Terug naar Blog

10 jaar Generatie Zon: in gesprek met Anne

Anne is sinds augustus 2016 klant bij Sungevity. Ze kijkt elke dag naar haar monitoringsapp om haar opgewekte zonnestroom te bekijken, en maakt er zelfs een wedstrijdje van met haar kinderen!

Generatie Zon blog 6

Het begon met een rekenmachine

De eerste keer dat ik in aanraking kwam met zonnecellen was eigenlijk lang voordat ik zonnepanelen kocht. Ik had een klein zonnechipje in mijn rekenmachine, waardoor die rekenmachine geen batterij meer nodig had. Sinds die tijd ben ik eigenlijk altijd benieuwd geweest naar het opwekken van energie door zonlicht. Toen zonnepanelen steeds toegankelijker werden heb ik dat gevolgd en erover nagedacht om ze zelf ook te kopen. Mijn dochter was uiteindelijk de eerste die zonnepanelen op haar dak liet plaatsen, en toen ben ik er – toch heel wat jaren later – zelf ook aan begonnen.

 

Ik mocht de zonnepanelen optillen

Voordat ik zelf zonnepanelen nam, wilde ik zeker weten dat ik het niet helemaal zelf hoefde te regelen en dat ik de partij die het uitvoerde kon vertrouwen. Uiteindelijk kwam ik in 2016 in aanraking met Sungevity, doordat de gemeente Uithoorn in samenwerking met Sungevity een bijeenkomst in het gemeentehuis organiseerde. Deze informatieavond heeft ervoor gezorgd dat ik dacht: ‘oké, ik vertrouw dit wel’. Het was een hele enthousiasmerende avond. We mochten de zonnepanelen bijvoorbeeld ook even optillen, dat maakte het tastbaar. Toen heb ik mijn spaargeld geteld en contact met Sungevity opgenomen. Mijn zonnepanelen zijn op 25 augustus 2016 geïnstalleerd. Ik was er uiteindelijk dus toch nog best vroeg bij.

 

Installatiezenuwen

In eerste instantie dacht ik dat ik zenuwachtig zou zijn voor de installatie, maar eigenlijk was ik er uiteindelijk wel gerust op. Op de informatieavond was duidelijk aangegeven dat Sungevity goed nadenkt over de samenwerking met bedrijven die de zonnepanelen plaatsten. Dat gaf me vertrouwen. Op een gegeven moment is het natuurlijk toch een beetje spannend, omdat je mensen toelaat op je dak en er een stroomdraad van buiten naar binnen moet – dan hoop je wel dat je daarna geen lekkage krijgt, maar dat is gelukkig goed gegaan. Ik heb het proces met nieuwsgierigheid gevolgd en zelfs een aantal foto’s gemaakt.

 

Zonnerecords bijhouden

Het grootste voordeel aan zonnestroom opwekken is voor mij dat je je toch wat vrijer voelt om energie te gebruiken, maar dat je ook veel bewuster bijhoudt hoeveel energie je gebruikt en dat je daardoor automatisch zuiniger gaat leven. Ik bekijk de monitoringsapp die mijn zonnestroomproductie bijhoudt echt dagelijks. Mijn zoon heeft bijvoorbeeld ook vorig jarig zonnepanelen genomen en sindsdien vergelijken we ook veel. “Hoeveel had jij vandaag?!” vraagt hij me dan. Ik vergelijk ook dagen, weken en maanden met elkaar, die statistieken vind ik erg leuk. Ik hou bijvoorbeeld bij in welke maand van de afgelopen vijf jaar ik het meest geproduceerd heb: afgelopen juni heb ik het record verbroken, doordat er erg veel zon was en er een aantal hoge bomen in mijn straat zijn gekapt.

 

‘Ik vind het echt leuk dat je zelfstandig stroom op kunt wekken, dat is een heel uniek gevoel.’

 

Vragen van de buren

Één van mijn buren heeft ook zonnepanelen genomen. Een paar straten verderop heeft wel bijna een hele straat panelen. Ik word er ook echt blij van om dat te zien als ik daar met mijn hond langs wandel. Ik krijg redelijk vaak vragen van mensen in de straat als ik de hond uitlaat – dan pak ik mijn telefoon en laat ik hen altijd meteen wat grafiekjes zien. De vraag die ik het vaakst krijg is hoe lang het ongeveer duurt voordat je je investering hebt terugverdiend. Dit is natuurlijk erg veranderd sinds ik zonnepanelen kocht. In mijn tijd was de terugverdientijd iets van 15 jaar, maar voor mijn zoon is dat al ongeveer 8 jaar. De panelen zijn in de tussentijd goedkoper geworden en ze brengen nu ook meer op. Van een aantal van mijn buren weet ik dat ze het ontzettend leuk vinden, maar of ze zijn nog jong en hebben er eigenlijk het geld nog niet voor, of ze zijn oud en willen er daarom niet meer aan beginnen.

Ik zou iedereen die twijfelt om zonnepanelen te nemen gewoon aanraden om het te doen. Natuurlijk moet je dak er geschikt voor zijn, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om panelen op lastigere daken te leggen. Dat was in mijn tijd anders.

 

De toekomst van zonnestroom

Ik denk dat mensen steeds meer zonnepanelen gaan kopen. Als mensen bijvoorbeeld een nieuw huis nemen, denk ik dat ze altijd zonnepanelen zullen kopen als ze er het geld voor hebben. Ik denk ook dat woningbouwcorporaties een belangrijke rol kunnen spelen om bijvoorbeeld een hele straat mee te krijgen – zoals bij mij in de buurt is gebeurd. Ook denk ik dat we meer panelen zouden kunnen installeren op handige plekken. Langs de A9 heb je op de geluidswallen bijvoorbeeld bijna 2 kilometer aan zonnepanelen liggen! Die liggen daar misschien al wel 15 of 20 jaar, toen bijna niemand ze nog op het dak had. Van dat soort plekken zou vaker gebruik gemaakt kunnen worden. Geen rechte wand van zes meter hoog, want dat belemmert het zicht in het landschap, maar wel zoals op de A9 bij Amstelveen; daar zit het niemand in de weg en valt het nauwelijks op. Ik zou zelf mijn zonnestroom ook heel graag willen bewaren, om zo nog meer zelfvoorzienend te kunnen zijn. Als batterijen kleiner en goedkoper worden, kan daar in de toekomst nog een flinke slag in geslagen worden.