Terug naar FAQ

Kunnen zonnepanelen tegen hagel of harde wind?

Een zonnesysteem moet voldoen aan strenge kwaliteitseisen en is zo ontworpen dat ze onder alle gangbare Nederlandse weersomstandigheden veilig en goed functioneert. Om dit te kunnen garanderen worden er al tijdens de productie van de zonnepanelen verschillende tests uitgevoerd om te waarborgen dat een zonnepaneel over zijn gehele levensduur voldoet aan alle eisen. In deze tests wordt onder andere gekeken naar de stralingseffecten, thermische belasting en mechanische belasting. Een ander onderdeel is de hagelbestendigheidstest.

 

Kunnen zonnepanelen tegen hagel?

Onze zonnepanelen zijn bestand tegen hagel, sneeuw, ijzel, harde regen en stevige wind. Hier worden ze uitgebreid op getest. De zonnepanelen van Sungevity voldoen aan de IEC/EN 61215 norm. Hiervoor wordt er o.a. een hageltest uitgevoerd met hagelstenen met 25 mm doorsnede en een snelheid van 23 meter per seconde.

 

Valt hagelschade aan zonnepanelen onder de opstalverzekering?

Zonnepanelen worden in principe gedekt door je opstalverzekering, maar bij sommige verzekeraars moet je apart doorgeven dat je je zonnepanelen wilt meeverzekeren. Vergeet daarom niet om je zonnesysteem aan te melden bij je verzekeraar. Stel dat het zo hard waait dat er een boom op je dak valt, dan dekt je opstalverzekering de schade. Ook hagelschade wordt  door je opstalverzekering gedekt.

Ben je benieuwd hoe de kwaliteitstests voor zonnepanelen eruitzien, bekijk dan deze video van de TÜV, waar onze panelen gekwalificeerd worden.