Doe de dakscan

Zonnepanelen vergelijken

Denk je erover zonnepanelen op je dak te laten installeren? Slim, want met zonnepanelen help je het milieu een handje én bespaar je flink op je energiekosten. Zeker nu de prijzen voor gas en elektriciteit zo enorm oplopen, zijn zonnepanelen een hele slimme investering.
Maar welke zonnepanelen moet je kiezen? En waar moet je allemaal op letten als je zonnepanelen gaat vergelijken? Wij leggen het je stap voor stap uit.

 

Liever meteen een snelle prijsindicatie? Doe dan de gratis dakscan.

Doe de dakscan

Vergelijk ons aanbod van zonnepanelen

Bij Sungevity heb je keuze uit verschillende soorten zonnepanelen. Vind jij het vooral belangrijk dat je jouw zonnepanelen snel terugverdient, ga je voor de hoogste opbrengst of kies je liever juist voor extra zekerheid en dus voor zonnepanelen met de langste garanties? Wat je ook zoekt, wij hebben voor ieder dak en iedere portemonnee een passend paneel.

Hieronder vind je een handig overzicht. Zo kun je heel makkelijk de verschillende types zonnepanelen vergelijken en zie je direct welk paneel het beste bij jouw situatie past.

Kosten
Vermogen
Design
Garantie
Snelst terugverdiend
Meest gekozen
Langste garantie
Hoogste opbrengst

Duurzame zonnepanelen

Staat duurzaamheid juist bovenaan jouw wensenlijstje? Bij Sungevity bieden we ook zonnepanelen aan die vanuit circulair gedachtegoed zijn gemaakt. Vraag jouw solar consultant tijdens een gratis adviesgesprek naar de mogelijkheden.

Lees meer over circulariteit en duurzaamheid

Waarop kun je zonnepanelen vergelijken?

Toen Sungevity 10 jaar geleden werd opgericht, waren we een van de eerste zonnepanelenaanbieders. Inmiddels ziet het zonnepanelenlandschap er heel anders uit en zijn er alleen in Nederland al meer dan honderd verschillende aanbieders. Oriënteer je daarom goed. Vraag bijvoorbeeld bij verschillende zonnepanelenaanbieders een offerte op en vergelijk het aanbod.

 • Prijs
  Kijk goed wat er bij de prijs inbegrepen zit en wat niet.
 • Kwaliteit
  Keurmerken, garanties en certificaten helpen je een eind op weg.
 • Uiterlijk
  Ga je voor zwarte panelen of voor blauw?
 • Merk
  Net als in de supermarkt heb je A-merken en B-merken.
 • Opbrengst
  Brengen de panelen voldoende op om jouw energieverbruik af te dekken?
 • Service
  Let goed op de garanties die je krijgt en welke aanvullende services er geboden worden.

Zonnepanelen vergelijken op prijs

Zonnepanelen op prijs vergelijken is waarschijnlijk een de eerste dingen die je doet als je een vergelijking maakt. Snappen we heel goed. Maar staar je ook niet blind op de laagste prijs, want met de goedkoopste panelen ben je niet per se het beste uit.

TIP: Als je zonnepanelen op prijs gaat vergelijken, vergelijk dan de prijs zonder btw. De btw op zonnepanelen kun je namelijk terugvragen bij de Belastingdienst – en dat scheelt al snel zo’n 1000 euro! Wij regelen de btw-teruggave graag voor je.

Wat zit er bij de prijs inbegrepen?
Bij het zonnepanelen op prijs vergelijken is het belangrijk om goed te kijken wat er bij de prijs inbegrepen zit. Denk hierbij aan de omvormer, kabels en montagemateriaal, maar ook aan bijvoorbeeld voorrijkosten en garanties. Zonnepanelen gaan zo’n 25 tot 30 mee, dus een goede productgarantie is geen overbodige luxe. Zonder goede garanties kunnen onvoorziene reparaties je al ruim voor de verwachte levensduur van de zonnepanelen bereikt is veel extra geld kosten.

Verder hebben ook het merk, het opwekvermogen in Wp en natuurlijk de kwaliteit van de zonnepanelen invloed op de prijs.

Koop jij jouw zonnedak met spaargeld of met een lening?

Heb je maar weinig spaargeld op je bankrekening staan? Kies dan niet automatisch voor de goedkoopste panelen, want ook een groene lening kan uitkomst bieden.

Lees meer over de financiering van zonnepanelen

Zonnepanelen vergelijken op kwaliteit

De kwaliteit van zonnepanelen is de afgelopen jaren enorm verbeterd. Toch zijn er vooral bij de goedkopere panelen grote kwaliteitsverschillen. Goedkope panelen verdien je het snelst terug, maar op de langere termijn leveren hoogkwalitatieve zonnepanelen met een hogere opbrengst je juist meer voordeel op.

