Alle vragen voor je beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, jouw dak.

Het vermogen van zonnepanelen uitgelegd

Vermogen in Wattpiek

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek ofwel Wp. Wattpiek gaat uit van de eenheid Watt, wat ook gebruikt om het vermogen van je huishoudelijke apparaten aan te duiden. Voor zonnepanelen is gekozen voor een andere eenheid, omdat de exacte hoeveelheid energie van de zon veranderlijk is. Daarom is er een maximaal of piekvermogen vastgesteld, dat kan worden bereikt onder bepaalde omstandigheden. Daarbij wordt ook wel gesproken over Standaard Test Condities of STC. 

Maximaal vermogen

De meest gangbare zonnepanelen hebben een vermogen van 320 wattpiek. Dit betekent dat het zonnepaneel onder de Standaard Test Condities in 1 uur 0,32 kWh opwekt. Echter gaan deze Standaard Test Condities uit van het piekvermogen, dat alleen kan worden bereikt wanneer de panelen recht in de zon staan, bij helder weer en midden op de dag. Zoals je weet is het weer in Nederland niet altijd even zonnig en helder, dus we komen meestal niet aan die ideale omstandigheden. Daarom passen we hier een kleine correctie toe op het Wp-vermogen van een zonnepaneel. Gemiddeld is de correctiewaarde hier in Nederland 0,89, waarbij het aan de kust nog iets hoger is dan landinwaarts.

Rekenvoorbeeld met het gemiddelde: 1Wp = 0,89 kWh per jaar. Dus: zonnepanelen met samen 1000 wattpiek (Wp) vermogen, leveren in Nederland 890 kilowattuur (kWh) stroom per jaar.

Lees onderaan deze pagina meer over vermogen en garantie.


Oriëntatie van het dak

De werkelijke opbrengst van zonnepanelen is verder mede afhankelijk van de ligging van jouw dak ten opzichte van de zon in het zuiden. Een dak pal op het zuiden is voor de opbrengst uiteraard het gunstigst. Maar ook een oriëntatie op zuid-oost of zuid-west levert vaak nog een mooi rendement op. Wanneer jouw dak meer op het westen of het oosten ligt, dan zal de opbrengst iets lager zijn. Toch kan ook daar nog steeds een interessante berekening uitkomen. Zodra het noorden teveel in beeld komt raden wij een installatie af, de berekeningen voor de opbrengst en terugverdientijd worden dan namelijk een stuk minder aantrekkelijk. Sungevity werkt met recente satellietbeelden om de ligging van de woning te bepalen. Aan de hand daarvan kunnen we het exacte rendement voor jouw situatie berekenen. Vraag gratis en vrijblijvend een zonnepanelen advies aan om de mogelijkheden voor jouw situatie te ontdekken.


Hellingshoek van het dak

De hoek van het dak speelt ook een rol. Een dak met een helling tussen de 20 en de 60 graden is geschikt voor zonnepanelen, voor het rendement is rond de 35 graden meest optimaal. Bij een schuin dak nemen de zonnepanelen automatisch de hoek van het dak aan. Op een plat dak kan de beste hoek worden bepaald door de aanbieder. Hoe kleiner de hoek, hoe meer zonnepanelen je kan plaatsen. Bij het maken van een ontwerp voor een plat dak zoeken we altijd naar de opstelling waarmee jij de maximale opbrengst haalt. Meestal is dit een hellingshoek van 13 graden. Dit is de optimale hoek voor de juiste verhouding tussen opbrengst en veiligheid.

Temperatuur van een zonnepaneel

De middagzon geeft meer warmte en licht dan de avond- of ochtendzon en de zomerzon is feller. Dat klinkt ideaal, maar hoe kan het dan dat bij helder zonnig weer niet het maximale vermogen wordt opgewekt? De temperatuur van het zonnepaneel heeft ook invloed op het vermogen. Zonnepanelen worden getest bij 25 graden. Is het een stuk warmer, bijvoorbeeld 30 of 35 graden, dan is dat soms ook nadelig voor de opbrengst. Op dagen dat het buiten 30 graden of warmer is kan de temperatuur van een zonnepaneel oplopen tot wel 60 graden. Die temperatuur is ver boven de standaard test condities, waardoor de opbrengst terug loopt.


Helderheid van de lucht

In Nederland zijn we ermee bekend, het is een mooie zomerdag, maar de lucht is vaak niet helemaal blauw. Er hangt dan waterdamp of fijnstof in de lucht. Dat kan zorgen voor reflectie, waardoor de instraling op de zonnepanelen op zo’n zomerdag toch niet optimaal is. Een zonnepaneel wordt getest onder een kraakheldere blauwe lucht. Helaas hebben we die in Nederland niet zo veel. Het is zelfs zo dat de lucht hier in de winter vaak helderder is dan in de zomer. Er hangt dan minder vocht in de atmosfeer.


Vermogen en garantie

Net als batterijen kennen ook zonnepanelen een vorm van degradatie. Het vermogen van jouw systeem loopt met de jaren iets terug en daarmee jouw stroomproductie. Bij kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen is de degradatie zeer beperkt, waardoor jij ook op de lange termijn nog volop van eigen zonnestroom kunt genieten. Toch is het altijd aan te raden om op de vermogensgarantie van jouw zonnepanelen te letten.

Ter illustratie: vaak wordt de degradatiegarantie aangeduid met een minimaal percentage dat na een bepaalde periode nog beschikbaar moet zijn voor productie. Bij de installatie heb jij 100% van het vermogen tot jouw beschikking, bijvoorbeeld 300 Wattpiek (Wp). Dit gaat langzaam achteruit. Gangbare garanties informeren jou daarover; dat er na 10 jaar nog 90% beschikbaar is van het nominaal vermogen en na 25 jaar nog zo’n 80%. Na 25 jaar is het praktische vermogen van het voorbeeldsysteem dus nog minimaal 240 Wp (80% van 300 Wp). Als de degradatie toch hoger uitpakt binnen de vermogensgarantie, dan horen de materialen gratis vervangen te worden of dien jij gecompenseerd te worden voor de verloren productie.

Let hierbij goed op: “Wat regelt jouw aanbieder als jij je beroept op de vermogensgarantie?” Sungevity biedt een garantie op de opbrengst en voor 10 jaar, waarmee het vermogen dus ook 10 jaar lang wordt gedekt.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen