Terug naar Blog

Zonnepanelen in de strijd tegen energiearmoede

De energierekeningen rijzen de pan uit. Hierdoor komen vooral huishoudens met lagere inkomens financieel in de knel. Met zonnepanelen kunnen we de woonlasten flink verlagen én energiearmoede terugdringen. Wij leggen uit hoe dat werkt en wat we verder kunnen doen om energiearmoede tegen te gaan.

Energiearmoede tegengaan met zonnepanelen

Wat is energiearmoede?

Huishoudens die met energiearmoede te maken hebben, hebben een energierekening die eigenlijk te hoog is voor hun inkomen. Als je als huurder of huiseigenaar zo’n groot deel van je inkomen uitgeeft aan energie dat je de andere rekeningen bijna niet meer kan betalen, kan dat verregaande gevolgen hebben. Zo gaan er in de media de laatste tijd steeds meer schrijnende verhalen rond over mensen die uit angst voor de hoge kosten de verwarming niet meer aan durven te zetten, koud of minder vaak douchen, geen warme maaltijden meer eten zodat het fornuis niet aan hoeft, of hun huis verlichten met kaarsen om zo extra stroom te besparen.

Zolang de prijzen voor gas en stroom blijven stijgen, zal ook het aantal mensen dat in energiearmoede leeft verder blijven toenemen. Daar moet dus wat aan gedaan worden. Verduurzaming is onze grootste troef.

 

Wie heeft er last van energiearmoede?

In 2021 leefde ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens in energiearmoede. Nieuw onderzoek van TNO toont aan dat dit aantal in 2 jaar tijd met zo’n 90.000 huishoudens is gestegen: van 510.000 naar ruim 600.000.  Vooral huishoudens met lage inkomens, zoals bewoners van sociale huurwoningen, worden hard geraakt: ruim 75 procent van de huishoudens met energiearmoede woont in een corporatiewoning. Maar door aanhoudende hoge energieprijzen komen ook steeds meer huishoudens met middeninkomens in de problemen. Ook leeft een steeds grotere groep mensen in ‘verborgen energiearmoede’. Omdat ze anders de rekeningen niet meer kunnen betalen, gebruiken deze huishoudens minder energie dan ze zouden willen.

Om burgers uit de brand te helpen, komt de overheid met tijdelijke compensaties en belastingvoordelen. Zo introduceerde de overheid dit jaar een prijsplafond op energie. Ook neemt het kabinet schulden over van mensen die hun energierekening niet kunnen betalen. Deze hulp is hard nodig, maar legt ook het grotere probleem bloot: niet iedereen komt hiervoor in aanmerking en het verzacht de pijn slechts tijdelijk. Zo geldt het prijsplafond op energie bijvoorbeeld alleen in 2023. Duurzaamheidsmaatregelen zoals zonnepanelen helpen om de energierekening ook op lange termijn te verlagen.

 

Wat kunnen woningcorporaties doen tegen energiearmoede?

Nu de verhuurdersheffing is afgeschaft, komt er meer geld vrij en kunnen woningcorporaties sneller verduurzamen. Zonnepanelen zijn een belangrijk deel van de oplossing. Bij Sungevity werken we samen met woningcorporaties en vastgoedbeheerders die de uitdaging om te verduurzamen met beide handen aanpakken: zij voorzien hun eengezinswoningen en meergezinscomplexen van zonnepanelen, zodat hun huurders profiteren van de voordelen van zonnestroom. Deze woningcorporaties zorgen ervoor dat huurders niet achterblijven in de energietransitie én helpen ze om bewuster met hun energieverbruik om te gaan. “Bij Amvest hebben we in samenwerking met Sungevity al meer dan 3.000 woningen verduurzaamd met zonnepanelen. Het geeft onze huurders een goed gevoel om zelf stroom op te wekken. Ze wonen in een duurzame woning, hebben lagere energielasten en leveren vaak ook nog stroom terug aan het net”, vertelt Assetmanager Dewi van woningcorporatie Amvest.

 

Hoe helpen zonnepanelen huurders tegen energiearmoede?

