Terug naar Blog

Hoe duurzaam zijn zonnepanelen werkelijk?

Wie zonnepanelen op z’n dak heeft is duurzaam bezig, want zonnestroom zelf is groen. Maar hoe zit het met de CO₂ die vrijkomt bij de productie van zonnepanelen? Is het waar dat sommige onderdelen van zonnepanelen met dwangarbeid worden geproduceerd? En wat gebeurt er met de groeiende berg afgedankte panelen? Kortom: hoe verantwoord zijn zonnepanelen nu eigenlijk? In deze blog gaan we met de billen bloot. We vertellen je alles over de positieve en negatieve impact van onze zonnepanelen.

Hoe duurzaam zijn zonnepanelen werkelijk?

CO2-uitstoot in het productieproces

De laatste tijd hoor je veel wisselende berichten over zonnepanelen. Zo zetten klimaatsceptici bijvoorbeeld hun vraagtekens bij het duurzame karakter van zonne-energie. Onterecht, want uit ons onderzoek blijkt dat de milieubalans van zonnepanelen ruimschoots positief is. Voor dit onderzoek telden we alle CO₂ die vrijkomt tijdens de productie bij elkaar op: van het winnen van ruwe materialen tot het transport. Het antwoord op deze prangende vraag lees je hieronder.

Hoe duurzaam zijn zonnepanelen écht?

De milieubalans van zonnepanelen is ruimschoots positief. De productie van een gemiddeld zonnesysteem stoot ongeveer 5.860 kilogram CO₂ uit. In Nederland kost het ongeveer 5 jaar om deze uitstoot te compenseren met schone zonnestroom. Omdat zonnepanelen een gemiddelde levensduur hebben van 30 jaar, houd je 25 jaar uitstootvrije stroom over.

 

Wat doet Sungevity?

Dat de milieubalans van zonnepanelen positief uitvalt, neemt niet weg dat we alles op alles moeten zetten om de CO₂-uitstoot in het productieproces verder omlaag te brengen. Daarom verkopen wij steeds meer zonnepanelen met een lagere milieubelasting, die vanuit circulair gedachtegoed zijn gemaakt. Vraag hiernaar bij een van onze Solar Consultants. Wil je weten wat wij nog meer doen om de negatieve effecten van de zonnepanelenproductie te verkleinen? Lees onze whitepaper over de impact van zonnepanelen.

 

Recycling oude panelen

Zonnepanelen gaan zo’n 30 jaar mee, maar aan alles komt een eind. En wat dan? Wat gebeurt er met al die oude panelen? Gelukkig is het mogelijk om tot wel 95% van het materiaal van oude zonnepanelen te hergebruiken, maar dat gebeurt in Nederland nog nauwelijks. De materialen leveren te weinig op, zonnepanelen zijn moeilijk te demonteren en op dit moment zijn er überhaupt nog te weinig oude panelen. Maar in de aankomende jaren gaat de afvalberg van afgedankte panelen alleen maar groeien, dus willen we zo snel mogelijk toe naar een goed werkend recyclingsysteem. Het liefst zien we het geregeld zoals in België, waar recycling vooraf wordt gefinancierd en installateurs wettelijk verplicht zijn om zonnepanelen kosteloos bij particulieren op te halen en naar een inzamelingspunt te brengen.

 

Wat doet Sungevity?

Hergebruik en circulariteit zijn topprioriteit voor Sungevity: we denken, experimenteren, organiseren en lobbyen actief mee om die circulariteit op de rails te zetten. Zo zijn we bijvoorbeeld het platform ZonNext gestart om vragers en aanbieders van tweedehands panelen bij elkaar te brengen, helpen we met de opzet van een recyclingfabriek in Nederland en werken we aan de ontwikkeling van 100% demonteerbare panelen. Meer weten over onze inspanningen op het gebied van circulariteit en recycling? Lees ons opiniestuk in het NRC handelsblad.

 

Arbeidsomstandigheden en sociale impact

Aan de sociale kant zijn vooral arbeidsomstandigheden een groot punt van zorg. Zijn werknemers goed beschermd? Wordt er geen gebruik gemaakt van kinder – of dwangarbeid? Wij vinden dat een gezonde planeet niet ten koste mag gaan van mensenrechten. Daarom zijn wij erop gebrand dat elk zonnepaneel zuiver op de graad is. Onze leverancier bezoekt regelmatig fabrieken en verkopen alleen merken die hoog scoren op de Solar Scorecard – een initiatief dat producenten van zonnepanelen door de hele keten duurzaam doorlicht. Helaas heeft het nieuws over dwangarbeid in China duidelijk gemaakt dat een Scorecard niet altijd inzicht geeft in de werkelijke situatie in fabrieken.

 

Wat doet Sungevity?

Wij willen de misstanden in de keten te lijf te gaan, en daarom werken wij aan een verbeterde Europese variant van de bestaande Solar Scorecard én een duurzaam convenant voor zonnepanelen, vergelijkbaar met het convenant binnen de kledingindustrie. Daarnaast spreken wij ons uit voor een actievere overheid die hard optreedt en bedrijven dwingt om hun hele keten door te lichten op problemen met mensenrechten. Lees hier hoe wij ons nog meer inzetten voor het beschermen van mensenrechten.

 

Blijf op de hoogte

Via onze social media kanalen delen wij regelmatig opiniestukken, blogs, onderzoeken en nieuwsberichten. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in zonnepanelenland? Volg ons op LinkedIn of één van onze andere kanalen.

Lees meer over