Sungevity respecteert je privacy. Deze website maakt enkel gebruik van noodzakelijke, functionele en anonieme statistieken cookies voor het goed functioneren van de website. Meer informatie vind je in onze Privacyverklaring. Dit bericht verdwijnt zodra je op 'OK' hebt geklikt.
OK
Alle vragen voor u beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, uw dak.

Garantie zonnepanelen: welke garanties zijn er?

Zorg dat u met de juiste garanties van zonnepanelen kan blijven genieten.


Verschillende typen garantie zonnepanelen

De investering die u doet in uw eigen zonnestroomsysteem, zal zich naar verwachting tussen de 7 en 10 jaar terugverdienen. Maar ook daarna gaat uw zonnestroomsysteem nog vele jaren mee. In principe hebben uw zonnepanelen een levensduur van meer dan 25 jaar. In de tussentijd kan er een hoop gebeuren. Onverhoopte ontwikkelingen kunnen de werking van uw systeem beïnvloeden en uw mogelijke besparing inperken. Zorg er daarom voor dat u, naast de juiste kwaliteit van uw zonnesysteem, ook de juiste zekerheden daarom heen geniet. Uw investering kent de meeste zekerheid als u scherp bent op de garanties die u krijgt op uw zonnesysteem.

Vele verschillende garanties worden in de markt aangeboden. Sommige hiervan zijn bedoeld of onbedoeld enigszins verwarrend voor de consument. Door verschillende benamingen en onduidelijkheden over de werkelijke opvolging, kunt u met zogenaamd uitgebreide garanties alsnog voor vervelende verrassingen komen te staan.

Qua garantie van zonnepanelen zijn er in de basis zijn 4 verschillende typen te onderscheiden:

  • Productgarantie
  • Installatiegarantie
  • Vermogensgarantie
  • Productiegarantie

Alle aangeboden garanties, hoe ze ook heten of uniek ze ook lijken, vallen onder ̩̩n van de bovenstaande categorieën.


Productgarantie

Voor zonnepanelen is een productgarantie van 10 jaar de standaard en voor omvormers is dit meestal 5 jaar. Ook op de constructie-/bevestigingsmaterialen zit garantie, maar dit wordt vaak niet apart benoemd. Productgaranties worden uitgegeven door de producent en worden gedekt door de verkopende partij of importeur/groothandel.

Let hierbij goed op: Bij wie moet u zijn om een productgarantie te verhalen?


Installatiegarantie

Deze garantie is bedoeld om de werking van het systeem te garanderen. Soms zijn de producten niet kapot, maar is het verkeerd aangesloten of is er iets losgeschoten. Denk bijvoorbeeld aan een stekkertje achter een zonnepaneel of de kabel die naar uw meterkast loopt. Deze garantie is eigenlijk bedoeld om u te beschermen tegen de fouten die mensenwerk met zich mee kunnen brengen. Niet voor niets is dit ̩̩n van de belangrijkste garanties. Een installatiegarantie van 2 jaar is het absolute minimum in de markt. Klantgerichte aanbieders breiden hun installatiegarantie vaak uit naar 5 of soms wel 10 jaar.

Let hierbij ook goed op: Hoe lang duurt het voor uw probleem is verholpen?


Vermogensgarantie

Net als batterijen kennen ook zonnepanelen een vorm van degradatie. Feitelijk neemt uw vermogen van uw systeem met de loop der jaren af. Hierdoor loopt dus bij verder gelijk blijvende omstandigheden uw productie ook terug. Bij kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen is de degradatie erg beperkt, waardoor u ook op de lange termijn van substantiële efficiëntie kunt genieten. Toch is het van belang om op de vermogensgarantie van uw zonnepanelen te letten.

Ter illustratie: vaak wordt de degradatiegarantie aangeduid met een minimaal percentage dat na een bepaalde periode nog beschikbaar moet zijn voor productie. Bij de installatie heeft u 100% van het vermogen tot uw beschikking, bijvoorbeeld 250 Wattpiek (Wp). Dit gaat langzaam achteruit en daar heeft u de vermogensgarantie voor. Gangbare garanties zijn dat na 10 jaar nog 90% beschikbaar is en na 25 nog 80% van het nominaal vermogen. Na 20 jaar is het praktische vermogen van het voorbeeldsysteem dus nog minimaal 200 Wp (80% van 250 Wp). Als de degradatie toch hoger uitpakt, dan horen de materialen gratis vervangen te worden of dient u gecompenseerd te worden voor de verloren productie.

