Terug naar Blog

Zonnepanelen en elektrisch rijden

zonnepanelen en elekrische auto rijden

Rijden op zonne-energie

Elektrisch rijden is duurzaam; er worden minder broeikasgassen uitgestoten en deze uitstoot vindt alleen plaats bij de elektriciteitscentrale. Elektrisch rijden is echter nog duurzamer wanneer gereden wordt op zonnestroom.

Sungevity en haar partners hebben de handen ineen geslagen om elektrisch rijden nog goedkoper en nog duurzamer te maken; een elektrische auto opladen aan laadpunten van onze partners met elektriciteit die opgewekt wordt door zonnepanelen van Sungevity.

 

Kan ik mijn elektrische auto opladen met zonnepanelen?

Met 18 zonnepanelen en een laadpaal aan huis wek je genoeg elektriciteit op om 20.000 kilometer per jaar te rijden. Omgerekend betekent dit dat je over de levensduur van de zonnepanelen 47.000 kilometer rijdt, voor maar 0,96 cent per kilometer. Met een benzine-auto kost je dit 12 cent per kilometer.

 

Waarom elektrisch rijden en zonnepanelen?

Een laadpunt thuis voor een elektrische auto is als het ware een eigen elektrische tankstation. Dat betekent ook dat de kosten van de elektriciteit voor de elektrische auto betaald worden via de energierekening. De totale energierekening wordt dus hoger dan voorheen omdat er toen alleen voor de huishoudelijk verbruik betaald werd. Met zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Elke kWh die door jouw zonnepanelen wordt opgewekt, verdwijnt van jouw eindafrekening voor elektriciteit. Een investering in zonnepanelen heb je op deze manier snel terugverdiend. Bovendien zijn de op zonne-energie gereden elektrische kilometers volledig duurzaam; er worden geen broeikasgassen uitgestoten voor het opwekken van jouw elektriciteit!

 

Laadt de elektrische auto direct op de zonne-energie op?

Wanneer zonnepanelen elektriciteit genereren en een auto staat te laden, gaat de zonne-energie direct naar de auto. De elektriciteit wordt niet – zoals veel mensen denken – eerst terug geleverd aan het net en dan pas aan de auto. De auto kan in dit geval gewoon gezien worden zoals elk ander apparaat in huis. De zonne-energie gaat eerst naar alle apparaten, en wordt pas terug geleverd aan het net wanneer er een overschot is.

 

Elektrische auto’s als thuisbatterij

Duurzame energie en elektrisch vervoer zijn een perfecte combinatie. Duurzame energiebronnen voorzien ons van schone elektriciteit. Duurzame energie heeft echter een nadeel: er kan alleen elektriciteit gegenereerd worden wanneer de bron beschikbaar is, dus wanneer bijvoorbeeld de zon schijnt of de wind waait. Hiervoor bieden elektrische auto’s een oplossing: elektrische auto’s kunnen gebruikt worden als opslagmedium, dus als een soort thuisbatterij. De energie zou mogelijk zelfs teruggeleverd kunnen gaan worden aan jouw huis wanneer je energie nodig hebt – of aan het energienet. Zo maakt duurzame energie elektrisch vervoer niet alleen schoner, maar kunnen de auto’s ook gebruikt worden om meer duurzame energie mogelijk te maken! Sungevity wil dit samen met haar partners maar wat graag mogelijk maken.

Meer weten over elektrisch rijden met schone zonnestroom? Laat het ons vooral weten. Wij werken samen met verschillende elektrisch vervoer partners. Dus ook voor vragen over laadoplossingen kan je bij ons terecht. En je kunt uiteraard bij ons terecht voor al jouw vragen over zonne-energie: vraag gratis een advies aan.

Lees meer over

Ook een spaarpot op je dak?

Ontdek wat je kunt besparen met de gratis dakscan. Binnen 60 seconden weet je ‘t!

Doe de dakscan