Terug naar Blog

Zonnepanelen dakpannen of traditionele zonnepanelen?

Zonnepanelen dakpannen, ook wel zonnedakpannen of dakpan zonnepanelen genoemd – je hoort er steeds vaker over. Deze dakpannen met zonnecellen lijken de perfecte oplossing voor wie niet zo’n fan is van traditionele zonnepanelen, want ze vallen een stuk minder op. Maar zijn zonnepanelen dakpannen ook een goede investering? Wij zochten het voor je uit.

zonnepanelen dakpannen versus traditionele zonnepanelen

Wat zijn zonnepanelen dakpannen?

Zonnepanelen dakpannen – de naam zegt het eigenlijk al – zijn dakpannen met daarop een zonnecel. De dakpannen zelf zijn dus eigenlijk een soort mini-zonnepanelen. De zonnecellen die verstopt zitten in zonnepanelen dakpannen werken ook precies hetzelfde als de zonnecellen in traditionele zonnepanelen. Voor dakpan zonnepanelen heb je dus geen speciale omvormer nodig.

Zonnepanelen in dakpannen verwerkt: een slimme keuze?

Zonnepanelen die in dakpannen zijn verwerkt vallen minder op dan ‘gewone’ zonnepanelen. Je ziet er bijna niets van! Maar er kleven ook nadelen aan. Zonnepanelen in dakpannen zijn duurder en leveren minder op dan traditionele panelen. Tenzij je écht voor de looks gaat, zijn gewone zonnepanelen doorgaans een betere keuze.

Dakpan zonnepanelen: voordelen vs nadelen

Dakpan zonnepanelen zijn meestal een esthetische keuze. Omdat de zonnecellen bij deze zonnedakpannen zijn geïntegreerd in de dakpannen, hoeven er geen grote zonnepanelen meer op het (pannen)dak geplaatst te worden. Vooral op daken met veel obstakels ogen zonnepanelen dakpannen daarom rustiger.

Woon je in een monumentaal pand waarop je geen zonnepanelen mag plaatsen? Dan zijn zonnepanelen dakpannen een interessante optie. Deze dakpan zonnepanelen zijn vaak namelijk wél toegestaan. In andere situaties raden we zonnedakpannen over het algemeen (nog) niet aan. Het is natuurlijk een individuele keuze hoeveel geld je het meer esthetische design van de dakpan zonnepanelen waard vind, maar vergeet niet in je afweging mee te nemen dat dakpan zonnepanelen momenteel nog veel minder efficiënt zijn dan traditionele pv panelen.

Wat kosten zonnepanelen dakpannen?

De hogere kosten zijn de voornaamste reden waarom je niet op veel meer daken zonnepanelen dakpannen ziet liggen: ze zijn per kWh ongeveer 2 tot 3 keer zo duur als traditionele zonnepanelen. ‘Gewone’ zonnepanelen kosten gemiddeld rond de 5000 euro*, maar voor dakpan zonnepanelen betaal je al snel zo’n 12.500 euro. Hierdoor is de terugverdientijd van dakpan zonnepanelen ook langer. Traditionele zonnepanelen hebben een gemiddelde terugverdientijd van ongeveer 7 jaar, bij zonnepanelen dakpannen is dit ongeveer 15 jaar. Dat is dus nogal een verschil.

De langere terugverdientermijn komt deels doordat de installatie van dakpan zonnepanelen een stuk ingewikkelder is: om zonnedakpannen te kunnen installeren, moeten je huidige dakpannen vervangen worden, terwijl zonnepanelen gewoon op het bestaande (pannen)dak geplaatst kunnen worden.

Hoeveel stroom kunnen zonnepanelen dakpannen opwekken?

Ook de opbrengst per m² ligt bij zonnepanelen dakpannen een stuk lager dan bij traditionele zonnepanelen. Dit komt voornamelijk doordat zo’n 25% van de zonnedakpan niet gebruikt kan worden voor het opwekken van zonnestroom. Zonnepanelen dakpannen hebben – net als gewone dakpannen – een bolling, waardoor er in dat stukje dakpan geen zonnepaneel verwerkt kan worden. Ook is er geen ventilatie onder de dakpan, waardoor dakpan zonnepanelen heter worden dan gewone zonnepanelen. En hoe heter de zonnecel, hoe minder energie hij opwekt.

Tegenover de lagere opbrengst van de individuele zonnepanelen dakpannen staat wel dat je dakpan zonnepanelen op stukken van je dak kunt plaatsen waar grotere zonnepanelen niet passen. Hierdoor kan het verschil in de totale opwek uiteindelijk meevallen, afhankelijk van je daktype en de obstakels op je dak.

Het beste rendement? Kies voor traditionele zonnepanelen

Technologische ontwikkelingen gaan snel, ook in zonnestroom. Dus het zou zomaar kunnen dat zonnepanelen dakpannen op termijn de traditionele zonnepanelen van hun troon stoten. Zover is het alleen nog lang niet. Vergeleken met zonnepanelen dakpannen zijn traditionele zonnepanelen vooralsnog dus zeker de beste zonnepanelen. Door de hoge kosten en de lagere opbrengst per m² is het rendement van dakpan zonnepanelen namelijk nog veel lager dan bij gewone zonnepanelen. Je verdient je investering in zonnepanelen dakpannen uiteindelijk wel terug, maar de kans is klein dat je er ook winst op maakt. Terwijl je met traditionele zonnepanelen na de terugverdientermijn nog minimaal 15 jaar van gratis stroom geniet! Het is financieel dus interessanter om gewone zonnepanelen te kopen.

Zonnepanelen van Sungevity

Wil jij ook besparen met zonnepanelen en over een paar jaar al profiteren van jarenlang gratis, schone stroom? Doe dan nu de gratis dakscan en ontdek hoeveel jouw dak waard is.

Lees meer over

Ook een spaarpot op je dak?

Ontdek wat je kunt besparen met de gratis dakscan. Binnen 1 minuut weet je wat jouw dak waard is!

Doe de dakscan