Roebyem Anders

Roebyem Anders is mede-oprichter van het Nederlandse bedrijf Zonline, wat in 2014 overgenomen werd door het Amerikaanse Sungevity. In 2017 werd Sungevity International gekocht door ENGIE en opereert onafhankelijk in Nederland en Belgie. 

Roebyem was al duurzaam voordat het woord in gebruik kwam en werkt ruim 20 jaar in de duurzame energiebranche. Ze werkte aan schone energie bij achtereenvolgens VI/Instituut voor Milieukunde, de klimaatafdeling van de Wereldbank, de Renewable Energy Unit van het Internationale Energie Agentschap en bij BP Duurzaam. Roebyem beweegt zich met radicale charme in ondernemerskringen en eist daar aandacht voor duurzaamheid.

Roebyem voorzag de huidige Rooftop Revolution tien jaar geleden al: modale gezinnen kiezen massaal voor zonnepanelen, omdat ze graag onafhankelijk zijn in hun energievoorziening en het gebruik van fossiele energie willen terugdringen.

Nu werkt ze samen met 170 man in een vroegere scheeploods in Amsterdam Noord aan haar droom. “Ik heb geleerd dat je moet blijven bij waar je zelf goed in bent, maar ook moet samenwerken met anderen om iets groter te maken. Je gaat honderd keer op je gezicht, maar als je bij je kracht blijft is het twee stappen vooruit en eentje terug. Wat je tegenwoordig veel ziet is dat startups met hun benen op de tafel een bedrijfje willen opzetten, maar om het echt allemaal ‘te doen’ is een heel ander verhaal. Je moet de regie aan anderen kunnen geven, los kunnen laten. Onderzoeken waar je goed in bent en waar de ander goed in is. En: je moet blijven focussen, kiezen wat bij je past en waarmee je verschil kunt maken als bedrijf.”

Roebyem in actie

Roebyem spreekt met regelmaat op events. Deze video is een opname van een optreden van Roebyem bij een evenement van de Rabobank.

Ontdek hoeveel je kan besparen