Wil je zonnepanelen vergelijken op kwaliteit? Let dan op het vermogen van de zonnepanelen (in wattpiek of Wp) en de vermogensgarantie, maar kijk ook naar eventuele keurmerken en het design.

Het vermogen
Het aantal wattpiek (Wp) of het vermogen van de zonnepanelen geeft aan hoeveel stroom de panelen onder ideale omstandigheden kunnen opwekken. Dit opwekvermogen van zonnepanelen loopt in de loop der tijd altijd langzaam af, gemiddeld met zo’n 0.7% per jaar. De werkelijke afname van het vermogen en de gedekte vermogensgarantie verschillen echter per merk en paneel. Hoe minder het vermogen afneemt, hoe beter de kwaliteit van de zonnepanelen. Let hier dus goed op.

Keurmerken
Als je verschillende aanbieders van zonnepanelen vergelijkt op kwaliteit, is het ook slim om te letten op keurmerken en certificaten. Bij Sungevity zit dat wel goed, want wij werken alleen met gecertificeerde installateurs. Naast keurmerken voor installateurs zijn er ook keurmerken voor materialen. De belangrijkste is het TNO- of TÜV-keurmerk voor zonnepanelen. Dit keurmerk garandeert dat alle materialen volledig en uitgebreid getest zijn. Alle materialen die wij gebruiken, zijn voorzien van een TNO- keurmerk. Zo weet je zeker dat de materialen goed zijn.

Als je op kwaliteit vergelijkt, is het ook slim om te kijken naar het design of de kleur van de panelen. Het uiterlijk van de zonnepanelen zegt namelijk vaak ook iets over de kwaliteit.

Afmetingen en uiterlijk

Bij het vergelijken van zonnepanelen ben je de termen ‘monokristallijn’ en ‘polykristallijn’ vast al eens voorbij zien komen. Deze termen verwijzen naar het productieproces. Je kan de verschillende soorten gemakkelijk onderscheiden door te kijken naar de kleur: polykristallijne zonnepanelen zijn doorgaans helderblauw en monokristallijne panelen zwart.

Blauwe polykristallijne panelen zijn vaak iets goedkoper, maar ze wekken over het algemeen ook wat minder stroom op dan zwarte, monokristallijne zonnepanelen. Bovendien vinden de meeste mensen zwarte zonnepanelen ook mooier. Bij Sungevity verkopen we alleen zwarte panelen.

Afmetingen zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er niet alleen in verschillende kleuren, maar ook in verschillende afmetingen. Er zijn zo veel verschillende afmetingen zonnepanelen, dat er niet echt sprake is van een standaard formaat. De verschillen zijn vaak wel maar minimaal. Soms kan die paar centimeter verschil er nét voor zorgen dat er een extra paneel op je dak past, maar je dak zo vol mogelijk leggen is ook niet automatisch altijd de beste keuze.

Als je zonnepanelen koopt bij Sungevity hoef je gelukkig niet zelf met een liniaal en rekenmachine in de weer. Onze zonne-experts berekenen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen, maar adviseren je ook eerlijk als je beter voor minder panelen kan kiezen. Als je verbruik heel laag is bijvoorbeeld, of als een deel van je dak in de schaduw ligt.
Nieuwsgierig hoeveel panelen er op jouw dak passen? Doe dan onze gratis online dakscan.

Merken van zonnepanelen

Merken zonnepanelen vergelijken is ook altijd een goed idee. Helaas komen zaken zoals uitbuiting, kinderarbeid en milieuvervuiling ook vandaag de dag nog voor in zonnepaneelfabrieken. Sungevity wil hier op geen enkele manier aan bijdragen. Daarom kopen we alleen zonnepanelen in van merken die goed omgaan met hun personeel en hun negatieve impact op het milieu tot een minimum beperken.

Hoe wij merken zonnepanelen vergelijken op deze aspecten? We gebruiken de Solar Scorecard, die merken van zonnepanelen vergelijkt en rankt op het gebied van milieu- en sociale impact. Staat een merk in de top van deze ranglijst, dan werken we graag samen. Doet een merk niet mee, dan vragen we om certificering. Als die er niet is, gaat de samenwerking niet door.
Wil je hier meer over weten? Lees dan onze whitepaper over de schaduwkant van zonnepanelen of ons Impact Report.

Zonnepanelen vergelijken op opbrengst

Als je kiest voor zonnepanelen, wil je natuurlijk zoveel mogelijk groene stroom opwekken. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee. Zeker nu de stroomprijzen zo hard stijgen. De opbrengst van jouw panelen is essentieel voor de hoeveelheid stroom die je opwekt – en ook voor de terugverdientijd. Een duurder paneel dat meer opwekt kan zichzelf daarom soms ook sneller terugverdienen dan een goedkoper paneel met een lagere opbrengst.

Hoe wordt de opbrengst bepaald?
Hoeveel stroom zonnepanelen opwekken, is van verschillende factoren afhankelijk. Naast het vermogen per paneel en de kwaliteit van de zonnepanelen, hebben ook je woonplaats, de hellingshoek en oriëntatie van de panelen invloed op de uiteindelijke opbrengst van jouw zonnepanelen. Een dak op het zuiden pakt veel meer zon dan een dak op het noordoosten, waardoor je met een dak op het zuiden ook meer stroom opwekt.

Opbrengst vergelijken met anderen
Zonnepanelen vergelijken op opbrengst is dus belangrijk vóór de aanschaf, maar geloof ons: als jouw zonnedak eenmaal is geïnstalleerd, is het nog veel leuker om je bezig te houden met de opbrengst! We horen van veel van onze klanten dat ze de opbrengst van hun zonnepanelen vergelijken met anderen. Onze klant Anne vertelde ons bijvoorbeeld dat ze de opbrengst van haar panelen nauwkeurig bijhoudt. Zodra ze een record verbreekt, appt ze direct haar zoon, die ook zonnepanelen heeft. Zo vergelijken moeder en zoon de opbrengst van hun zonnepanelen met elkaar en maken ze er echt een wedstrijdje van!

Service van zonnepanelen aanbieders vergelijken

Twijfel je ook nog bij welke aanbieder je zonnepanelen wil kopen? Kijk dan goed naar de service. Zonnepanelen zijn een behoorlijke aankoop, dus het is belangrijk je zeker dat jouw zonnepanelenaanbieder na de installatie niet opeens als sneeuw voor de zon verdwijnt. Verzeker je er daarom van dat je bij de aanbieder die jij kiest kan rekenen op jarenlange service en goede garanties.

Garanties
Hoe lang kun je bij de verschillende aanbieders terecht voor eventuele reparaties, vervanging van een onderdeel of niet-goed-geld-terug? En hoe zit het met de kleine lettertjes? Bij Sungevity doen we niet moeilijk over zaken als voorrijkosten. Gratis reparatie is dus ook echt gratis. Daarnaast zijn we zo zeker van de opbrengst die we je beloven, dat we je die met onze Sunsure opbrengstgarantie ook gewoon garanderen – ook als je systeem minder opbrengt dan we berekend hadden.

Meer weten? Bekijk onze garanties.

Het adviesgesprek
Bij Sungevity vinden we een persoonlijke service heel belangrijk. Want ieder dak en iedere situatie is anders. Daarom geven we je altijd een advies op maat. In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek nemen we alle tijd om al jouw vragen te beantwoorden en om eventuele drempels en zorgen weg te nemen. We kijken ook alvast vooruit, want alleen zo kunnen we een realistische inschatting maken van jouw (toekomstige) verbruik en ons advies daar haarfijn op afstemmen.

Offertes van zonnepanelen vergelijken

Tenslotte kan je ook verschillende zonnepanelen offertes te vergelijken. Let hierbij o.a. op de vermogensberekening, veiligheidsapecten en of de salderingsregeling is doorberekend.

Vermogensberekening
Om zonnepanelen offertes eerlijk te kunnen vergelijken, moet je altijd dezelfde verhoudingen (kWh per Wp) met elkaar vergelijken. Je berekent de verwachte opbrengst (in kWh) als volgt:

vermogen per paneel (Wp) x aantal panelen x performance ratio = verwachte opbrengst in kWh

De performance ratio (PR) is een kwaliteitscriterium dat aangeeft hoe goed een systeem presteert. Het geeft de verhouding weer tussen de theoretische haalbare opbrengst en de gemeten opbrengst. Deze factor ligt vaak tussen de 0,70 en 0,85. Een PR van 1 (100%) komt in de praktijk nooit voor.

Veiligheid
Vergelijk zonnepanelen offertes ook op veiligheid. Let er op dat je geen aanbiedingen accepteert van partijen die vlak langs de rand van je dak, dakraam, schoorsteen of dakkapel panelen willen leggen. Elke producent hanteert duidelijke veiligheidsmarges, en de verzekering zal eventuele schade niet dekken als deze marges niet zijn nageleefd. Kijk ook naar de kwaliteit van installateurs. Om veiligheid te garanderen, werkt Sungevity enkel met gecertificeerde installateurs.

Salderingsregeling
Is de afbouw van de salderingsregeling verrekend in je offerte? Zo niet, dan geeft de offerte waarschijnlijk een te rooskleurig beeld. Sungevity is – voor zover wij weten – de enige die de salderingsregeling doorberekent in jouw offerte.

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Laat je adviseren door een van onze zonne-experts. Ons adviesgesprek is gratis en vrijblijvend, dus ook na het gesprek zit je nog helemaal nergens aan vast. 

Plan een gratis adviesgesprek in