Zonnepanelen

Alle ins en outs over zonnepanelen

De werking van een zonnepanelen set

Zonnepanelen zijn kleine energiefabriekjes: ze bestaan uit allemaal zonnecellen die daglicht direct omzetten in gelijkstroom. Gelijkstroom kan je niet direct gebruiken in huis. Daarom wordt via een omvormer, gekoppeld aan de zonnepanelen, gelijkstroom omgezet in wisselstroom - in de volksmond elektriciteit genoemd én geschikt om te gebruiken voor bijvoorbeeld het opladen van apparaten. Stroom die jij niet zelf gebruikt, gaat naar het net. Zonnepanelen worden ook wel PV panelen genoemd. Waarbij P staat voor Photo (licht) en V voor Voltaic (elektriciteit).

Waaruit bestaat een zonnepanelen set?

 1. Zonnepanelen: vangen daglicht op en zetten dit om in gelijkstroom
 2. De omvormer: zet gelijkstroom om in wisselstroom - elektriciteit.
 3. De groepenkast: verdeelt de stroom naar jouw apparaten
 4. Jouw apparaten: gebruiken de stroom van jouw zonnesysteem. De meter houdt de opbrengst en verbruik bij.
 5. Overige stroom: wat je niet gebruikt, gaat naar het net. Dit wordt verrekend met je verbruik. Ook wel salderen genoemd.
Hoe Werkt Een Zonnesysteem

Welk type dak is geschikt voor zonnepanelen?

Als je overweegt zonnepanelen te kopen, is één van de eerste vragen of jouw dak geschikt is. Je kan namelijk niet op elk dak zonnestroom opwekken. Weten of jouw dak geschikt is? Vraag een vrijblijvend advies aan van één van onze experts. Eerst zelf een eerste vlugge scan doen? Dat kan! Op deze pagina geven we je een overzicht waar op te letten.

In eerste instantie is het soort dakbedekking bepalend. In het overzicht hieronder hebben we van veelvoorkomende soorten dakbekking aangegeven of ze geschikt zijn of niet. Soms gebeurt het dat een andere aanbieder wel installeert op dakmateriaal dat wij afraden. Bij Sungevity hanteren we strenge richtlijnen voor de installatie van een zonnesysteem, voor ons is veiligheid en een lange levensduur erg belangrijk!


Geschikt

Afgeraden

Bitumen dak

Rieten dak

Plat dak

Schuin bitumen dak

Schuin pannendak

Gebogen daken

Plat PVC dak

Woonboten (alleen bij gespecialiseerde partij)

Golfplaten dak

Geïsoleerde golfplaten dak:

Dakpanplaten

Zink, koper of tin dak

Stalen daken

Houten daken


Schuine EPDM (kunststof) daken


Leien dak


Platte dakpannen

Andere factoren die bepalen of zonnepanelen geschikt zijn voor jouw type dak

De ligging van jouw dak

Zonnepanelen liggen het liefst volop in de zon. Een dak georiënteerd op het zuiden levert maximaal rendement, mits er niet teveel schaduw is natuurlijk. Ook een dak op het westen of oosten is vaak geschikt om zonnestroom op te wekken. Wel speelt de hellingshoek een belangrijke rol. Heb je alleen plek op een dak vol op het noorden? Het opbrengstverlies is dan zo groot, dat een zonnesysteem niet meer rendabel is.

De hellingshoek

De geschiktheid hangt niet alleen af van de oriëntatie van jouw dak. Ook de hellingshoek speelt een grote rol bij een schuin dak. Is je hellingshoek minder dan 20 graden of meer dan 60 graden? Dan is je dak ongeschikt voor zonnepanelen. Het hoogste rendement behaal je met een dak met een hellingshoek tussen de 35 en 40 graden, vol op het zuiden. Ook een plat dak is bijna altijd geschikt. In het algemeen geldt, hoe kleiner de hellingshoek, hoe meer rendement.

Soort dakbedekking

Zoals je al in de bovenstaande tabel hebt kunnen zien, zijn er verschillende soorten daken. Helaas. Niet alle typen daken zijn geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Ideaal zijn dakpannen of een plat dak met bitumen. Dakplaten zijn in de meeste gevallen ook geschikt. Een rieten dak op jouw woning? Helaas, dan is het niet mogelijk om zonnepanelen op jouw dak te installeren.

Welke soorten zonnepanelen bestaan er?

De technologie heeft ook in de zonnestroom branche niet stilgestaan. Vroeger had je één soort zonnepaneel, de alom bekende blauwe panelen. Inmiddels bestaan er verschillende typen zonnepanelen. Welke soorten komen het meeste voor en wat is precies het verschil tussen deze soorten panelen?

We leggen het je graag uit!

Verschillende Soorten Zonnepanelen

Verschil tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen

Er zijn twee soorten fotovoltaïsche zonnepanelen: monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Oftewel, zwarte of blauwe zonnepanelen. Het verschil tussen de twee zit in het productieproces. Nu wordt het even technisch: in zonnecellen zit silicium, dat kristallen vormt. Bij polykristallijne zonnepanelen staan deze als waaiers naar buiten, waardoor ze makkelijker licht uit de omgeving opnemen. Bij monokristallijne zonnepanelen staan de kristallen allemaal dezelfde richting uit. Hierdoor produceren zij beter bij directe instraling.

Over een jaar genomen is het verschil in opbrengst van beide type panelen nihil. De betere werking van de poly's bij diffuus licht, wordt door de mono's gerealiseerd als de zon direct op de zonnepanelen schijnt. Welk paneel de voorkeur heeft, is vaak een kwestie van smaak. De mono-kristallijne zonnepanelen hebben veelal een zwarte afwerking, de polykristallijne zonnepanelen zijn vaak blauw van kleur. Omdat de twee typen gelijkwaardig zijn qua productie, garanties en levensduur, wordt vaak enkel afgewogen of de meerprijs van de mono-kristallijne panelen past bij jouw smaak.

Tip: Vergelijk alle zonnepanelen

Verschil tussen fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen

Grofweg het grootste verschil zit tussen fotovoltaïsche en thermische panelen. Thermische panelen, ook bekend als zonnecollector of zonneboiler, wekken warmte op. Met deze warmte kun je (tap)water verwarmen. Fotovoltaïsche zonnepanelen wekken alleen elektriciteit op. Dan heb je ook nog hybride panelen, deze kunnen zowel elektriciteit als warmte opwekken: een combinatie tussen een zonnecollector en een standaard zonnepaneel. Hybride panelen zijn erg geschikt als je weinig dakoppervlakte hebt. Waarom je ze niet vaak ziet? De prijs. Hybride panelen zijn vaak 2 keer zo duur als normale zonnepanelen.

De meestgestelde vragen over zonnepanelen


 • Hoe zit het met rendement en opbrengst van zonnepanelen?

  Het financiële rendement van zonnepanelen geeft aan hoe gunstig een investering is. In de meest gangbare berekening - over de levensduur van een zonnestroomsysteem, ca. 25 jaar - komt het financieel rendement van zonnepanelen tussen de 8 en 15 procent uit. Daarmee is de toekomstige besparing met een investering in zonnepanelen een stuk hoger dan de rente die je op de bank zou krijgen. Het is ook mogelijk om zonnepanelen te financieren met een financieringspartij. Je hoeft dan niet zelf vooraf een investering te maken. Daar zijn verschillende opties voor, bijvoorbeeld met onze financieringspartner GreenLoans of met een regeling in jouw gemeente via SVn.

  Het liefst wil je natuurlijk een systeem met een zo hoog mogelijk rendement. Om het rendement te berekenen zijn een aantal variabelen van invloed:

  • de opbrengst van het systeem
  • de hoeveelheid zonuren
  • de schaduwvorming op het dak
  • de opwekcapaciteit van het paneel, ook wel het technisch rendement genoemd.

  Eerder gaven we al aan dat de hellingshoek en de ligging van het zonnedak op het zuiden, oosten, westen of noorden al een behoorlijk verschil maakt in rendement. En dan moet je ook nog rekening houden met energiekosten, btw-aftrek, het vervangen van de omvormer.

 • Hoe werkt de btw-teruggave?

  Als je zonnepanelen hebt en zonnestroom levert aan jouw energieleverancier, ben je volgens de Belastingdienst ondernemer. Schaf je een zonnesysteem aan? Dan kun je de 21% btw over de aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst geeft op haar website antwoord op de veelgestelde vragen over btw-teruggave zonnepanelen. Je kan de btw-teruggave zelf regelen, maar je kan dit ook laten doen. Bij Sungevity kunnen wij bijvoorbeeld met onze speciale btw-teruggave service de aangifte uit handen nemen.

 • Hoe zit het met terugleveren en salderen?

  We noemden het al kort; energie die je niet direct gebruikt, lever je terug aan het net. Overdag, als de zon schijnt, wekken zonnepanelen energie op. Terwijl wij over het algemeen ‘s avonds energie gebruiken. Dan gaan de lichten aan, kijken we tv, en draaien we een wasje. Wanneer we meer elektriciteit verbruiken dan dat onze zonnepanelen opwekken, gebruiken we elektriciteit vanuit het net. Met de huidige salderingsregeling voor zonnepanelen, die in elk geval geldt tot 2021, wordt dit één op één met elkaar verrekend. Na 2021 wordt deze regeling, zoals het nu lijkt, vervangen door een terugleververgoeding.

 • Hoe gaat een installatie van zonnepanelen in z'n werk?

  Er zijn mensen die zelf zonnepanelen plaatsen. Wij raden dit sterk af. Zonnepanelen installeren doe je niet zomaar. Daar haal je het beste een ervaren installateur bij. Niet alleen voor de garantie op de installatie, ook om te zorgen dat je installatie veilig en nauwkeurig wordt uitgevoerd. De kosten van de installatie zitten in de meeste gevallen bij de offerte in. Zo niet, vraag een offerte op bij een erkende installateur in het bezit van de juiste papieren en keurmerken. Zonnepanelen liggen in de meeste gevallen in één dag al op jouw dak. De installateurs plaatsen de omvormer en sluiten alles aan. Ook werken ze alle bekabeling netjes weg. Aan het eind van deze dag, zodra het systeem is aangesloten, wek jij gelijk je eigen schone energie op!

 • Wat kosten zonnepanelen?

  De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van een paar factoren. Om de prijs van zonnepanelen te berekenen moet je kijken naar het aantal panelen, het type zonnepanelen, het type omvormer, de garanties, de installatie en de mogelijkheid om btw terug te vragen. Als je al deze kosten bij elkaar optelt, kom je op een totaalprijs uit. Tip: In sommige gemeenten zijn regionale en lokale subsidies beschikbaar.

  Een indicatie: Een gemiddeld Nederlands gezin van vier personen verbruikt jaarlijks ongeveer 3.300 kWh elektriciteit. Het gemiddelde systeem dat bij Sungevity wordt aangeschaft is een pakket van 10 tot 12 panelen. De prijs van een dergelijk compleet zonnepanelen systeem ligt tussen de €4.500,- en €6000,- (incl. btw, waarvan je de btw kunt terugvragen). Hiermee wek je genoeg elektriciteit op om net iets meer dan 90% van het jaarlijkse energieverbruik van een gemiddeld huishouden te dekken. Het rendement op een dergelijk systeem is rond de 14%.

Ontdek hoeveel je kan besparen