Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Inspiratie

Jeff goes Nepal #2 - Schetsboeken en geodriehoeken

Net als Sungevity zijn ook onze vrienden van Vandebron groot fan van zonnepanelen. Vandebronner Jeff is zelfs afgereisd naar de Nepal om daar zonnepanelen te installeren op scholen in afgelegen gebieden. Volg hier zijn avonturen en missie.

Daar staan we dan, starend naar het dak. “Hoeveel graden moet de hoek van de panelen ook alweer zijn?” Gelukkig heb ik mijn huiswerk gedaan. Op de lengtegraad van Tanahu in Nepal functioneren de panelen optimaal bij een hoek van 24 graden direct gericht naar het zuiden. “En waar is het zuiden ook al weer?” Precies de kant op waar de 2 daken niet heen wijzen. Dit wordt misschien toch nog lastiger dan verwacht. 

Knap staaltje wiskunde B

Samen met twee Koreaanse bouwkunde studenten brengen we die middag door met schetsboeken, geodriekhoeken en een knap staaltje wiskunde B. We komen tot een aantal ontwerpen. Het risico is echter groot, bij het kiezen van een verkeerd ontwerp kan één windvlaag het hele dak meenemen. We hebben meer expertise nodig. We schakelen daarom de hulp in van Gham Power. Dit blijkt een goede beslissing; ons ontwerp had het dak van de school letterlijk naar de andere kant van de berg doen waaien!

Gham Power is gespecialiseerd in het ontwerpen en installeren van micro-grids in afgelegen landbouw gebieden. Omdat de initiële investering vaak te groot is voor de boeren worden de projecten uitgevoerd tegen micro-krediet of community-krediet. Deze toegankelijke manier voor het verkrijgen van krediet heeft ervoor gezorgd dat Gham Power een groot aantal projecten heeft kunnen voltooien. 

Kennis blijft bij de school

Het ontwerp dat Gham Power uiteindelijk maakt zorgt ervoor dat de panelen op beide daken van de school rust. Door slim gebruik te maken van de hoek van het dak kunnen de panelen alsnog richting het zuiden worden gebouwd. Daarnaast zorgen ze ervoor dat er voldoende ruimte tussen de panelen zit, dit voorkomt dat de panelen door de wind kunnen worden gegrepen. Aangezien het niet een simpele installatie betreft, belooft Gham Power de meest ervaren installateur te sturen. Deze zal eind van de week vanuit Kathmandu naar de school vertrekken. 

Het brengen van een installateur uit de stad heeft zowel zijn voordelen als nadelen. Een groot nadeel is dat de kennis niet uit de directe community van de school komt. Om een quick fix te voorkomen en er toch voor te zorgen dat de kennis over zonnepanelen ook aanwezig blijft bij de school begin ik volgende week met het lesgeven aan een klein klasje bestaande uit twee vaste vrijwilligers. De leerlingen krijgen alles te weten over zonnepanelen. Van berekening tot installatie. Dit leren ze door middel van het lesmateriaal dat ik in Nederland al heb geschreven. Daarnaast zullen ze actief meehelpen met de installateur van Gham power. 

Daarover later meer in de volgende blog!

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen