Het Sungevity blog

De Nationale Energiecommissie: Nederland kan wereldkampioen energietransitie worden

De Nationale Energiecommissie presenteerde op 4 juli zijn eerste bevindingen aan politiek Den Haag.
De Nationale Energiecommissie bestaat uit alle initiatieven van bedrijven, overheden, energiecoöperaties, NGO’s, onderwijs, wetenschap en andere Nederlanders die nu al bijdragen aan de energietransitie. Door samen op te trekken is een nationale beweging ontstaan die de nodige èn noodzakelijke versnelling brengt. De commissie heeft vandaag demissionair premier Rutte, informateur Zalm, de Tweede Kamer, de Vaste Kamercommissie van Economische Zaken en het Ministerie van Economische Zaken op de hoogte gesteld van de bevindingen.

Nederland wereldkampioen energietransitie 

De Nationale Energiecommissie stelde in januari 2017 Ruud Koornstra aan als Nationaal Energiecommissaris. De afgelopen maanden verenigden honderdduizenden vooruit-denkenden, captains of industry, burgers, wetenschappers, gemeenten, provincies, maatschappelijke organisaties en startups zich in de commissie. Koornstra: “Het afgelopen half jaar heb ik met eigen ogen gezien dat Nederland er klaar voor is. We beschikken over genoeg kennis en innovatiekracht, geld en ondernemerschap om wereldwijd voorop te lopen op het gebied van duurzame energie. Nederland kan wereldkampioen energietransitie worden. Bondskanselier Merkel wil dat Europa voorop gaat lopen en laten wij daar nu het voortouw in nemen.”

Nationale Energiecommissie roept op tot nationale ambitie 

Eind 2017 presenteert de Nederlandse regering een nieuw nationaal klimaat- en energieplan in Brussel. Een uitgelezen moment om alle spelers in dit veld aan tafel te zetten voor het Nationale Plan Energietransitie. Koornstra: “Het enige dat nu nog nodig is, is een krachtige gezamenlijke nationale ambitie. Een schone energiehuishouding in 2030 die economisch en sociaal verantwoord is, blijkt een ambitie waar iedere politieke ideologie zich in kan vinden. Samen worden we wereldkampioen!”

Ontdek wat jij kunt besparen.