Terug naar Blog

Generatie Zon: in gesprek met Jan Janssen

Jan was als tiener al vastberaden om zich te verdiepen in duurzaamheid. Bij Sungevity hielp hij vier jaar lang woningcorporaties en vastgoedpartijen met het verduurzamen van hun woningen. Zijn doel: samen met onze opdrachtgevers klimaatbeleid omzetten in actie.

Generatie Zon: in gesprek met Jan Janssen

Van eindwerkstuk over klimaatverandering naar baan met impact

Ik was al vanaf de middelbare gefascineerd door duurzaamheid. Mijn eindopdracht op school ging over klimaatverandering. Maar toen ik bij Sungevity ging werken, is mijn interesse in duurzaamheid pas écht aangewakkerd. Het werk, mijn collega’s en de werkomgeving inspireerden mij vanaf het eerste moment. Privé probeer ik vooral door kleine en praktische zaken impact te maken. Ik fiets naar kantoor, eet zo min mogelijk vlees, doe aan autodelen en heb zonnepanelen.

Door mijn werk bij Sungevity weet ik ook hoe complex het kan zijn om duurzaamheid tot realiteit te brengen. Een meergezinswoning (appartementencomplexen en hoogbouw) van zonnepanelen voorzien? Dat betekent bijna altijd maatwerk, zoeken naar een passende oplossing en belangen bij elkaar brengen.

 

Jan’s werk in een notendop

Ik ben bij Sungevity begonnen als Commercieel Projectmanager B2B. Vanuit daar ben ik doorgegroeid naar een nieuwe functie binnen hetzelfde team, namelijk die van de Business Development Manager. Sungevity’s B2B-team helpt woningcorporaties en vastgoedpartijen met het verduurzamen van woningen, en samen doen we er alles aan om zoveel mogelijk huurders te laten profiteren van zonnestroom. Vanuit mijn rol ga ik in gesprek met onder andere Asset Managers om een passende route naar duurzaam vastgoed uit te stippelen. We bespreken de behoeften en langetermijnvisie van de opdrachtgever en de mogelijkheden van zonnepanelen, warmtepompen, batterijopslag, laadpalen én de impact hiervan op de huurders en de opdrachtgever. We zijn namelijk niet alleen een installatiepartij, maar een volwaardige verduurzamingspartner. Met al deze informatie op zak, maak ik een plan van aanpak en bereken ik een concreet projectvoorstel waarmee de opdrachtgever een gewogen beslissing kan nemen.

 

Ik help mee de verduurzamingspuzzel te leggen

Het leukste aan mijn baan is dat ik kan meedenken over de uitdagingen die woningcorporaties en vastgoedbeheerders ervaren bij het verduurzamen van woningen. Ik krijg er energie van als ik advies kan geven en mijn ervaring kan delen. In mijn functie krijg ik met verschillende belangen te maken: de belangen van woningcorporaties en commerciële vastgoedpartijen, het klimaatbeleid, Sungevity’s groeiambities en de belangen van huurders. Aan mij de taak om al deze belangen bij elkaar te brengen. Je zou kunnen zeggen dat ik help de verduurzamingspuzzel te leggen. Dat kan een hele uitdaging zijn, maar het maakt mijn werk ook boeiend. Het grote doel van mij en mijn team is om op lange termijn het klimaatbeleid uit te voeren samen met woningcorporaties en vastgoedpartijen.

 

“Samen stippelen we een passende route naar duurzaam vastgoed uit”

 

Sungevity groeit letterlijk de hoogte in

De afgelopen jaren is er een hoop veranderd voor mijn team. Toen ik bij Sungevity begon, lag onze focus op de eengezinswoningen. De typische rijtjeswoningen zeg maar. Inmiddels zijn we niet alleen gegroeid in het aantal woningcorporaties dat wij begeleiden, maar hebben we ook veel ervaring opgedaan met het installeren van zonnesystemen op meergezinswoningen. We merken dat de vraag naar het verduurzamen van meergezinswoningen toeneemt. Mede hierdoor zijn we zijn letterlijk en figuurlijk de hoogte in gegroeid.

