Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

De Haagse lente van 2013

Verschenen op Energiebusiness.nl, geschreven door Roebyem Anders (oprichtster Zonline.nu)

Veel planten en dieren zijn gefopt door het extreem milde weer in december: egeltjes worden wakker, planten lopen uit. Maar we zitten nog middenin de winter, met schaatstochten, natuurijs, en hoge energierekeningen. Toch is het in mijn hoofd al lente. Vorig jaar sloten politici wel na een donkere, sombere winter een lenteakkoord: dit jaar reken ik op de Haagse energielente van 2013. En de winter maakt de weg vrij.

Zonnepanelen gesprek van de dag

Tijdens de donkere dagen rond Kerst ging het gesprek om mij heen namelijk opvallend vaak over zonnepanelen. Ook mensen die gewoonlijk niet over de energierekening nadenken, slaan aan het rekenen om te zien of zij zelf energie kunnen gaan op wekken. Dat is niet zo gek: de energieprijzen zijn per 1 januari weer flink omhooggegaan. Zo kwam er een kolenbelasting bij (een vrijstelling werd afgeschaft voor energieproducenten) en is er een heffing voor de opslag voor duurzame energie in het leven geroepen. Voor een gemiddeld huishouden zal de energierekening in 2013 bij gelijkblijvend gebruik zeker honderdzestig euro per jaar hoger uitpakken. Met iedere prijsverhoging en heffing worden zonnepanelen een betere investering, die zichzelf sneller terugverdienen. 

Energie belangrijk politiek thema

De politiek heeft ten onrechte weinig aandacht voor energie, en blijft maar debatteren over de zorgpremie. Dat verbaast me. Het klopt dat zorg een belangrijke kostenpost wordt, maar ondertussen neemt energie iedere dag stilletjes een steeds grotere hap uit het huishoudbudget. Energie wordt net als de zorg op den duur onbetaalbaar. Dat moment is dichterbij dan politici denken.

Den Haag schiet niet op

 Zonnestroom is voor veel huishoudens een zinvolle investering, als je je eigen stroom mag salderen. Diederik Samson pleit er al jaren voor om de eigen energie van collectieve projecten niet langer te belasten. Waar blijft Den Haag met de uitwerking van de plannen om “salderen op afstand” mogelijk te maken? Nu staat door belemmerende regelgeving de helft van alle mensen op de nieuwjaarsborrel- alle flatbewoners- nog met lege handen als het gesprek over schone eigen stroom gaat. Zonder eigen dak om zonnepanelen op te plaatsen, mogen zij de opgewekte zonnestroom alleen gebruiken voor het gezamenlijke verbruik, zoals portiekverlichting. En dat schiet niet op.

Salderen op afstand mag

In de kabinetsplannen staat deze zin: leest u hem gerust net als ik drie keer, en realiseert u zich dan, dat hier in Haags jargon staat dat ‘salderen op afstand’ voortaan is toegestaan. “Het kleinschalig, duurzaam opwekken van (zonne-)energie waarvoor geen rijkssubsidie wordt ontvangen, wordt fiscaal gestimuleerd door invoering van een verlaagd tarief in de eerste schijf van de energiebelasting op elektriciteit die afkomstig is van coöperaties van particuliere kleinverbruikers, aan deze verbruikers geleverd wordt en in hun nabijheid is opgewekt.” Particulieren die zelf geen geschikt dak voor zonnepanelen hebben mogen ze nu ook op het ander dak leggen, en de geproduceerde kilowatturen verrekenen met de eigen energierekening (salderen). 

Vragen

Maar hoe klein is ‘kleinschalig’? Hoe dichtbij is ‘in hun nabijheid’? En hoe laag is dat ‘verlaagde tarief’? Nu is de korting bijna veertien cent per kWh! Wat wordt verstaan onder ‘coöperaties’? Zijn dat ook VVE’s, buurtverenigingen, BV’s, maatschappen en stichtingen of alleen energiecoöperaties?

Haagse energielente

Ik hoop van harte dat het gaat lukken een ‘Energiewende’ op gang te brengen met een echte Haagse energielente. Daarom nog wat borrelpraat met leuke winterweetjes over zonnestroom. Lang leve de winter van de energielente!- In de winter blijven zonnepanelen nog steeds zonlicht omzetten in stroom, al is het zonlicht minder krachtig dan in de zomer. Dat verschil tussen de absolute uitersten is een factor tien: van de kortste  donkerste dag in december tot de langste zomerdag in juni.- Veel mensen denken dat een zonnepaneel bij hoge temperaturen beter presteert. Maar de opbrengst van een zonnepaneel daalt boven de 25° Celcius ruwweg in stapjes van een halve graad. Op een hete zomerdag kan een zonnepaneel tot 65° Celcius opwarmen en dus twintig procent minder opbrengen. Het gematigde Nederlandse klimaat is dus gunstig voor zonnepanelen.- Een dun laagje sneeuw rond uw panelen kan het rendement verhogen: sneeuw weerkaatst het zonlicht waardoor dit beter wordt opgevangen door de zonnecellen. Een dik pak sneeuw op de panelen blokkeert het zonlicht.- Vorst op een zonnepaneel is als vorst op een autoruit. Gebruik nooit een ruitenkrabber! Een zonnepaneel heeft een anti-reflectieve coating, waardoor het zonlicht beter wordt opgenomen door het paneel. Een krabber beschadigt deze laag, zodat het rendement afneemt. Wat moet u dan wel doen? Gewoon: wachten tot de zon het laagje ijs doet wegsmelten. Roebyem Anders is oprichter van het nieuwe zonnepanelenbedrijf Zonline.nu. Zij is te volgen op haar twitter account @roebyem en @zonline_nu.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen