Terug naar Blog

Zonnepanelen zonder investering, zo werkt het!

Dat zonnepanelen niet alleen goed zijn voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee weten we inmiddels wel. Maar waarom liggen er dan nog niet op alle geschikte daken zonnepanelen? Een veelgenoemde barrière voor de aanschaf van zonnepanelen is de financiering. Zonnepanelen zonder of met eigen investering bekostigen? Uit onderzoek van Dutch New Energy blijkt dat 33% van alle Nederlandse huishoudens die zonnestroom overweegt, afhaakt als ze de aanschaf van het systeem uit eigen zak moeten voorschieten. Maar gelukkig kun je ook zonnepanelen zonder investering bemachtigen!

geld lenen zonnepanelen slim huren niet

Hoe financier ik mijn zonnepanelen zonder eigen geld?

Veel mensen kopen zonnepanelen met eigen geld, maar als jij je spaargeld niet aan zonnepanelen kan of wil uitgeven, zijn er ook andere opties: zonnepanelen huren of zonnepanelen kopen via een groene lening. Wij zochten uit welke van deze opties de beste deal is.

 

HOE FINANCIER IK MIJN ZONNEPANELEN ZONDER INVESTERING?

Zonnepanelen zonder of met eigen investering aanschaffen? Veel mensen kopen zonnepanelen met eigen geld, maar als jij je spaargeld niet aan zonnepanelen kan of wil uitgeven, zijn er ook andere opties: zonnepanelen huren of zonnepanelen kopen met een groene lening. Zo kies je voor zonnepanelen zonder investeren. Wij zochten uit welke van deze opties de beste deal is.

 

ZONNEPANELEN ZONDER INVESTEREN

Lenen of huren, beide financieringsopties beloven hetzelfde: zonnepanelen op je dak zonder investering vooraf en vanaf dag één besparen. Maar huur = duur, zo concludeert ook de Consumentenbond over deze manier van zonnepanelen zonder investering kopen. Dat kost je meer per maand dan lenen, waardoor ook het effect van de afbouwende salderingsregeling voor huurders groter is.

ONS ADVIES OVER ZONNEPANELEN ZONDER INVESTERING

Vooral de aangekondigde afbouw van de salderingsregeling leidt ertoe dat verhuurders hun businesscase niet meer rond krijgen. Je bent als huurder met deze manier van zonnepalen zonder investeren namelijk duurder uit dan wanneer je de panelen aanschaft. Het kan zelfs zo zijn dat de maandelijkse kosten voor huur van de panelen uiteindelijk hoger worden dan de financiële besparing. Op deze manier zonnepanelen zonder investering laten leggen wordt dus steeds minder interessant. Mede hierdoor trekken steeds meer aanbieders zich terug uit de verhuurmarkt: het is simpelweg niet meer rendabel genoeg.

Woon je in een huurwoning en kan je via jouw woningcorporatie zonnepanelen huren? Dan gelden er andere regels en is zonnepanelen huren wél een aantrekkelijke keuze.

 

WAT LEVERT ZONNEPANELEN ZONDER INVESTEREN (LENING) JE OP?

Of je zonnepanelen zonder of met eigen investering financiert, de netto opbrengsten liggen vrij dicht tegen elkaar. Als je zonnepanelen koopt, levert een gemiddeld systeem van 14 panelen over 25 jaar zo’n €11.000 op. Wie voor zonnepanelen zonder investeren gaat, verdient netto rond de €10.000. En als de lening na tien jaar is afbetaald, leveren je panelen nog zo’n 15 jaar gratis stroom! Bovendien kom je als eigenaar van de panelen in aanmerking voor de btw-teruggave waardoor je tot wel €1000 aan btw terugkrijgt én wordt je huis meer waard met zonnepanelen op je dak. Als je kiest voor zonnepanelen zonder investering zonder dat je eigenaar wordt, dan profiteer je niet van deze financiële voordelen.

ZONNEPANELEN ZONDER INVESTERING OP JE DAK VIA SUNGEVITY

Bij Sungevity kan je geen zonnepanelen huren, maar word je altijd eigenaar van de zonnepanelen. Zo profiteer je optimaal van de voordelen van zonnepanelen. Wil jij graag zonnepanelen zonder investering laten installeren, dan kun je dus kiezen voor een groene lening. Dit kan via verschillende kredietverstrekkers. Zo heb je onder andere de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds, GreenLoans en de SVn duurzaamheidslening.


Oorspronkelijk gepubliceerd op 19 mei 2020. Laatste update: 2 november 2022.

Lees meer over

Zonnepanelen: lenen altijd beter dan huren

Ons onderzoek wijst het uit: huur = duur en geld lenen voor zonnepanelen is altijd beter dan huren. Lees er meer over in onze whitepaper.

Download whitepaper