Zonnestroom van eigen dak

Dat u met zonnepanelen uw eigen, schone stroom opwekt, dat weet u. Maar hoe werkt dat precies? En welke onderdelen zijn er, naast panelen, nog meer nodig? Dat leest u hier.

Zo werkt een zonnesysteem

Ga met uw muis over de stappen om te zien uit welke onderdelen een zonnesysteem bestaat en waar ze zich in huis bevinden.

De zonnepanelen

U krijgt zwarte zonnepanelen met 340 wattpiek opwekvermogen van het merk JA Solar. Al jaren achtereen behoort dit merk tot de top als het gaat om de kwaliteit van zonnepanelen.

JA Solar staat in de top van de Solar Scorecard van de Silicon Valley Toxic Coalition. Hoe hoger een fabrikant op deze ranglijst staat, hoe beter hij zijn verantwoordelijkheid neemt voor mens en milieu. Werknemers worden goed behandeld en krijgen een eerlijke beloning. Eventuele schade aan het milieu bij het produceren van de panelen wordt tot een minimum beperkt.

zonnepaneel huurders

De omvormer

De omvormer is een kastje zo groot als twee schoenendozen. Hij hangt in huis en zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in bruikbare elektriciteit.

Een omvormer maakt evenveel geluid als een koelkast (35 decibel). En zodra de zon onder gaat, is-ie stil. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over geluid als u wilt slapen.

Meer weten? Bekijk deze video!  

Omvormer huurders

Benieuwd hoe de installatie werkt?

We spreken samen een datum en tijdstip af en zijn meestal binnen een dag klaar.

Lees meer

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, hangt af van uw energieverbruik. In de tabel hieronder ziet u hoeveel zonnepanelen nodig zijn om een bepaald aantal kilowattuur (kWh) per jaar op te vangen.

Jaarlijks energieverbruik Aantal zonnepanelen
1.850 kWh 6
2.860 kWh 8
3.400 kWh 10
3.930 kWh 12

Wat als ik minder opwek dan ik gebruik?

Passen er minder zonnepanelen op uw dak dan dat u volgens deze tabel nodig hebt? Dan wekt u waarschijnlijk minder energie op dan u verbruikt. Toch bespaart u nog altijd geld, omdat een groot deel van uw stroom van uw eigen dak komt.

En als ik meer opwek?

Dan kunt u deze stroom terugleveren aan het net. Uw energieleverancier trekt de teruggeleverde kilowatturen zonnestroom af van uw energierekening. Dit heet salderen. Vanaf 2023 mag u elk jaar 9 procent minder zonnestroom salderen. Het wordt dan voordeliger om uw zonnestroom zoveel mogelijk zelf op te maken.

Hoe zie ik wat ik opwek?

U kunt de opbrengst van uw zonnepanelen bekijken via MySungevity.nl. Zelf houden wij ook voor u bij of de productie van de zonnepanelen volgens plan loopt. Zo kunt u zonder zorgen genieten van uw zonnestroom.

Gaat er toch een keer iets niet goed? Dan zijn we er snel bij om het voor u op te lossen.

Heeft u nog vragen?

We zetten de antwoorden op de meestgestelde vragen voor u op een rij.

Naar de antwoorden