Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Inspiratie

Het rapportcijfer van… Pier Vellinga

Sungevity is gek op duurzame denkers en doeners. Iedere maand delen mensen die ons inspireren rapportcijfers uit aan de wereld om hen heen. Deze maand Pier Vellinga, een van de belangrijkste klimaatonderzoekers wereldwijd. Pier is als hoogleraar Klimaatverandering verbonden aan zowel Wageningen University als de VU

Ik geef mijn werk een...9

“Ik betrap mezelf er nog steeds op dat ik mijn werk veel te leuk vind. Het plan was om op mijn 62e met pensioen te gaan. Maar op mijn 65e heb ik nu weer een nieuwe baan bij de Waddenacademie, De nadruk op duurzame innovatie van de academie spreekt mij het meeste aan. Ik ben blij dat ik een flinke bijdrage heb kunnen leveren aan het klimaatdebat, zowel nationaal als internationaal Hoewel het erg lang heeft geduurd, heeft het nu de plaats op de agenda die het verdient. Ironisch genoeg sprak ik in de jaren negentig al over wat er nu staat te gebeuren: de aarde gaat drastisch opwarmen en oliebedrijven zullen failliet gaan.”

Ik geef mijn leven een...8

“Ik heb een mooi leven. Het belangrijkste vind ik dat mijn vrouw, drie kinderen en ik allemaal gezond zijn en dat we ons best doen de aarde gezond te houden. Tegelijk genieten we met volle teugen van het goede leven en wat de natuur biedt. Nu ik wat ouder ben, wind ik mij iets minder snel op over de traagheid waarmee dingen veranderen. Je kunt je afvragen of dat goed is, maar ik heb gemerkt dat ongeduldigheid ook weerstand bij anderen kan oproepen. De bedachtzame manier waarop Urgenda haar rechtszaak tegen de Nederlandse staat naar een overwinning heeft gevoerd, laat zien dat je ook van met een rustige, gedegen aanpak veel kunt bereiken.”

Ik geef de wereld een…8

“We leven in een mooie wereld en historisch gezien is er veel bereikt. Zo is er is minder ellende dan tijdens de pestepidemie in 1300 of de hongersnoden in de 19de eeuw. Daarmee vergeleken is de aarde van nu zo’n slechte plek nog niet. Maar de wereld is en blijft natuurlijk een permanente struggle. En dankzij moderne media zien we nu ook veel meer ellende: niet alleen wat onszelf overkomt, maar ook dat van anderen waar ook ter wereld. Toch is die ellende geen gegeven: als we het goed regelen is er genoeg water, energie en voedsel voor iedereen. Zo is er, ondanks sterke bevolkingsgroei, veel minder armoede en honger wereldwijd dan 30 jaar geleden.

Maar zonder radicale vermindering van broeikasgasemissies kan armoede en honger, en daarmee politieke onrust, weer toenemen. Zo heeft klimaatverandering al een destabiliserende werking op de landen rondom de Middellandse Zee door een lange serie aan mislukte oogsten. Droogtes en overstromingen door klimaatverandering zijn zo ook mede-aanstichters van vluchtelingenstromen, zoals ik onlangs nog samen met jullie oprichter Roebyem Anders in nrc.next schreef. De afgelopen 30 jaar is enorme vooruitgang geboekt om veel meer mensen toegang te geven tot hernieuwbare energie, schoon water en voldoende voedsel. We moeten zorgen dat we die trend vasthouden.”

Dit artikel stond in de Watt's up van november. Meld u hierboven aan of lees de hele Watt’s up van november hier.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen