Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Opinie & achtergrond

'Fossiel gewond maar niet verslagen'

Hoewel hij niet van PowerPoint-presentaties houdt, heeft hij er toch eentje gemaakt. “Omdat de slides zulke gave titels hebben”,  houdt Danny, gekleed in sweater en gympen, de volle zaal lachend voor. De titel van zijn eerste slide: Solar is on fire.

Als oud-campagneleider van Greenpeace en oprichter van Sungevity pleit hij al sinds 1992 onophoudelijk voor zonnestroom als alternatief voor fossiele brandstoffen. In dezelfde lijn schreef hij drie jaar geleden The Rooftop Revolution over de ondergang van de gevestigde energie-orde. Vandaag neemt hij de tussenstand op van wat er van die revolutie is terechtgekomen.

Lopend vuur

“Ik zat er compleet naast”, zegt Danny. Zijn geruststellende glimlach dempt de kleine schok door de zaal. “De groei van zonnestroom ligt vele malen hoger dan ik drie jaar geleden had voorspeld.”

Wellicht is het te wijten aan de jarenlange negatieve feedback die hij voor de kiezen kreeg als campagneleider van Greenpeace. “Bijna alle gesprekken bij bedrijven die we bezochten eindigden hetzelfde: ons kantoor uit, rare hippies. En hoewel we al aan het begin van de jaren ‘90 heilig in solar geloofden, onderschatte zelfs Greenpeace in die tijd volledig hoe hard zonnestroom werkelijk zou groeien.”

Het begin van het einde

De explosieve groei en scherpe prijsdalingen van zonnepanelen zijn goed nieuws voor burgers die hun eigen zonnestroom willen produceren, vertelt Danny. “Het wordt steeds goedkoper. En wanneer iets goedkoper en dus meer toegankelijk wordt, gaat het grote publiek het adopteren. Kijk maar naar de mobiele telefoon. Eerst was deze onbetaalbaar en nu heeft bijna iedereen er een. Zelfs in ontwikkelingslanden.”

Aan de andere kant leidt het tot een onverwacht snelle dreun voor Grote Vervuilers, zoals fossiele energieproducenten. Ook die gaan harder achteruit, of transformeren veel sneller naar duurzame alternatieven, dan Danny had gedacht. “Het is het begin van het einde voor fossiel.” De volgende sector bovenaan zijn prioriteitenlijstje is de de transportindustrie. Sungevity’s strategie? Vrienden worden. En die aanpak lijkt te werken. “Onze vrienden van BMW zitten ook in de zaal”, zegt Danny zwaaiend. En de vrienden van de electrische BMW i3 zwaaien vrolijk terug.

Strijden tot het fluitsignaal

Maar het nog veel te vroeg voor de loftrompet, meent Danny. “Fossiel is nog niet verslagen.” Hij trekt een pijnlijke parallel: een voetbalwedstrijd tegen Duitsland. “Zoals jullie goed weten, kan het Duitse team tot het allerlaatste moment scoren en gaat de overwinning alsnog aan je neus voorbij. Daarom: keihard strijden tot het fluitsignaal.”

Maar hoe? Door samen te spannen, aldus Danny. “Klanten van Sungevity vormen al een sociale beweging, maar we moeten nog meer gecoördineerd te werk gaan. Onze kracht ligt in ons dominee-effect: onze klanten zijn zeer tevreden en enthousiast met hun keuze voor zonnestroom en kunnen op hun beurt samen de hele buurt of stad enthousiast maken.”

Ambassadeur Annouschka Hoevers uit Leidschenveen, die net gebiologeerd naar Danny heeft geluisterd, is daar het levende bewijs van. “Het was geweldig hem te zien spreken. Nu weet je helemáál waar je het voor doet. Ik ga heel Leidschenveen aan de zonnestroom helpen.”

Het is recht uit Danny’s hart gegrepen. “We moeten een Go Solar platform creëren zodat mensen makkelijker kunnen overschakelen op zonnestroom. We weten dat solar succesvol is, we hebben de juiste oplossing. Alleen moeten we die nog veel sneller in gang zetten. Dat lukt alleen met de overredingskracht van onze bestaande klanten. ” Dus beste Watt’s up-lezer, stap over je schroom heen. Danny: “It’s going to be a wild ride in the solarcoaster.” Gilt u mee?

Danny live zien? Bekijk hier de video van zijn inspiral talk.

 Dit artikel stond in de Watt's up van augustus. Meld u hierboven aan of lees de hele Watt’s up van augustus hier.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen