Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Shell: liever hogere winst dan milieucompensatie

’s Werelds vierde vervuiler laat kans op 12 miljoen kWh schone stroom onbenut

Trots presenteerde Shell vandaag mooie winstcijfers over 2014: naar schatting 22,6 miljard dollar, tegenover 19,5 miljard in 2013. Het Nederlands-Britse olieconcern vergeet daarbij de prijs te vermelden die het milieu daarvoor betaalt. Uit onderzoek blijkt dat Shell verantwoordelijk is voor 2,12% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Daarmee is het nummer 4 in de top 90 van ’s werelds grootste veroorzakers van klimaatverandering, na Chevron, Exxon en BP. Desondanks toont Shell weinig belangstelling om haar milieu-impact noemenswaardig te compenseren en heeft het bedrijf in 2009 vrijwel al haar duurzame investeringen beëindigd. En dat terwijl significante compensatie bij Shell vrij eenvoudig zou kunnen.

Leg zonnepanelen op pompstations en Shell-kantoren en compenseer 850 miljoen autokilometers

Natuurlijk is het inherent aan de fossiele industrie waarin Shell opereert en de producten die het verkoopt, dat het bedrijf een enorme klimaatvoetafdruk achterlaat. Daarom is het des te belangrijker dat oliebedrijven als Shell hun verantwoordelijkheid nemen door te investeren in schonere alternatieven. Maar Shell heeft vijf jaar geleden juist een streep gezet door al haar investeringen in zonne- en windenergie en richt zich nog uitsluitend op de ontwikkeling van biofuels, een vorm van energie waarvan het positieve klimaateffect omstreden is.

Dat het bedrijf haar solaractiviteiten abrupt heeft beëindigd is des te opmerkelijker omdat Shell zelf in een recent rapport stelt dat solar binnen vijftig jaar de grootste energiebron ter wereld zal zijn. Wat is dus logischer voor Shell dan de negatieve spiraal te doorbreken door op zijn minst zelf de tienduizenden vierkante meters plat dak van haar pompstations en kantoren vol te leggen met zonnepanelen?

Een snelle rekensom1 leert dat er op alle 500 pompstations en kantoren van Shell in Nederland samen 53.500 zonnepanelen passen. Die kunnen zo’n 12.305.000 kWh aan schone stroom produceren, waarmee Shell 202.009.951 kg CO2 en rond de 850 miljoen gereden kilometers zou kunnen compenseren. Natuurlijk is dat bij lange na niet voldoende, maar het zou een geweldige stap in de goede richting zijn. Bovendien zou Shell ermee kunnen laten zien dat het wel degelijk geeft om een groene toekomst.

  1. Uitgevoerd door Sungevity door middel van haar Remote Solar Design technologie.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen