Doe de dakscan

Zonnepanelen

Met zonnepanelen bespaar je een hoop geld én CO2. Wil jij ook minder betalen voor energie en tegelijkertijd jouw steentje bijdragen aan het milieu? Doorloop onze dakscan om te weten wat jouw dak waard is, en vraag meteen een gratis offerte voor zonnepanelen aan.

Doe de dakscan

Waarom zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn technisch op hun best en je verdient al ze binnen een paar jaar terug. Maar zonnepanelen hebben nog veel meer voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat je geld terugkrijgt voor de zonnestroom die je niet meteen gebruikt? En dat je huis meer waard wordt met zonnepanelen op je dak?

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen worden ook wel PV Panelen genoemd. PV staat voor ‘photovoltaic’. Deze benaming verwijst naar dat wat zonnepanelen doen: zonlicht omzetten in elektriciteit. Om jouw huishouden ook daadwerkelijk op je zelfopgewekte zonne-energie te kunnen laten draaien, gebruiken we omvormer. Een omvormer is een klein kastje dat zonnestroom omzet in bruikbare wisselstroom. De stroom loopt van de panelen naar de omvormer(s) en van de omvormer(s) door naar de meterkast. Van daaruit wordt de stroom verder verspreid naar jouw elektrische apparaten.

Meer over de werking van zonnepanelen

Zorgeloos zonnestroom van Sungevity

Als je zonnepanelen koopt bij Sungevity, kies je voor zonnepanelen zonder zorgen. Je krijgt zonnepanelen van de hoogste kwaliteit, een compleet garantiepakket en ook na installatie nog jarenlang de beste service.

Ontdek ons aanbod

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Er zijn ontzettend veel soorten en merken zonnepanelen. Maar welke kun je nou het beste kiezen? Goede kwaliteitsindicatoren zijn de geboden garanties, het technische rendement van de zonnepanelen (hoeveel zonlicht er wordt omgezet in stroom) en kwaliteitskeurmerken zoals Tier 1 en TÜV. Bij Sungevity bieden we alleen de beste A-merk zonnepanelen aan. Zo weet je zeker dat het goed zit. Maar wat uiteindelijk de beste zonnepanelen zijn voor jouw dak, is afhankelijk van meerdere factoren.

Welk zonnepaneel moet ik kiezen?

Het type zonnepaneel dat je kiest, heeft een flinke invloed op de uiteindelijke kosten en je rendement. Maar je bij het zonnepanelen vergelijken vooral op moet letten, hangt af van wat jij belangrijk vindt. Een hoge opbrengst? Kijk dan hoeveel kwh per jaar de panelen kunnen opwekken. Zekerheid? Let goed op de product- en opbrengstgarantie. Duurzaamheid? Kijk dan welke soorten zonnepanelen dicht bij huis zijn geproduceerd. Onze solar-experts helpen je graag bij het kiezen van de beste zonnepanelen. Hiervoor kijken we naar jouw wensen, jouw stroomverbruik en natuurlijk naar je dak.

Hoeveel zonne-energie jouw dak kan opwekken, hangt namelijk niet alleen af van de kwaliteit van de panelen. Ook de grootte van je dak, de dakligging en de schaduwval zijn bepalend voor je uiteindelijke opwek.

Gratis dakscan

Check je postcode

Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen kopen is een slimme, maar vaak ook grote investering. Hoeveel jouw investering in zonnepanelen uiteindelijk kost, is o.a. afhankelijk van het aantal zonnepanelen en het type zonnepanelen dat je kiest. Dit verschilt echt per dak en per situatie. Om je toch een indicatie te geven: een systeem van 12 panelen van 360 Wp kost je anno 2023 gemiddeld zo’n €4540. Jouw systeem kan goedkoper of duurder uitvallen, afhankelijk van de zonnepanelen die jij kiest

Meer over kosten zonnepanelen

Meer informatie over zonnepanelen

Hoe btw terugvragen zonnepanelen?

Vanaf dit jaar betaal je geen btw meer over je zonnepanelen. Eerder kon je de btw terugvragen bij de Belastingdienst, maar nu hoef je hier dus niet meer zelf achteraan. En dat scheelt een hoop administratief gedoe. Heb je in 2022 zonnepanelen laten installeren? Dan kan je de btw op zonnepanelen nog gewoon terugvragen. Dit doe je door je bij de Belastingdienst te registreren als ondernemer. Let op: je moet de btw binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de panelen kocht terugvragen. Doe dit dus voor 1 juli 2023.

Wanneer zijn zonnepanelen rendabel?

Met zonnepanelen op je dak gaat je energierekening direct omlaag. Via de besparing op je energierekening verdien jij je zonnepanelen al binnen een paar jaar terug. Het voorbeeldsysteem van 12 x 360 Wp levert gemiddeld zo’n 3672 kWh stroom per jaar op. Met een stroomprijs van €0,40 (prijsplafond voor energie) verdien je dit systeem al in iets minder dan 4 jaar terug. Dat betekent dat je daarna nog meer dan 20 jaar profiteert van gratis stroom! Zonnepanelen leveren je dus een heel mooi financieel rendement op.

Ook als je nog een lage energieprijs van (bijvoorbeeld) 0,24 betaalt, heb je jouw zonnepanelen binnen iets meer dan 5 jaar terugverdiend. Een paar jaar geleden lag de gemiddelde terugverdientijd nog rond de 6 à 7 jaar, dus het rendement van zonnepanelen is een stuk verbeterd. En geen zorgen: ook na afbouw van de salderingsregeling blijven zonnepanelen rendabel. De terugverdientijd zal waarschijnlijk wel weer iets oplopen, maar hoeveel dit uiteindelijk scheelt, is o.a. afhankelijk van de terugleververgoeding van jouw energieleverancier. Let hier dus op als je overstapt.

Zonnepanelen financieren: hoe betaal jij je panelen?

Wel profiteren van zonnepanelen, maar geen spaargeld over? Laat je zonnepanelen snel en makkelijk financieren via een groene lening.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel panelen je nodig hebt, hangt af van de beschikbare ruimte op dak en je verbruik. Verbruik je maar weinig stroom? Dan is je hele dak volleggen met zonnepanelen waarschijnlijk niet nodig. Meer is namelijk niet altijd beter.

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen?

Er is geen vaste standaardmaat voor zonnepanelen, maar de meestvoorkomende maat is 1,70 x 1 meter. Voor een globale berekening kun je dus het beste uitgaan van 1,70 m². De dikte van een zonnepaneel varieert tussen de 35 en 50 mm.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen gaan minimaal 25-30 jaar mee. De centrale omvormer moet je wel tussentijds vervangen, want die heeft een gemiddelde levensduur van 10-12 jaar. Omdat het vermogen van je panelen langzaam afneemt, is het belangrijk om ook goed op de product- en opbrengstgarantie te letten.

Kan ik zonnepanelen huren of leasen?

Zonnepanelen leasen of huren kan, maar dan zijn de panelen nooit van jou en loop je eigenaarsvoordeel mis. En dat voordeel is zo groot, dat huren onverstandig is. Daarom kun je bij Sungevity geen zonnepanelen huren. Kan of wil je geen grote investering doen? Kijk dan eens naar een groene lening.

Onderhoud van zonnepanelen, hoe zit dat?

Zonnepanelen gaan jarenlang mee en zijn zo goed als onderhoudsvrij. Maar: hoe schoner je panelen, hoe langer de levensduur én hoe beter ze werken. Af en toe je panelen poetsen is dus verstandig. Liever niet zelf het dak op? Maak dan gebruik van onze schoonmaakservice.

Zorgeloos genieten van zonne-energie

Zonnepanelen hebben zoveel voordelen dat de vraag niet langer is ‘Waarom zonnepanelen’, maar eerder: ‘waarom niet’. Dus, waar wacht je nog op? Doe nu de gratis dakscan en ontdek hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen van Sungevity.

Doe de dakscan