Terug naar FAQ

Wat is het verschil tussen blauwe en zwarte panelen?

Wij leggen je graag uit wat precies het verschil is tussen blauwe en zwarte panelen.

De kristallen bepalen

Het verschil zit in het productieproces. Het silicium in de zonnecellen vormt kristallen. Bij polykristallijne zonnepanelen staan deze als waaiers naar buiten, waardoor ze makkelijker licht uit de omgeving opnemen. Bij monokristallijne zonnepanelen staan de kristallen allemaal dezelfde richting uit. Hierdoor produceren zij beter bij directe instraling.

Wat blijkt is dat in de Nederlandse omstandigheden de twee typen panelen dezelfde opbrengst hebben wanneer dit over een heel jaar wordt bekeken. De betere werking van de poly’s bij diffuus licht, wordt door de mono’s gerealiseerd als de zon direct op de zonnepanelen schijnt. In de praktijk is het vaak een esthetische keuze. De mono-kristallijne panelen hebben veelal een zwarte afwerking, waardoor dit een egaler beeld op het dak oplevert. Dit is een heel persoonlijke opvatting.

Omdat de twee typen gelijkwaardig zijn qua productie, garanties en levensduur, wordt vaak enkel afgewogen of de meerprijs van de mono-kristallijne panelen past bij jouw esthetische voorkeur. De keuze is aan jou!