Alle vragen voor je beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, jouw dak.

Garantie zonnepanelen: welke garanties zijn er?

Zorg dat je met de juiste garanties van zonnepanelen kan blijven genieten.


Verschillende typen garantie zonnepanelen

De investering die je doet in jouw eigen zonnestroomsysteem, zal zich naar verwachting tussen de 7 en 10 jaar terugverdienen. Maar ook daarna gaat jouw zonnestroomsysteem nog vele jaren mee. In principe hebben jouw zonnepanelen een levensduur van meer dan 25 jaar. In de tussentijd kan er een hoop gebeuren. Onverhoopte ontwikkelingen kunnen de werking van jouw systeem beïnvloeden en jouw mogelijke besparing inperken. Zorg er daarom voor dat je, naast de juiste kwaliteit van jouw zonnesysteem, ook de juiste zekerheden daarom heen geniet. Jouw investering kent de meeste zekerheid als je scherp bent op de garanties die je krijgt op jouw zonnesysteem.

Vele verschillende garanties worden in de markt aangeboden. Sommige hiervan zijn bedoeld of onbedoeld enigszins verwarrend voor de consument. Door verschillende benamingen en onduidelijkheden over de werkelijke opvolging, kan je met zogenaamd uitgebreide garanties alsnog voor vervelende verrassingen komen te staan.

Qua garantie van zonnepanelen zijn er in de basis 4 verschillende typen te onderscheiden:

  • Productgarantie
  • Installatiegarantie
  • Vermogensgarantie
  • Productiegarantie

Alle aangeboden garanties, hoe ze ook heten of uniek ze ook lijken, vallen onder ̩̩een van de bovenstaande categorieën.


Productgarantie

Voor zonnepanelen is een productgarantie van 10 jaar de standaard en voor omvormers is dit meestal 5 jaar. Ook op de constructie-/bevestigingsmaterialen zit garantie, maar dit wordt vaak niet apart benoemd. Productgaranties worden uitgegeven door de producent en worden gedekt door de verkopende partij of importeur/groothandel.

Let hierbij goed op: Bij wie moet je zijn om een productgarantie te verhalen?


Installatiegarantie

Deze garantie is bedoeld om de werking van het systeem te garanderen. Soms zijn de producten niet kapot, maar is het verkeerd aangesloten of is er iets losgeschoten. Denk bijvoorbeeld aan een stekkertje achter een zonnepaneel of de kabel die naar jouw meterkast loopt. Deze garantie is eigenlijk bedoeld om je te beschermen tegen de fouten die mensenwerk met zich mee kunnen brengen. Niet voor niets is dit ̩̩een van de belangrijkste garanties. Een installatiegarantie van 2 jaar is het absolute minimum in de markt. Klantgerichte aanbieders breiden hun installatiegarantie vaak uit naar 5 of soms wel 10 jaar.

Let hierbij ook goed op: Hoe lang duurt het voor jouw probleem is verholpen?


Vermogensgarantie

Net als batterijen kennen ook zonnepanelen een vorm van degradatie. Feitelijk neemt jouw vermogen van jouw systeem met de loop der jaren af. Hierdoor loopt dus bij verder gelijk blijvende omstandigheden jouw productie ook terug. Bij kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen is de degradatie erg beperkt, waardoor je ook op de lange termijn van substantiële efficiëntie kunt genieten. Toch is het van belang om op de vermogensgarantie van jouw zonnepanelen te letten.

Ter illustratie: vaak wordt de degradatiegarantie aangeduid met een minimaal percentage dat na een bepaalde periode nog beschikbaar moet zijn voor productie. Bij de installatie heb je 100% van het vermogen tot jouw beschikking, bijvoorbeeld 250 Wattpiek (Wp). Dit gaat langzaam achteruit en daar heb je de vermogensgarantie voor. Gangbare garanties zijn dat na 10 jaar nog 90% beschikbaar is en na 25 nog 80% van het nominaal vermogen. Na 20 jaar is het praktische vermogen van het voorbeeldsysteem dus nog minimaal 200 Wp (80% van 250 Wp). Als de degradatie toch hoger uitpakt, dan horen de materialen gratis vervangen te worden of dien je gecompenseerd te worden voor de verloren productie.

Let hierbij goed op: Wat regelt jouw aanbieder als jij je beroept op de vermogensgarantie?