Ook wat betreft onze monitoring en service zijn we de afgelopen jaren enorm gegroeid. Woningcorporaties, vastgoedpartijen en huurders kunnen de opbrengsten van hun zonnesystemen nu gemakkelijk volgen in het online portal dat we zelf hebben ontwikkeld. En minstens even zo belangrijk: als er een keer een systeem uitvalt of onderpresteert, zijn we nu in staat om sneller en adequater te reageren. Zo verlengen we de levensduur van een installatie.

 

Monitoren en vooruitkijken gaan hand in hand

We vinden het belangrijk om op lange termijn mee te kijken met onze opdrachtgevers. Tijdens de beheerfase monitoren we de opwek van de zonnepanelen. Zo weten we zeker dat de systemen doen wat we de huurders hebben beloofd, en kunnen we op tijd ingrijpen als we afwijkingen zien. De levensduur van zonnepanelen is 25 jaar of meer, dus de onderhoud- en beheerfase is minstens zo belangrijk als het aanschafproces. Wij vragen daarom ook altijd naar het meerjarenonderhoudsplan: welke renovaties komen er nog aan? En kunnen we daarin meedraaien? Als het dak bijvoorbeeld over vijf jaar moet worden vervangen, dan werken we samen aan een verduurzamingsplan waarbij de meest logische stap eerst komt.

Woningcorporaties en vastgoedbeheerders vragen zich ook steeds meer af wat er met de zonnepanelen gebeurt nadat ze zijn afgeschreven. Dan vertel ik over ZonNext – het weeshuis voor zonnepanelen dat Sungevity mede heeft opgericht. ZonNext is een soort Marktplaats waar we tweedehands zonnepanelen een tweede leven geven. Ik vind het een goede zaak dat opdrachtgevers steeds meer aandacht schenken aan de circulariteit van zonnepanelen.

 

Never a dull moment

Elke opdracht is uniek. Zo hebben we laatst bijvoorbeeld een project afgerond waarbij we een aantal winkels – en huurpanden in één keer hebben voorzien van zonnepanelen. Je kunt je voorstellen dat een kapper of een supermarkt andere behoeften heeft als het om zonnestroom gaat dan een familie die een woning huurt in hetzelfde pand. Daarnaast maken wij ook vaak onderdeel uit van renovatietrajecten. Dan worden woningen bijvoorbeeld geïsoleerd én worden er zonnepanelen geïnstalleerd. Bij dit soort projecten is goede communicatie nóg belangrijker, zowel met de aannemers als met de bewoners. Zo zorg je dat je elkaar niet in de weg staat met werkzaamheden en dat bewoners goed op de hoogte zijn van de voortgang van de verbouwing. Bij renovatietrajecten ligt het aantal huurders dat voor zonnepanelen kiest gewoonlijk heel hoog. Deze gecombineerde aanpak waarbij meerdere duurzaamheidsmaatregelen tegelijk worden toegepast blijkt dus goed te werken!

 

Voor mij zijn zonnepanelen een ‘aanknop’

Ik zie Generatie Zon als een groep mensen, van alle leeftijden, die in beweging komt om iets te doen tegen klimaatverandering. Zonnepanelen zijn natuurlijk maar één van de dingen die je kunt doen, maar het is wel een goed startpunt. Sinds ik zonnepanelen heb, ga ik zelf bijvoorbeeld bewuster om met mijn energieverbruik. Zo zet ik mijn vaatwasser als het kan overdag aan, wanneer de zon schijnt en mijn panelen op volle toeren werken. Dat laat zien dat zonnepanelen echt een aanknop zijn voor duurzaam gedrag. Het is een laagdrempelige en impactvolle eerste stap die je bewuster maakt van je eigen doen en laten. In de toekomst zullen steeds meer huurders zonnepanelen krijgen. In de afgelopen twee jaar is het aantal huurwoningen met zonnestroom al gestegen van 2 naar 10 procent, en ik verwacht dat die groei doorzet. Wij zijn er in ieder geval klaar voor!

 


Inmiddels heeft Jan Engelsman de rol van Jan Janssen overgenomen. Tijd voor koffie? Neem hier contact op met Jan Engelsman voor vrijblijvend advies.

Tijd voor een kopje koffie?

Ben je werkzaam bij een woningcorporatie of vastgoedpartij en wil je graag kennismaken?

Neem contact met ons op