Terug naar Blog

Energieneutraal wonen met een warmtepomp en zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak ben je goed bezig. Je bespaart een hoop CO en de zon betaalt (een deel van) jouw energierekening. Maar de gasrekening? Die betaal je waarschijnlijk zelf. Als je zonnepanelen combineert met een warmtepomp is ook dat verleden tijd.

Warmtepomp en zonnepanelen

Wil jij je koopwoning graag verder verduurzamen en ook van je gasrekening af? Denk dan eens na over de combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp. Je gaat (grotendeels) van het gas af, bespaart nog meer CO én jouw zonnepanelen leveren een deel van de energie die de warmtepomp nodig heeft. Zo wordt niet alleen jouw klimaatafdruk een stuk kleiner, maar je gasrekening ook. Win-win dus!

 

Hoe werkt een warmtepomp?

Met behulp van elektriciteit haalt een warmtepomp warmte uit de bodem, het grondwater of de lucht. Een warmtepomp met lucht als warmtebron is de meest populaire (en meest betaalbare) variant. Deze zogenaamde ‘lucht-water warmtepompen’ zijn er in verschillende types: volledig elektrisch, hybride en ‘all-electric ready’.  

Omdat een warmtepomp omgevingswarmte gebruikt om warmte te produceren, heb je veel minder stroom nodig om je huis te verwarmen dan wanneer je verwarming op gas draait. En met zonnepanelen op je dak wek je die stroom ook nog eens zelf op! 

 

Een warmtepomp in de winter, loont dat wel?

Ook als het buiten koud is of zelfs vriest, kan een warmtepomp warmte uit de lucht onttrekken. Dit komt omdat een warmtepomp een koelvloeistof bevat die bij hele lage temperaturen al kookt. Als die vloeistof vervolgens verdampt en gaat condenseren, komt er warmte vrij die gebruikt kan worden om je huis te verwarmen. Een warmtepomp moet in de winter wel harder werken om warmte te genereren en verbruikt dan dus ook meer stroom. Vergelijk het met een koelkast: ook bij een hoge omgevingstemperatuur blijft je koelkast gewoon koel. Wel verbruikt een koelkast dan meer energie om op temperatuur te blijven. Met een warmtepomp is het net zo.  

 

Is elke woning geschikt voor een warmtepomp?

De meeste woningen die na 1970 gebouwd zijn, zijn geschikt voor een warmtepomp. Alleen voor hele oude (en daardoor vaak slecht geïsoleerde woningen) wordt het gebruik van een warmtepomp meestal afgeraden. Welk type warmtepomp het meest geschikt is voor jouw woning, hangt af van de manier waarop je huis verwarmd wordt, de ruimte in en om je huis en hoe goed het huis geïsoleerd is. Voor een volledig elektrische warmtepomp moet je huis goed geïsoleerd zijn en hebt je bovendien vloerverwarming of andere lagetemperatuurverwarming nodig. Dit type warmtepomp is dus niet voor iedere woning geschikt. Heb je een minder goed geïsoleerde woning? Dan is een hybride warmtepomp een slimme keuze.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een warmtepomp?

Hoeveel zonnepanelen nodig zijn voor een warmtepomp, hangt af van een paar dingen. Ten eerste is het type warmtepomp belangrijk: een volledig elektrische warmtepomp vervangt je cv-ketel, een hybride warmtepomp werkt er juist mee samen. Een volledig elektrische warmtepomp verbruikt hierdoor meer stroom, waardoor je ook meer zonnepanelen nodig hebt om je verbruik af te dekken. Volgens Milieucentraal verbruikt een hybride warmtepomp jaarlijks gemiddeld 1.600 kWh aan elektriciteit . Met een zonnepaneel van 360 Wp vermogen wek je in Nederland ongeveer 306 kWh stroom op. Om het verbruik van de hybride warmtepomp af te dekken, heb je dus 5 à 6 zonnepanelen nodig. Een volledig elektrische lucht-water warmtepomp verbruikt zo’n 3000 kWh stroom per jaar. Dan dek je het verbruik van de warmtepomp af met 9 à 10 zonnepanelen van 360 Wp. 

Verder speelt natuurlijk ook het vermogen van de zonnepanelen mee (hoe hoger het vermogen per paneel, hoe minder je er nodig hebt) en is het slim om ook naar je overige elektriciteitsverbruik te kijken. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, verschilt dus echt per huishouden. Onze zonne-experts maken graag een advies op maat, geheel afgestemd op jouw situatie. 

Combinatie warmtepomp en zonnepanelen

Warmtepomp en zonnepanelen: hoeveel kan ik besparen?

Hoeveel gas en geld jij met een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen kunt besparen, is ook afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan de grootte van je huis, je huidige gasverbruik, hoe je je huis verwarmt en hoe goed je huis geïsoleerd is. Maar ook hier speelt het type warmtepomp een belangrijke rol: met een volledig elektrische warmtepomp ga je geheel van het gas af en daalt je gasrekening dus met 100%. Een hybride warmtepomp dekt gemiddeld zo’n 60% van je jaarlijkse gasverbruik en werkt nog voor zo’n 40% op gas. 

 

Besparen met een warmtepomp: voorbeeldberekening

Volgens MilieuCentraal gebruikt een gemiddeld huishouden in Nederland 1169 kuub gas per jaar. De gemiddelde gasprijs is nu (prijspeil augustus 2022) € 2,97 per m³. Dat betekent dat je met een hybride warmtepomp jaarlijks zo’n € 2083 aan gas bespaart. Met een volledig elektrische warmtepomp kom je zelfs uit op een besparing van €3472 aan gas. Reken je niet meteen rijk, want je stroomverbruik neemt natuurlijk wél toe. Maar omdat gas aanzienlijk duurder is dan elektriciteit én je de stroom die je warmtepomp verbruikt gedeeltelijk (en soms zelfs volledig) kunt dekken met de stroom die je zonnepanelen opwekken, ga je er met een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen sowieso flink op vooruit. 

 

Hybride of volledig elektrisch?

Benieuwd welk type warmtepomp het beste past bij jouw situatie en jouw woning? Onze partner HeatTransformers adviseert je hier graag over. Bekijk onze pagina over verder verduurzamen met een warmtepomp voor meer informatie en vraag een gratis advies aan.

Ook goed om te weten: na 2026 wordt het verplicht om bij vervanging van je cv-ketel over te stappen op een hybride warmtepomp. Een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet mag ook. Het is dus slim hier alvast rekening mee te houden, ook als je nu zonnepanelen koopt.

 

Heb je nog geen zonnepanelen? 

Doe dan de dakscan en plan daarna een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze Solar Consultants. Geef in je zonnepanelenadviesgesprek aan dat je er ook over denkt om een warmtepomp aan te schaffen. Onze experts berekenen namelijk niet alleen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je huidige verbruik te dekken, maar vragen ook naar de toekomst. Een (hybride) warmtepomp heeft invloed op je elektriciteitsgebruik, dus hier houden we dan alvast rekening mee in ons advies. Zo maak jij jouw dak dubbel toekomstbestendig! 

Lees meer over

Verder verduurzamen met een warmtepomp

Met zonnepanelen bespaar je flink op je elektriciteitsrekening, met een warmtepomp is ook je gasrekening binnenkort verleden tijd.

Vraag advies aan