Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Inspiratie

Hoog bezoek van het Ministerie van Economische Zaken

Afgelopen maand kreeg Sungevity hoog bezoek van drie vertegenwoordigers van het Ministerie van Economische Zaken (EZ). Maarten Camps (Secretaris-Generaal), Sandor Gaastra (Directeur-Generaal Energie, Telecom en Mededinging) en Yvonne Straathof-Beyer (Adviseur Duurzame Energie) raadpleegden ons over ontwikkelingen in de markt voor zonnestroom. Onze Joash Wijbenga (Director Operations) vertelt hoe het bezoek verliep.

Vanwaar dit hoge bezoek?

Het ministerie van Economische Zaken kwam zich informeren bij het bedrijfsleven over de toekomst van zonnestroom. Ons bezoek was benieuwd hoe wij tegen zonnestroomregelingen in Nederland aankijken.


Wat werd er allemaal besproken?

Onze gasten kregen een rondleiding door ons kantoor. We hadden een verrassing in petto: een zonnesysteem op maat ontworpen voor het ministerie, waar 910 zonnepanelen op passen. Dat is goed voor zo’n 70 huishoudens.  

Verder stonden er twee onderwerpen op de agenda: de toekomst van de salderingsregeling voor zonnestroom op woningen, en een knelpunt in de postcoderoosregeling waar stichting Schooldakrevolutie - mede opgericht door Sungevity - tegenaan loopt.

Waar loopt de Schooldakrevolutie precies tegenaan?

Dit initiatief ambieert om de helft van alle scholen van zonnepanelen te voorzien voor 2050. De postcoderoosregeling zou een uitstekende manier zijn voor scholen om stroom aan elkaar te kunnen leveren, waarbij de meest gunstig gelegen schooldaken de stroom voor scholen in de buurt opwekken. De manier waarop de postcoderoosregeling nu ingevuld wordt, belet scholen om hier gebruik van te maken. Ons bezoek heeft beloofd zich hard te maken om de ambitie van de Schooldakrevolutie te steunen en dit knelpunt op te lossen.

En huishoudens in Nederland?

Sungevity benadrukte dat de salderingsregeling in vijf jaar 450.000 huishoudens, waaronder 50.000 huurders van woningcorporaties, en 1 op de 10 scholen over de streep heeft getrokken om op zonnestroom over te stappen. En dat voor maar 77 miljoen aan gederfde belastinginkomsten per jaar (het equivalent van de kosten voor aanleg van 2 km snelweg). Daartegenover staat dat de zonnestroomindustrie wel 200 miljoen euro aan btw, loon- en winstbelasting per jaar oplevert.

De bezoekers van het ministerie waren het erover eens dat zonnepanelen een hoger doel dienen dan alleen duurzame decentrale energie opwek: het creëert draagvlak bij huishoudens om andere duurzame maatregelen te nemen. Daarom waarschuwde Sungevity voorzichtig te zijn in een aanpassing van de salderingsregeling, om niet het kind met het badwater weg te gooien. Om te beginnen zouden wij als solar sector vierkant achter de  Tweede Kamer motie moeten staan om pas na 2023 een alternatief in te voeren, anders maken we meer kapot dan ons lief is.


Moeten we de markt voor batterijen niet stimuleren?

De markt voor batterijen komt pas op gang als nog veel meer huishoudens op zonnestroom zijn overgestapt. Momenteel is een systeem met batterij gewoonweg nog te duur. Als we eerst de zonnestroommarkt laten groeien met de huidige salderingsregeling, volgt de lokale opslag - door middel van bijvoorbeeld batterijen -  daarna vanzelf. Zonder een markt voor zonnesystemen is er ook geen toekomstige markt voor lokale opslagsystemen. 


Wat gaat er nu gebeuren?

Het ministerie van Economische Zaken is van plan om binnenkort een advies uit te brengen over de toekomst van de salderingsregeling. Het hangt van het nieuwe kabinet af wat daar mee gebeurt. In andere woorden: de huidige formatieperiode is cruciaal.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen