Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Energietips

Caravan 3.0

De caravan is terug! Dit keer geen zwabberende Alpenkreuzer achter de oranje Opel Manta, maar een glanzend, futuristisch ei aan de hybride of volledig elektrische auto. Het ei heet de Ecocapsule, gemaakt door het Slowaakse Nice Architects.

De capsule kan vrijwel alles zelf beloven de makers: zonnepanelen en een windmolen leveren elektriciteit. Er is stromend water en de eivorm zorgt dat regenwater efficiënt wordt opgevangen. De camping met bingo en aansluiting op stroom en water kunnen dus worden overgeslagen. Ook de keukentent kan op zolder blijven: kitchenette, toilet en douche in de capsule bieden luxe op hotelniveau ook al zit je midden in de wildernis.

Behalve mee op vakantie, denken de makers ook aan gebruik van de Ecocapsule voor langlopende onderzoeksprojecten of zelfs als primaire woning. Er is een aparte slaapkamer en leefruimte voor twee volwassenen en het interieur is zo uitgekiend dat het doet denken aan een zeilboot. Maar met 4,5 bij 2,4 meter blijft het wat krapjes.

De Ecocapsule haakt in op de trend van volledig zelfvoorzienend wonen zonder een spoor achter te laten. Toch haalt de capsule de lat niet helemaal. Gebruikers moeten nog steeds hun eigen eten meenemen. En waar blijft het afval dat we produceren?

Met wat aanpassingen kan de Ecocapsule echter naar een hoger zelfvoorzienend niveau worden getild. Met een biovergister kan afval tot twee stromen compost worden verwerkt en vrijkomend methaangas worden opgevangen. Het gas kan je dan weer gebruiken om te koken en te verwarmen. Compost uit eetbaar GFT-afval kan benut worden om zelf groente te verbouwen in een kleine kas. En waarom niet nog een paar eigen kippen en een koe?

Het is wel de vraag of de Ecocapsule na deze aanvullingen nog aan de trekhaak kan…… 

Dit artikel stond in de Watt's up van juni. Meld u hierboven aan of lees de hele Watt’s up van juni hier.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen