Deze website maakt gebruik van cookies om statistieken bij te houden en om de content van de website af te stemmen op uw voorkeuren. Meer informatie vindt u in onze Privacyverklaring. Door verder te klikken op de website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.
Alle vragen voor u beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, uw dak.

Omvormer voor zonnepanelen

De omvormer en zonnepanelen

De kwaliteit van zonnepanelen is belangrijk, maar kwalitatief hoogwaardige panelen garanderen nog geen optimale opbrengst van het hele zonnesysteem. Ook een passende omvormer is hiervoor van belang. De omvormer zorgt er immers voor dat u stroom kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet.


De omvormer selecteren

Een geschikte omvormer uitzoeken is niet ingewikkeld, maar het blijft wel een technisch verhaal. Daarom raden wij u aan op zoek te gaan naar een betrouwbare aanbieder, die u goed kan adviseren welke omvormer de beste is voor uw situatie en het complete zonnesysteem. Toch zelf meer lezen over omvormers? Dan hebben wij hieronder nog wat praktische informatie en tips voor u.


Zonnepanelen en de omvormer

Onze elektrische apparaten werken op wisselstroom en zonnepanelen maken gelijkstroom. De gelijkstroom wordt daarom door de omvormer omgezet naar 230 volt wisselstroom. De wisselstroom kan via de meterkast worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De omvormer moet aansluiten bij het vermogen van uw zonnepanelen. Elk zonnepaneel heeft een bepaalde capaciteit die wordt weergegeven in Wattpiek (Wp). Alle zonnepanelen samen vormen een systeem met een groter totaalvermogen. Dat totaalvermogen kan worden doorgerekend naar een passende omvormer.


Vermogen en de omvormer

Het is gebruikelijk dat het vermogen van de zonnepanelen hoger is dan het vermogen van de omvormer. Meest geschikt is een omvormer met een vermogen van 15% kleiner tot 10% groter dan het aantal Wattpiek van uw zonnepanelen. Deze levert de maximale stroom opbrengst van uw zonnepanelen. Een zogenoemde nominale vermogensverhouding tussen de 85 en 110% is dus ideaal. Let wel op dat een vermogensverhouding van 100 of 110% geen extra opbrengst levert ten opzichte van een omvormer met een vermogensverhouding van 85%. De investering in een grotere omvormer is wel hoger, maar de stroomopbrengst blijft gelijk.


Levensduur en vervanging

De levensduur van een stringomvormer wordt geschat op 10 tot 15 jaar. Een stringomvormer moet dus minimaal 1 keer vervangen worden, omdat de levensduur van zonnepanelen inmiddels meer dan 25 jaar is. De temperatuur in de omvormer is mede bepalend voor de levensduur. De elektronica is gevoelig voor hoge temperaturen. Bedenk daarom goed waar de omvormer het best kan worden geplaatst. Op plaatsen waar de temperatuur snel hoog oploopt kan de omvormer eerder kapot gaan.


De omvormer formaat en geluid

Een omvormer is ongeveer zo groot als een computerkast. Omvormers hebben een ventilator en transformer die een licht zoemend geluid maken. Het geluid kan per type iets verschillen, maar helemaal stille omvormers bestaan nog niet. Denk daarom goed na over de plek van de omvormer, eventueel in overleg met de installateur, dan ondervindt u sowieso geen ongemak van het apparaat. Lees hieronder meer over de plaatsing omvormers.


Plaatsing van de omvormer

Plaatsing van de omvormer gebeurt uiteraard in overleg met u. Doorgaans plaatsen onze installateurs de omvormer op zolder, in de garage, in een was- of bergruimte, bij de CV of buiten (in de schaduw). Bedenk een plek waar u zelf geen last ondervindt van het eventuele licht zoemende geluid en waar temperaturen niet snel hoog oplopen, dan gaat de omvormer langer mee. Als de plek is bepaald kan er een kabel worden getrokken van de zonnepanelen naar de omvormer. Ook wordt er een leiding gelegd naar uw meterkast. De meeste zonnesystemen moeten voor de veiligheid via een aparte leiding worden aangesloten op een vrije groep in de meterkast. Als er geen vrije groep beschikbaar is, moet er een extra groep worden aangemaakt. Sungevity installateurs zijn vakbekwaam en denken graag met u mee over de beste plek. Kabels en leidingen worden netjes voor u weggewerkt.


Controle en monitoring

Een zonnesysteem begint stroom te produceren als alle stekkers zijn aangesloten. Verder moet er natuurlijk zonlicht op de panelen vallen. Na de installatie van zonnepanelen wordt er door een goede installateur meteen gecontroleerd of het hele systeem werkt. Op bijna iedere omvormer is tegenwoordig een display aanwezig, waarop u kunt zien wat uw zonnepanelen opbrengen. De meeste omvormers kunnen met het internet worden verbonden. Met de monitoring van Sungevity heeft u eenvoudig inzicht in de opbrengst van uw zonnesysteem ̩n uw stroom- en gasverbruik. Handig, want meer inzicht is meer besparen.

Ontdek wat u kunt besparen