Let hierbij goed op: Wat regelt uw aanbieder als u zich beroept op de vermogensgarantie?


Productiegarantie

Wanneer uw aanbieder op voorhand een voorspelling doet over de mogelijke productie van uw toekomstige zonnestroomsysteem, dan berekent hij eigenlijk uw financiële voordeel. Niet ieder dak met 10 zonnepanelen zal evenveel opleveren. Verschillende zaken hebben daar invloed op en dat moet uw aanbieder op de juiste manier wegen om een realistische voorspelling van de productie van uw zonnestroomsysteem te kunnen doen. De kans is namelijk groot dat u op basis van die gegevens besluit of een investering in zonnestroom interessant is voor u. Mocht uw aanbieder een fout hebben gemaakt waardoor uw productie dus lager uitvalt, dan komt dat voor uw rekening en is uw investering allicht veel minder rendabel dan gedacht. Daarom is het van belang dat u een productiegarantie krijgt. Daarmee wordt u gecompenseerd voor de situatie waarin in uw zonnestroomsysteem minder elektriciteit produceert dan voorspeld. Zo bent u verzekerd van het rendement op basis waarvan u uw besluit had genomen.

Let hierbij goed op: Op welke wijze is mijn voorspelde productie gegarandeerd?


Randvoorwaarden

Een aantal andere belangrijke zaken is van belang met betrekking tot uw garanties. Het gaat niet alleen om de garanties zelf. De zorgvuldigheid en snelheid waarmee uw aanbieder uw klachten opvolgt, zonder u daarvoor kosten in rekening te brengen, zijn ook van belang. Uiteraard geldt dit ook voor de zekerheid dat uw aanbieder over 10 of 20 jaar nog steeds bestaat om goede service te kunnen leveren. Het gaat namelijk niet om het kopen van zonnepanelen, maar om de voorziening in uw stroombehoefte op de lange termijn. Garanties zijn daar een belangrijk onderdeel van.


Garantie zonnepanelen bij Sungevity

Dat uw overstap op zonnestroom op de lange termijn naar uw wens is, staat voor ons voorop. Samen zorgen we dat uw ervaringen ook anderen enthousiasmeren. En mocht er onverhoopt iets mis gaan, dan helpen wij u de zaak te herstellen. Daarom hebben we onze garanties zo helder en volledig mogelijk opgesteld.

U krijgt 10 jaar productgarantie op de zonnepanelen. Ook op uw omvormer zit 10 jaar productgarantie. Dit is aanzienlijk meer dan de 5 jaar die vele andere aanbieders u voorhouden.

Verder vinden wij het bij Sungevity ook erg belangrijk dat uw installatie aan alle veiligheids- en kwaliteitscriteria voldoet. Daarom geeft Sungevity u 10 jaar volledige installatiegarantie, zodat bij een probleem alles kosteloos voor u kan worden verholpen. Geen voorrijkosten of andere onduidelijkheid. Samen dragen we de verantwoordelijkheid voor de juiste werking van uw zonnesysteem.

U krijgt daarnaast 25 jaar vermogensgarantie op de panelen. Dit betekent dat u recht heeft op een vervangend zonnepaneel als het vermogen van de zonnepanelen sneller afneemt dan is toegestaan. Een goed werkend zonnepaneel heeft na een periode van 5 jaar gegarandeerd nog een nominaal vermogen van 95%, na 10 jaar 90% en na 25 jaar 80%. 

Maar de uitsmijter is toch wel Sungevity's unieke SunSure opbrengstgarantie! Waar de vermogensgarantie zich richt op het vermogen van het zonnepaneel onder testcondities, garandeert SunSure hoeveel stroom het zonnesysteem daadwerkelijk produceert nadat het op uw dak is geïnstalleerd. Met SunSure houden wij uw zonnesysteem nauwkeurig in de gaten. Iedere dag wordt uw systeem uitgelezen en aan het eind van het jaar beoordeelt ons monitoring team of uw systeem ook daadwerkelijk heeft geproduceerd wat wij vooraf berekend hebben. Als het systeem minder elektriciteit produceert dan verwacht, dan krijgt u van ons gedurende de eerste 10 jaar de gemiste productie terug.

Graag vertellen wij u meer over SunSure en onze andere garanties. Vraag direct een gratis en vrijblijvend zonne-advies aan!

Ontdek wat u kunt besparen.