Door zelf stroom op te wekken zijn huurders niet langer de dupe van de alsmaar stijgende stroomprijzen. De woningcorporatie betaalt de zonnepanelen en zorgt voor de installatie. De huurder betaalt hier een maandelijkse bijdrage voor, waardoor de servicekosten iets omhoog gaan. Maar de energierekening van de huurder daalt meer dan de servicekosten stijgen. Onder de streep houden huurders dus geld over. Zo betaalt huurster Nel dankzij haar zonnepanelen nog maar 25 euro per maand aan haar energieleverancier en kreeg ze ook nog eens 250 euro terug. “Van andere huurders hoor ik dat zij soms wel uitkomen op 500 euro per maand voor energie en gas als ze geen zonnepanelen hebben. Dat vind ik zielig, want sommigen hebben maar een heel klein loontje. Door het aanbod van onze woningcorporatie hoefden wij geen grote investering te doen, en kunnen we nu alsnog profiteren van de maandelijkse besparing op de energierekening”, aldus Nel.

 

Wat kunnen huurders zelf doen tegen energiearmoede?

1. Laat aan je woningcorporatie weten dat je interesse hebt in zonnepanelen. Woningcorporaties en vastgoedbeheerders door het hele land zijn bezig met het verduurzamen van hun woningen. Sungevity werkt al jarenlang samen met verschillende woningcorporaties en vastgoedbeheerders en samen hebben we al duizenden huurwoningen verduurzaamd met zonnepanelen.

2. Kijk hoe je zelf snel en makkelijk energie kunt besparen. Alle lampen uitdoen wanneer je een ruimte verlaat, de afwasmachine pas aanzetten als ‘ie helemaal vol zit en je gewassen kleren drogen op een wasrek zijn allemaal slimme manieren om te besparen. Op de website ‘Zet ook de knop om’ vind je meer snelle en makkelijke energiebespaartips die jou helpen aan een lagere energierekening.

3. Pak sluipverbruik in en om je huis aan. Sluipverbruik of sluimerverbruik is de stroom die elektrische apparaten verbruiken wanneer je ze niet gebruikt. Door op je sluipverbruik te letten kun je jaarlijks tot wel 300 euro besparen.

 

Wat kunnen huiseigenaren doen tegen energiearmoede?

Ook huiseigenaren met een minder goed geïsoleerd huis kampen steeds vaker met energiearmoede.  Zuiniger met je energieverbruik omgaan, sluipverbruik voorkomen en je huis tochtvrij maken, zijn ook voor huiseigenaren belangrijke tips om de energierekening te verlagen. Toch zijn en blijven zonnepanelen de beste manier om je energierekening in toom te houden, ook als je weinig spaargeld hebt.

Zonnepanelen financieren kan namelijk ook via een groene lening, zoals GreenLoans, de SVn Duurzaamheidslening of de Energiebespaarlening. Met een groene lening betaal je de zonnepanelen in maandelijkse termijnen af, terwijl je al direct profiteert van de maandelijks besparing op je energierekening. Hierdoor merk je niks tot weinig van de kosten van de lening – en houd je soms zelfs al meteen geld over.
Het kan daarnaast de moeite waard zijn na te vragen of jouw gemeente subsidies voor zonnepanelen verstrekt.

Kijk ook eens naar andere verduurzamingsmaatregelen. Om je gasrekening omlaag te krijgen, is het verstandig om je huis goed te isoleren en/of te kiezen voor een warmtepomp of radiatorventilatoren. Als huiseigenaar kun je subsidie aanvragen voor o.a. isolatiemaatregelen of een warmtepomp.

 

Interesse in zonnepanelen?

Werk je bij een woningcorporatie of vastgoedbeheerder? Hier lees je meer over onze service, producten en aanpak. Woon je zelf in een huurwoning? Laat dan aan je verhuurder weten dat je interesse hebt in onze zonnepanelen. Ben je huiseigenaar? Doe onze vrijblijvende dakscan en ontdek hoeveel jij kan besparen met zonnepanelen.

 


Oorspronkelijk gepubliceerd op 12 oktober 2022. Laatste update: 30 januari 2023.

Lees meer over