Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Waarom goedkope olie de duurzame sector niet raakt

De olie-industrie wankelt. Van alle beursgenoteerde oliebedrijven dreigt eenderde failliet te gaan, volgens een recente studie van adviesbureau Deloitte. De oliemalaise dreunt ook door op het Damrak: voor het eerst sinds mensenheugenis is Shell niet meer het meest waardevolle AEX-bedrijf. Die eer gaat nu naar Unilever. En bij Shell, waar de winst in 2015 is gehalveerd, dreigen duizenden mensen hun baan te verliezen, zo schrijft NRC Carrière eerder deze maand.

\"Hebben jullie niet ook veel last van die lage olieprijs?”, is de vraag die ons vaak op bezorgde toon wordt gesteld. Veel mensen zijn nog steeds overtuigd dat duurzame energie alleen bij een torenhoge olieprijs een schijn van kans maakt.

Onstuimige olieprijsbewegingen

Het antwoord is altijd hetzelfde: we slapen er geen minuut minder om. Sterker nog, hoe harder de olieprijs op en neer schommelt, hoe vrolijker we worden. Waarom sidderen we niet van angst? Waarom denken we dat de zonne-energiesector, waarin ons bedrijf actief is, zelfs voordeel kan hebben van onstuimige olieprijsbewegingen?

Ten eerste is de stroomprijs voor eindverbruikers alles wat telt voor ons businessmodel: hoe hoger, hoe korter de terugverdientijd van zonnepanelen voor de klant. Die stroomprijs wordt echter maar zeer beperkt beïnvloed door de olieprijs. Het particuliere tarief bestaat voor ruim 70% uit belastingen en andere heffingen die niets met de olieprijs te schaften hebben.

Solar opweg naar de troon

Gevolg is dat de particuliere stroomprijs vrij stabiel is en we die prijs al jaren met gemak verslaan. En het wordt elk jaar makkelijker. De kosten van zonnepanelen zijn in de periode 1998 – 2013 met gemiddeld 7% per jaar gedaald. Volgens adviesbureau McKinsey zal die lijn zich onverminderd doorzetten. Daar komt bij dat ook de ‘zachte’ kosten, zoals installatie en onderhoud, nog flink omlaag kunnen, meent McKinsey.

Dit zijn kostprijsreducties waar fossiele stroomcentrales slechts van kunnen dromen. Hun logge installaties zwoegen onder hoge vaste kosten. Alle efficiencyslagen zijn al gemaakt. Goedkopere brandstof kan die pijn even verzachten, maar zon- en windenergie blijven in hun nek hijgen. Zo staat solar volgens het Internationale Energie Agentschap op het punt om grijze stroom ook op de zakelijke markt van haar troon te stoten.

Oase van rust

Bovendien is goedkope olie een grillige vriend om op te leunen. Wie weet staat de prijs voor een vat olie over een jaar weer boven de 100 dollar. Die onvoorspelbare kostenstructuur is een horreur voor investeerders en industriële grootverbruikers van stroom. Daarbij vergeleken vormen wind- en zonprojecten een oase van rust: de brandstofkosten zijn altijd nul.

Maar wat ons het vrolijkst maakt: door de prijsimplosie van olie verdwijnen alle onzalige plannen voor pijpleidingen en teerzandprojecten definitief in de prullenbak. Volgens de bank Goldman Sachs is al 1000 miljard dollar aan fossiele projecten afgevoerd. En er gaat geen dag voorbij zonder een ingrijpende sanering bij een oliebedrijf als Shell. De duurzame energiesector zal al dat geld en al die slimme mensen met open armen ontvangen.

Dit artikel stond in de Watt's up van februari.  Lees de hele Watt’s up van februari hier.

 

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen