertragen. Dit varieert van lobbywerk om regelgeving af te zwakken en fossiele subsidies in stand te houden, tot systematische verspreiding van leugens over klimaatverandering.

Onderin de la

Het oliebedrijf ExxonMobil is een extreem voorbeeld van deze Machiavellistische opstelling. Exxons eigen researchers legden al in de jaren zeventig de harde link tussen fossiele brandstoffen en klimaatverandering bloot, blijkt uit graafwerk door Inside Climate News. In een memo waarschuwde Exxon Research dat ‘het zeer mogelijk is dat de berekende opwarmingstrend na 2030 catastrofaal zal zijn’. Exact wat 97% van klimaatwetenschappers nu ook zegt.

En wat deed Exxon? Het bedrijf beëindigde de klimaat-researchactiviteiten, stopte deze resultaten ver weg onderin een la en tuigde een kerstboom aan ‘onafhankelijke’ researchinstituten op, die de ernst van de zaak juist glashard ontkenden.

Kostbare tijd

Ook in Nederland vindt de fossiele energie een gewillig oor bij politici. Dat is geen verrassing: ex-politici zoals Wim Kok, Dick Benschop en Nebahat Albayrak zijn met riante salarissen ingelijfd door Shell. Dit heeft ons weinig goeds gebracht. Anno 2015 dreigen we niet alleen onze EU-klimaatverplichtingen niet te halen, zo blijkt uit  de Nationale Energieverkenning 2015. We verliezen ook kostbare tijd om een substantiële duurzame sector op te bouwen.

En dat terwijl het momentum van duurzame energie nu ongekend groot is. Zon- en windenergie worden met ieder paneel en met iedere nieuwe windturbine goedkoper. Een voortvarend, duurzaam energiebeleid van de overheid zou in deze sector tot een flinke groei van werkgelegenheid kunnen leiden.

Fundamentele keuze

Maar dat vraagt wel om een fundamentele keuze. Blijft de Nederlandse overheid de vertragingstactiek van fossiele verliezers ondersteunen? Of toont ze ruggengraat en richt ze haar energie op een krachtige duurzame sector?

Die laatste route vergt politieke moed en ongetwijfeld een dikke huid. Maar het is ook de enige reële mogelijkheid om het verlies aan banen in de fossiele industrie te compenseren. De dagen van fossiele energie zijn geteld. Actieve hulp om dit proces te vertragen redt geen banen, net zomin als massale overheidssteun in de jaren zeventig de scheepsbouw heeft kunnen redden. Dus overheid: richt je op een schone de toekomst en laat de fossiele sector haar eigen boontjes doppen.

Dit opiniestuk is ook te lezen in Trouw.

Dit artikel stond in de Watt's up van november. Meld u hierboven aan of lees de hele Watt’s up van november hier.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen