Alle vragen voor je beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, jouw dak.

Omvormer voor zonnepanelen

De omvormer en zonnepanelen

De kwaliteit van zonnepanelen is belangrijk, maar kwalitatief hoogwaardige panelen garanderen nog geen optimale opbrengst van het hele zonnesysteem. Ook een passende omvormer is hiervoor van belang. De omvormer zorgt er immers voor dat je stroom kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet.


De omvormer selecteren

Een geschikte omvormer uitzoeken is niet ingewikkeld, maar het blijft wel een technisch verhaal. Daarom raden wij jou aan op zoek te gaan naar een betrouwbare aanbieder, die je goed kan adviseren welke omvormer de beste is voor jouw situatie en het complete zonnesysteem. Toch zelf meer lezen over omvormers? Dan hebben wij hieronder nog wat praktische informatie en tips voor je.


Zonnepanelen en de omvormer

Onze elektrische apparaten werken op wisselstroom en zonnepanelen maken gelijkstroom. De gelijkstroom wordt daarom door de omvormer omgezet naar 230 volt wisselstroom. De wisselstroom kan via de meterkast worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De omvormer moet aansluiten bij het vermogen van je zonnepanelen. Elk zonnepaneel heeft een bepaalde capaciteit die wordt weergegeven in Wattpiek (Wp). Alle zonnepanelen samen vormen een systeem met een groter totaalvermogen. Dat totaalvermogen kan worden doorgerekend naar een passende omvormer.


Vermogen en de omvormer

Voor een optimale stroomopbrengst is het belangrijk om het vermogen van de zonnepanelen en het vermogen van de omvormer goed op elkaar af te stemmen. Hierbij is het gebruikelijk dat het vermogen van de zonnepanelen iets hoger is dan het vermogen van de omvormer. Meestal ligt dit in de range van 100% tot 135%. Dit betekent dat op een omvormer van 4000 Watt een zonnesysteem met een totaal vermogen tussen de 4000 Wattpiek (100%) en 5400 Wattpiek (135%) wordt aangesloten. Hierbij spelen echter vele factoren een rol, dus in specifieke gevallen kan hiervan worden afgeweken.


Levensduur en vervanging

De levensduur van een stringomvormer wordt geschat op 10 tot 15 jaar. Een stringomvormer moet dus minimaal 1 keer vervangen worden, omdat de levensduur van zonnepanelen inmiddels meer dan 25 jaar is. De temperatuur in de omvormer is mede bepalend voor de levensduur. De elektronica is gevoelig voor hoge temperaturen. Bedenk daarom goed waar de omvormer het best kan worden geplaatst. Op plaatsen waar de temperatuur snel hoog oploopt kan de omvormer eerder kapot gaan.


De omvormer formaat en geluid

Een omvormer is ongeveer zo groot als een computerkast. Omvormers hebben een ventilator en transformer die een licht zoemend geluid maken. Het geluid kan per type iets verschillen, maar helemaal stille omvormers bestaan nog niet. Denk daarom goed na over de plek van de omvormer, eventueel in overleg met de installateur, dan ondervind je sowieso geen ongemak van het apparaat. Lees hieronder meer over de plaatsing van omvormers.


Plaatsing van de omvormer

Plaatsing van de omvormer gebeurt uiteraard in overleg met jou. Doorgaans plaatsen onze installateurs de omvormer op zolder, in de garage, in een was- of bergruimte, bij de CV of buiten (in de schaduw). Bedenk een plek waar je zelf geen last ondervindt van het eventuele licht zoemende geluid en waar temperaturen niet snel hoog oplopen, dan gaat de omvormer langer mee. Als de plek is bepaald kan er een kabel worden getrokken van de zonnepanelen naar de omvormer. Ook wordt er een leiding gelegd naar jouw meterkast. De meeste zonnesystemen moeten voor de veiligheid via een aparte leiding worden aangesloten op een vrije groep in de meterkast. Als er geen vrije groep beschikbaar is, moet er een extra groep worden aangemaakt. Sungevity installateurs zijn vakbekwaam en denken graag met je mee over de beste plek. Kabels en leidingen worden netjes voor je weggewerkt.


Controle en monitoring

Een zonnesysteem begint stroom te produceren als alle stekkers zijn aangesloten. Verder moet er natuurlijk zonlicht op de panelen vallen. Na de installatie van zonnepanelen wordt er door een goede installateur meteen gecontroleerd of het hele systeem werkt. Op bijna iedere omvormer is tegenwoordig een display aanwezig, waarop je kunt zien wat jouw zonnepanelen opbrengen. De meeste omvormers kunnen met het internet worden verbonden. Met de monitoring van Sungevity heb je eenvoudig inzicht in de opbrengst van jouw zonnesysteem en je stroom- en gasverbruik. Handig, want meer inzicht is meer besparen.


Omvormers en dataveiligheid

De omvormer houdt precies bij hoeveel stroom jij opwekt. Dit kan je aflezen op de omvormer. 

De gegevens die de omvormer bijhoudt zijn ook in je online portal te zien. De gegevens delen met de portal kan op twee manieren: via GPRS of via wifi. Maak je gebruik van de GPRS-verbinding? Dan zit je goed. 

Voor klanten die een Sunsure garantie op het zonnesysteem hebben, is het noodzakelijk om Sungevity toegang te verlenen tot de data van de omvormer. 

Sungevity heeft vanwege bescherming van persoonsgegevens  een sterke voorkeur voor de installatie van een GPRS-verbinding en maakt liever geen gebruik van een wifi-netwerk. Bij een aantal omvormers, bijvoorbeeld de Omnik en de Solis omvormers, is het wifi-netwerk namelijk niet standaard beveiligd. Bij een onbeveiligd netwerk zijn jouw persoonsgegevens niet beschermd. 

Het beveiligen van je netwerk kan eenvoudig geregeld worden door het instellen van een persoonlijk wachtwoord op de omvormer. De klant is zelf verantwoordelijk voor het beveiligen van de omvormer, maar Sungevity’s installateur staat uiteraard klaar om hierbij te helpen. Klanten krijgen ook een stappenplan en video ondersteuning. Mochten er vragen over zijn dan staat Sungevity’s klantenservice klaar om te helpen.


Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen