Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Energietips

Huurdakrevolutie is van start: 100.000 zonnepanelen voor huurwoningen

Hoezee! Ook huurwoningen kunnen nu grootschalig zelf zonnestroom gaan opwekken. Want op dinsdag 18 april hebben we de Huurdakrevolutie gelanceerd. Met dit project willen Sungevity en gebouwverduurzamer INNAX de doorbraak van zonnestroom voor huurwoningen forceren en binnen een jaar 100.000 zonnepanelen plaatsen. Onze co-founder Roebyem vertelt wat tot de geboorte van dit project leidde.


Waarom is de Huurdakrevolutie gestart?

De huursector loopt achter op het gebied van zonnestroom en wij willen een inhaalslag katalyseren! Tussen 2013 en 2016 is het aantal huurwoningen met zonnepanelen bijna verdriedubbeld. Toch blijven zonnepanelen populairder bij eigenaren van koophuizen. Slechts 2% van de huurwoningen in bezit van woningcorporaties zijn van zonnepanelen voorzien. Dat staat tegenover dat 7% van de overige woningen al groene stroom met zonnepanelen heeft opwekt.


Waarom is het belangrijk?

De Huurdakrevolutie maakt zonnestroom betaalbaar, verlaagt de woonlasten en helpt woningcorporaties bij het behalen van duurzaamheidsambities. Grofweg 50.000 woningen profiteren momenteel van zonnestroom, terwijl van de 1.7 miljoen andere geschikte huurwoningen het zonnepotentieel nog onbenut blijft. Dat is een grote kans om heel wat ton CO2 uitstoot en op woonlasten te besparen. Uit onderzoek blijkt dat eenderde van de armste 10 % van alle huishoudens meer dan 11% van het besteedbaar inkomen aan energiekosten uitgeeft. Dat terwijl eenderde van de 10 % rijksten minder dan 2 % hieraan besteedt. De voorspelling is dat in de toekomst deze ongelijkheid toe neemt.


Wat houdt het precies is?

Woningcorporaties worden volledig ontzorgd op vier cruciale fronten: kosten, financiering, enthousiasmeren van de huurders en installatie en beheer van de zonnesystemen. Huurder willen vaak wel, maar de organisatie heeft geen geld en kennis beschikbaar. In andere gevallen willen de juist de bewoners niet meewerken. Met de Huurdakrevolutie willen we deze knelpunten uit de weg ruimen.


Voor wie is de Huurdakrevolutie bedoeld?

Woningcorporaties kunnen zich aansluiten bij de Huurdakrevolutie. Vooral voor kleinere woningcorporaties kan het interessant zijn omdat deze organisaties in sommige gevallen niet de capaciteit hebben om dit soort projecten te organiseren. Nu kunnen ze meeliften op een groter initiatief waar alles wordt geregeld en waar door collectieve inkoop meer voordeel gerealiseerd kan worden. Als huurder kun jij je woningcorporatie op dit initiatief wijzen.


Waarom de betrokkenheid van deze twee partijen?

De initiatiefnemers van de Huurdakrevolutie hebben samen ook de stichting Schooldakrevolutie opgezet. Het doel van deze organisatie is om in 2020 minimaal de helft van alle geschikte scholen van zonnepanelen te hebben voorzien. Sungevity en INNAX zijn complementair. Sungevity heeft veel ervaring met het mobiliseren van huurders en in kaart brengen van wat het zonnepotentieel van huurwoningen is. INNAX heeft ervaring met (financiële) constructies om cooperatief bezit van zonnesystemen voor huurders te stimuleren, zoals door de postcoderoos.


Wat zijn de voordelen van meedoen?

Voor woningcorporaties is een speciaal Huurdakrevolutie-fonds opgericht waarbij tegen maatschappelijke rente projectfinanciering wordt aangeboden. Een ander voordeel is de collectieve inkoopkracht waarbij de prijskorting voor de aanschaf van zonnepanelen wel tot 15% oplopen. Om te beginnen bieden we aan alle woningcorporaties die deelnemen een scan van het PV-potentieel van hun hele portfolio.


Welke reacties hebben jullie ontvangen?

De woordvoerder van de koepelorganisatie Aedas voor woningvcorporaties vond het initiatief sympathiek. Woordvoerder Snijders: “Dit initiatief sluit mooi aan bij Aedes’ doelstellingen”. De lancering heeft veel aandacht in online media gekregen, o.a. in Energeia, Groene Courant, Energiebusiness, Solar Magazine, zie bijvoorbeeld dit artikel.


Waar kunnen woningcorporaties zich melden?

Bij Roebyem Anders, Sungevity,  roebyem.anders@sungevity-intl.com of bij Joop van der Voort, INNAX, jvandervoort@innax.nl.

 

Wat gebeurt er na de aanmelding?

De woningcorporatie ontvangt een gratis scan van de portfolio.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen