Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

Hoe het er aan toe gaat in Chinese panelenfabrieken? Onze Gijs weet het!

Onze collega Gijs heeft kortgeleden een bezoek gebracht aan panelen- en omvormerproducenten in China. Omdat we merken dat er veel vragen en vooroordelen zijn over panelen afkomstig uit dit Aziatische land, hierbij een vragenvuur met Sungevity's Hoofd Inkoop & Techniek Gijs.

Waar was je precies?

Ik wist dat er veel producenten in de regio Shanghai huisden, handig. Bleek dat de producenten uiteindelijk - als je het vergelijkt met Europa - in Berlijn, Parijs, Amsterdam, Brussel en Eindhoven zaten. Gelukkig hebben ze in China veel hogesnelheidslijnen.

Wat was het exacte doel van je bezoek?

Er waren drie doelen: 1) meer leren over het productieproces en de kwaliteitsbewaking van de producenten van panelen en omvormers, 2) goede relaties opbouwen met onze leveranciers en 3) ontdekken met welke producenten we juist wel moeten werken en met welke juist niet, en welke prijzen good value for money zijn.

Hoe zag je dag eruit?

Wakker worden en opgehaald worden door de producent. Dan een eerste fabrieksbezoek met daarna een lunch. Daarna werd ik gedropt op het treinstation om na een uurtje en 250 km verder weer een fabriek te bezoeken.

Welke verwachtingen had je vooraf?

Dat er vrij veel handarbeid zou zijn, maar bleek dat productielijnen erg geautomatiseerd zijn.

Wat is het grootste vooroordeel over Chinese zonnepanelen?

Dat de kwaliteit ondermaats zou zijn. Als je kijkt naar de testfaciliteiten en de Research & Development labs van de grote Chinese producenten, dan doen ze daar vaak meer aan onderzoek en ontwikkeling dan in Europa of de Verenigde Staten. Heel indrukwekkend!

Wat heeft het meeste indruk op je gemaakt?

Ten eerste hoe moeilijk het is om goede cellen te maken (een heel kapitaal intensief proces) en hoe 'eenvoudig' het is om uiteindelijk van de cellen een paneel te maken. En ten tweede hoe groot de fabrieken daar zijn. Dit zijn echt gigawatt fabrieken van tientallen hectares groot.

Hoe zijn de Chinezen?

Ik heb het erg gezellig gehad. Bij elk fabrieksbezoek hoorde ook een maaltijd op een grote ronde tafel met draaischijf in het midden.

Wil je verder nog iets kwijt?

阳光的问候! (zonnige groet, red.)

Dit artikel stond in de Watt's up van december. Lees de hele Watt’s up van december hier.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen