Doe de dakscan

Terugverdientijd van zonnepanelen

Zonnepanelen liggen niet voor niets op zoveel daken te stralen: je bespaart op je energierekening en na 6-8 jaar heb je je investering terugverdiend. Een mooi rendement dus!

Hoe lang is de gemiddelde terugverdientijd?

Als je overstapt op zonnepanelen doe je eerst een investering: je betaalt of financiert de zonnepanelen, de omvormer en de installatie. Tegelijk bespaar je direct elke maand op je energierekening. Als je die maandelijkse besparingen optelt, kom je na gemiddeld 6-8 jaar op het bedrag uit dat je voor je zonnesysteem hebt betaald. Daarna is elke euro die je bespaart pure winst voor jou.

Weten wat je besparing is met zonnepanelen?

Met onze gratis dakscan weet je binnen 1 minuut waar je aan toe bent.

Doe de dakscan

Dit speelt ook mee

De terugverdientijd is niet voor elke installatie hetzelfde. De hoeveelheid zonnepanelen, het soort panelen en de (veranderende) energieprijs spelen allemaal een rol.

Ook niet onbelangrijk: de opwekcapaciteit van zonnepanelen neemt in de loop van de jaren iets af. Daarnaast is je terugverdientijd korter als de subsidies hoog zijn. Maar hoe je het ook wendt of keert: zonnepanelen verdienen zichzelf altijd terug. 

Advies over welke zonnepanelen het hoogste rendement opleveren?

Elk dak is anders. Met onze geavanceerde software berekenen we nauwkeurig wat het maximale rendement voor je dak is. Onze adviseurs vertellen er graag meer over.

 

Rekenvoorbeeld

Het gemiddelde systeem dat we bij Sungevity verkopen bestaat uit 10 tot 12 zonnepanelen. Voor zo’n compleet systeem betaal je tussen de €4.500 en €6.000 (inclusief btw, die je terug kunt vragen). Dit is hoe je de terugverdientijd berekent:

Vermogen zonnesysteem (12 x 300 Wp zonnepaneel)

3.600 Wp

Gemiddelde opbrengst over 25 jaar

3.060 kWh / jaar

Kosten zonnepanelen (indicatie, excl. btw)

€ 4.315

Elektriciteitsprijs (bron: Milieucentraal)

€ 0,21

Besparing in het eerste jaar in euro’s

3.060 kWh x € 0,21 = € 642

Indicatie terugverdientijd

€ 4.315 / € 642 = 6.7 jaar

Ik wil mijn terugverdientijd weten

Hoe zit het met salderen?

In Nederland geldt de salderingsregeling: de overheid betaalt de energiebelasting over ‘teveel’ opgewekte energie terug. Deze regeling geldt in elk geval tot 2023. Hierna blijft de terugverdientijd nog steeds zo’n 7 jaar. Hoe dat kan? Het rendement op zonnepanelen is zo goed dat je hoe dan ook goed zit.

 

Wat voor gevolgen heeft de afbouw van de salderingsregeling?

De afgebouwde salderingsregeling kan effect hebben op het rendement en de terugverdientijd van zonnepanelen. Dit effect is klein voor wie nu al zonnepanelen heeft en wordt groter naarmate je later instapt. Kortom: hoe eerder je erbij bent, hoe beter.

Op zoek naar harde cijfers? Uit onderzoek van Sungevity blijkt dat het rendement gemiddeld met zo’n 2 procent terugloopt (van 18% naar 16%). De terugverdientijd loopt gemiddeld op met 2 tot 3 maanden. Maar let op: dit geldt alleen voor wie dit jaar nog instapt. Met elk jaar dat je wacht, loopt je rendement met een half procent terug.

Volgens TNO verdienen mensen hun zonnepanelen uit 2020 in 7 jaar terug, waar mensen die in 2030 zonnepanelen aanschaffen, er 9 jaar over doen.

Is de salderingsregeling opgenomen in jullie advies?

Zeker. Zonnepanelen zijn een serieuze aankoop en vinden dat je recht hebt op eerlijke informatie. De afbouw van de salderingsregeling is daarom al verwerkt in onze offerte. Je hoeft niet nog zelf aan het rekenen te slaan.

Adviesgesprek aanvragen