Productiegarantie

Wanneer jouw aanbieder op voorhand een voorspelling doet over de mogelijke productie van jouw toekomstige zonnestroomsysteem, dan berekent hij eigenlijk jouw financiële voordeel. Niet ieder dak met 10 zonnepanelen zal evenveel opleveren. Verschillende zaken hebben daar invloed op en dat moet jouw aanbieder op de juiste manier wegen om een realistische voorspelling van de productie van jouw zonnestroomsysteem te kunnen doen. De kans is namelijk groot dat je op basis van die gegevens besluit of een investering in zonnestroom interessant is voor jou. Mocht jouw aanbieder een fout hebben gemaakt waardoor jouw productie dus lager uitvalt, dan komt dat voor jouw rekening en is jouw investering allicht veel minder rendabel dan gedacht. Daarom is het van belang dat je een productiegarantie krijgt. Daarmee wordt je gecompenseerd voor de situatie waarin in jouw zonnestroomsysteem minder elektriciteit produceert dan voorspeld. Zo ben je verzekerd van het rendement op basis waarvan jij jouw besluit had genomen.

Let hierbij goed op: Op welke wijze is mijn voorspelde productie gegarandeerd?


Randvoorwaarden

Een aantal andere belangrijke zaken is van belang met betrekking tot jouw garanties. Het gaat niet alleen om de garanties zelf. De zorgvuldigheid en snelheid waarmee jouw aanbieder jouw klachten opvolgt, zonder je daarvoor kosten in rekening te brengen, zijn ook van belang. Uiteraard geldt dit ook voor de zekerheid dat jouw aanbieder over 10 of 20 jaar nog steeds bestaat om goede service te kunnen leveren. Het gaat namelijk niet om het kopen van zonnepanelen, maar om de voorziening in jouw stroombehoefte op de lange termijn. Garanties zijn daar een belangrijk onderdeel van.


Garantie zonnepanelen bij Sungevity

Dat jouw overstap op zonnestroom op de lange termijn naar jouw wens is, staat voor ons voorop. Samen zorgen we dat jouw ervaringen ook anderen enthousiasmeren. En mocht er onverhoopt iets mis gaan, dan helpen wij jou de zaak te herstellen. Daarom hebben we onze garanties zo helder en volledig mogelijk opgesteld.

Je krijgt 10 jaar productgarantie op de zonnepanelen. Ook op jouw omvormer zit 10 jaar productgarantie. Dit is aanzienlijk meer dan de 5 jaar die vele andere aanbieders jou voorhouden.

Verder vinden wij het bij Sungevity ook erg belangrijk dat jouw installatie aan alle veiligheids- en kwaliteitscriteria voldoet. Daarom geeft Sungevity jou 10 jaar volledige installatiegarantie, zodat bij een probleem alles kosteloos voor je kan worden verholpen. Geen voorrijkosten of andere onduidelijkheid. Samen dragen we de verantwoordelijkheid voor de juiste werking van jouw zonnesysteem.

Je krijgt daarnaast 25 jaar vermogensgarantie op de panelen. Dit betekent dat je recht heeft op een vervangend zonnepaneel als het vermogen van de zonnepanelen sneller afneemt dan is toegestaan. Een goed werkend zonnepaneel heeft na een periode van 5 jaar gegarandeerd nog een nominaal vermogen van 95%, na 10 jaar 90% en na 25 jaar 80%. 

Maar de uitsmijter is toch wel Sungevity's unieke SunSure opbrengstgarantie! Waar de vermogensgarantie zich richt op het vermogen van het zonnepaneel onder testcondities, garandeert SunSure hoeveel stroom het zonnesysteem daadwerkelijk produceert nadat het op jouw dak is geïnstalleerd. Met SunSure houden wij jouw zonnesysteem nauwkeurig in de gaten. Iedere dag wordt jouw systeem uitgelezen en aan het eind van het jaar beoordeelt ons monitoring team of jouw systeem ook daadwerkelijk heeft geproduceerd wat wij vooraf berekend hebben. Als het systeem minder elektriciteit produceert dan verwacht, dan krijg je van ons gedurende de eerste 10 jaar de gemiste productie terug.

Graag vertellen wij je meer over SunSure en onze andere garanties. Vraag direct een gratis en vrijblijvend zonne-advies aan!

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek wat jij kunt besparen