Terug naar Blog

Met Stichting ZonNext geven we dakloze zonnepanelen een tweede leven

Zonnepanelen hebben een levensduur van zo’n 25 à 30 jaar, maar worden vaak vroegtijdig van het dak gehaald. Waarom? Omdat veel mensen hun panelen nog voor ze helemaal ‘op’ zijn, laten vervangen door nieuwe, nóg efficiëntere exemplaren. Hierdoor belanden veel zonnepanelen die nog prima werken op de afvalhoop. Maar gelukkig is er een oplossing: hergebruik.

Met Stichting ZonNext geven we dakloze zonnepanelen een tweede leven

Op meer dan 1,5 miljoen Nederlandse daken liggen al zonnepanelen, dus ongeveer een op de zeven huishoudens wekt inmiddels zelf hun eigen, schone zonnestroom op. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws voor de energietransitie, maar dit betekent óók dat we straks, wanneer de panelen na jarenlange goede dienst weer van de daken gehaald worden, met een enorme berg afval achterblijven. De schattingen liegen er niet om: wereldwijd zal dit in 2050 naar verwachting zo’n circa 78 miljoen ton aan zonnepanelenafval opleveren.

 

Recycling van zonnepanelen

De alsmaar groeiende e-waste afvalberg benadrukt nog maar eens hoe belangrijk een goed werkend recyclingsysteem is, maar helaas gebeurt er nog veel te weinig op dit gebied.

Zonnepanelen zijn (nog) niet zo ontworpen dat de onderdelen gemakkelijk te extraheren en hergebruiken zijn. De panelen zelf zijn lastig te demonteren en de waardevolle grondstoffen die in de zonnecellen zitten – zoals koper, zilver en silicium – kunnen nog niet goed gerecycled worden. Zeker ook in ons land moet er nog veel gebeuren: de meeste zonnepanelen die van de Nederlandse daken gehaald worden, gaan nu naar Duitsland en België waar ze tot laagwaardig bouwmateriaal worden verwerkt.

Kortom, op het gebied van recycling valt nog heel wat winst te behalen. Dit schreeuwen we dan ook graag van de (zonne)daken. We lobbyen flink en roepen de overheid – de grootste inkoper van zonnestroom in ons land – op om uitsluitend te kiezen voor circulaire zonnepanelen en de markt voor tweedehands panelen te stimuleren. Maar we denken ook actief na over wat wij zelf kunnen doen om die circulariteit in gang te zetten. Met de lancering van ZonNext zetten wij alvast een eerste stap.

 

ZonNext: een online weeshuis voor dakloze zonnepanelen

Wist je dat ruim 20% van de zonnepanelen die van de daken wordt gehaald nog goed te gebruiken is? Dat percentage zal de komende jaren alleen maar stijgen, want het gebeurt steeds vaker dat nog prima werkende zonnepanelen vroegtijdig worden vervangen. Als je jouw zonnepanelen na een aantal jaar al ruimschoots hebt terugverdiend, kan het financieel aantrekkelijker zijn om te investeren in nieuwe, nóg efficiëntere panelen die nog meer opleveren.

Wij vinden het ontzettend zonde dat deze panelen, die vaak nog jarenlang meekunnen, op de afvalberg belanden. Daarom nam onze oprichtster Roebyem Anders eerder dit jaar het initiatief voor ZonNext: ‘s werelds eerste weeshuis voor tweedehands zonnepanelen. Want het verlengen van de levensduur van vroegtijdig van het dak gehaalde panelen, is het meest circulaire dat we op dit moment kunnen doen.

 

Hoe werkt ZonNext?

Door zonnepanelen hun hele technische levensduur lang stroom te laten leveren en ieder laatste beetje energie uit elk paneel te persen, verminderen we de productie van e-waste en maximaliseren we de klimaatwinst van zonnepanelen.

De dakloze, herbruikbare zonnepanelen van ZonNext worden ingezameld door WEEE Nederland en gekeurd door Refurn B.V., een sociale onderneming die werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze keuring zorgt ervoor dat de aanvragers precies weten wat ze op hun dak laten leggen en garandeert dat alle panelen die via het platform aangeboden worden van hoge kwaliteit zijn.

ZonNext_ hoe werkt het?

Omdat de panelen op het platform gratis of tegen gereduceerd tarief worden aangeboden, maken we zonnestroom ook toegankelijk voor mensen met een kleiner budget.

 

It’s a match!

Eind november was het zover en kregen de eerste 12 weespanelen een plekje op het dak van Pepik Henneman uit Amsterdam. Wij hebben de installatie uitgevoerd – en deze bijzondere dag natuurlijk ook vastgelegd.

Pepik woont in een jaren 60-huis in Amsterdam-Noord. Twee jaar geleden heeft hij zijn huis gerenoveerd en de woning met o.a. isolatie, spouwmuren, vloerverwarming én bedrading voor zonnepanelen ook meteen helemaal klaargemaakt om volledig van het gas af te kunnen.

Hij kiest voor tweedehands panelen omdat hij het belangrijk vindt dat alle elektriciteit uit de zonnepanelen gehaald wordt – een goede stap in de richting van circulaire zonnestroom, aldus Pepik.
Leuk weetje: Pepik en zijn gezin gebruiken sowieso alleen tweedehands spullen, niets wat in huis staat hebben ze zelf nieuw gekocht!

 

“Ik wil graag tweedehands panelen zo lang mogelijk in gebruik houden. Een simpele manier om zonne-energie circulairder en eerlijker te oogsten”

 

 

Meer weten over zonnepanelen en circulariteit? Lees dan onze whitepaper of luister naar het interview met Roebyem in BNR Duurzaam.

Lees meer over