Terug naar FAQ

Waarom een slimme meter?

Met een slimme meter krijg je meer inzicht in je energieverbruik: je ziet precies wat je aan stroom en gas verbruikt, maar met een slimme meter kun je ook gemakkelijk inzien wat je teruglevert aan het net en hoeveel je afneemt. Bovendien hoef je niet meer elk jaar je gegevens door te geven aan je energieleverancier. Deze worden namelijk direct door jouw netbeheerder uitgelezen.

Als je zonnepanelen aanschaft, kun je in de meeste gevallen van jouw netbeheerder gratis een slimme meter ontvangen. Zodra wij je zonnesysteem hebben aangemeld, krijg je hier bericht over van je netbeheerder.

 

Waarom zie ik op mijn MySungevity monitoringsportaal andere waardes dan op mijn slimme meter?

Op je slimme meter en je energierekening zie je precies hoeveel stroom je verbruikt en teruggeleverd hebt, op je omvormer en in je MySungevity monitoringsportaal zie je juist hoeveel stroom je opwekt. Er zit altijd een verschil tussen deze waardes, omdat de stroom die je opwekt eerst naar de apparaten gaan die op dat moment stroom gebruiken. De stroom die je niet direct verbruikt lever je terug aan het net.

In jouw online portal wordt de productie van je zonnesysteem met één uur vertraging weergegeven. De productiedata worden weergegeven per uur en je kunt de opgewekte stroom per dag, week, maand of jaar inzien. Je productiedata worden weergeven in kWh. Wil je juist je verbruik inzien of weten hoeveel je teruggeleverd hebt? Kijk dan op je slimme meter.

 

Hoe zit het met mijn privacy als ik een slimme meter heb?

De Wet Bescherming Persoonsgegevens en de privacy- en security-eisen van Netbeheer Nederland worden door alle netbeheerders in Nederland gerespecteerd. Netbeheerders in Nederland werken continu aan de privacy en veiligheid van je gegevens. Dit doen zij onder andere in samenwerking met TNO, de Radboud Universiteit Nijmegen en hierin gespecialiseerde bedrijven. Alleen jouw netbeheerder en jouw energieleverancier zijn bevoegd om jouw gegevens in te zien. Verder heeft niemand toegang tot deze gegevens, tenzij jij hier zelf expliciet toestemming voor hebt gegeven. De meetgegevens worden bovendien slechts een bepaald aantal dagen bewaard. Voor dagstanden geldt een maximum van 40 dagen en voor maandstanden een maximum van 13 maanden. Intervalstanden (15 of 60 minutenstanden) mogen maar maximaal 10 dagen worden bewaard.

 

Ik wil liever niet dat mijn verbruiksgegevens op afstand worden doorgegeven.

Wil je liever niet dat jouw gegevens automatisch worden uitgelezen? Geef dit dan aan bij jouw netbeheerder. Het uitlezen van jouw meterstanden wordt dan geblokkeerd. Je moet dan zelf handmatig jouw meterstanden aan je energieleverancier doorgeven.