Terug naar Blog

Sluipverbruik: zo verminder jij je energieverbruik

De energieprijzen zijn al maanden waanzinnig hoog en het ziet er niet naar uit dat de kosten snel weer zullen dalen. Hoogste tijd dus om eens goed te kijken wat je allemaal kan doen om je energierekening in toom te houden. Je sluipverbruik verminderen, bijvoorbeeld.

Sluipverbruik: zo verbruik je minder stroom

Je verwarming een graadje lager zetten, de afwasmachine pas aanzetten als ‘ie helemaal vol zit en je gewassen kleren drogen op een wasrek in plaats van in de wasdroger… allemaal slimme manieren om te besparen op je energierekening waar je vast al eens van gehoord hebt. Maar heb je ook al eens stilgestaan bij je sluipverbruik? Het verminderen van het sluipverbruik van jouw elektrische apparaten kan je op jaarbasis namelijk een flinke hoop geld schelen, zeker met de hoge energieprijzen van nu.

 

Wat is sluipverbruik?

Sluipverbruik of sluimerverbruik is de stroom die elektrische apparaten verbruiken wanneer je ze niet gebruikt. Bijvoorbeeld de televisie die op stand-by staat of de oplader van je elektrische tandenborstel die altijd in het stopcontact blijft steken. Bij sluipverbruik verbruik je dus energie zonder dat je er iets aan hebt.

 

Sluipverbruik verminderen

Een televisie op stand-by lijkt uit te staan, maar is wel nog verbonden met het elektriciteitsnet. Dit zie je aan het lampje op de voorkant van het apparaat dat blijft branden. Hij verbruikt dus nog steeds stroom, ondanks dat je ‘m niet gebruikt. Het is daarom beter om je tv helemaal uit te zetten.

De elektrische deurbel, wifi-router en het klokje van de oven doen het niet zonder de stand-by-stand en kun je dus beter niet steeds aan en uit zetten, maar de meeste andere elektrische apparaten wel. En dat kan je een hoop geld schelen. Volgens sommige onderzoeken bestaat zo’n 10 tot 15% van je totale verbruik uit sluipverbruik. Dat is dus eigenlijk allemaal weggegooid geld.

 

Sluipverbruik stroom bij oude en nieuwe apparaten

Het tegengaan van sluipverbruik is extra belangrijk bij oudere apparaten. De EU heeft regels opgesteld voor hoeveel stroom een apparaat dat op stand-by of uit staat mag verbruiken, waardoor nieuwere apparaten al veel minder sluipverbruik hebben. Toch is het verstandig om ook je zuinigere apparaat los te halen.

Ondanks dat nieuwere apparaten minder sluipverbruik hebben, blijft de hoeveelheid energie die we jaarlijks per huishouden aan sluipverbruik kwijt zijn namelijk vrij constant rond de 450 kWh liggen (bron: Milieu Centraal). De reden hiervoor? We hebben tegenwoordig veel meer elektrische apparaten in huis dan een aantal jaar geleden, waardoor we opgeteld alsnog op ongeveer hetzelfde verbruik uitkomen. Per apparaat lijkt de hoeveelheid sluipverbruik misschien niet zo groot, maar bij elkaar opgeteld zijn al deze kleine beetjes sluipverbruik samen toch heel wat.

Als we rekenen met de gemiddelde stroomprijs van dit moment (augustus 2022) van 67 cent per kWh, kan je door je sluipverbruik te verminderen tot wel 300 euro op je jaarlijkse energierekening besparen! Hoe hoog jouw daadwerkelijke besparing is, hangt af van je (sluip)verbruik, je energiecontract en of er zonnepanelen op je dak liggen.

 

Haal stekkers uit het stopcontact en ga sluipverbruik tegen

De oplader van je telefoon die standaard in het stopcontact hangt, een Playstation of Xbox die na gebruik op stand-by blijft staan en het koffiezetapparaat en andere keukenapparaten die altijd ingeplugd zijn: allemaal gebruiken ze continu stroom. Dus ook als je je telefoon niet aan de oplader hangt, als je niet aan het gamen bent en als er geen kopje koffie in de maak is.

 

Gebruik een bespaarstekker of stekkerdoos met schakelaar 

De oplossing is eigenlijk heel simpel: zet apparaten die je niet gebruikt helemaal uit, of trek de stekker uit het stopcontact. Vind je dit teveel gedoe? Maak het jezelf dan makkelijk en koop een stekkerdoos met aan-uit-schakelaar (zodat je met één druk op de knop meerdere apparaten kan uitschakelen) of schaf bespaarstekkers aan.

Bespaarstekkers zijn er voor verschillende apparaten, zoals je computer, espressomachine of de elektrische boiler, en worden tussen het apparaat en het stopcontact geplaatst. De bespaarstekker zorgt ervoor dat apparaten op stand-by volledig worden uitgeschakeld.

 

Pas op je opladers

Laad jij weleens ‘s nachts je telefoon op, zodat de batterij ‘s ochtends als je wakker word weer helemaal vol is? Ook dat is een vorm van sluipverbruik: je telefoon hangt de hele nacht aan de oplader, terwijl de batterij al veel eerder vol is. Dit slurpt niet alleen onnodig energie, maar is ook nog eens slecht voor de batterij van je telefoon. Met een zogenaamde stand-by killer met timer voorkom je dat je telefoon onnodig lang oplaadt. Met de timer stel je de laadtijd in, daarna schakelt de stroom automatisch uit.

Dus meteen maar even de proef op de som: hangt je telefoon of laptop toevallig aan de oplader terwijl je dit leest? Check of de accu inmiddels weer vol is en trek de stekker dan direct uit het stopcontact!

 

Schaf een energiemeter aan

Wil je echt werk maken van het verminderen van je energieverbruik? Met een energiemeter meet je hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Zo ontdek je snel wat een apparaat in stand-by (bijvoorbeeld ‘s nachts) nog verbruikt én zie je welke van je apparaten de grootste energieslurpers zijn. Zo breng jij je verbruik gemakkelijk omlaag.

 

Verlaag je energierekening met zonnepanelen

Behalve je energieverbruik verminderen, zijn er nog andere manieren om je energierekening omlaag te brengen. Met zonnepanelen wek je zelf je eigen energie op en gaat je energierekening razendsnel omlaag. Want voor elk beetje energie dat je zelf opwekt, hoef je niet te betalen.  Heb je nog geen zonnepanelen? Doe de dakscan en ontdek binnen een paar tellen hoeveel energie jouw dak kan opwekken en wat zonnepanelen je ongeveer gaan kosten.


Woon je in een huurwoning? Laat dan aan je verhuurder weten dat je interesse hebt in onze zonnepanelen. Sungevity plaatst al jarenlang zonnepanelen op daken van huurwoningen in opdracht van verschillende verhuurders. Zo helpen wij steeds meer woningcorporaties en vastgoedpartijen bij het verduurzamen van hun woningen.

 

Oorspronkelijk gepubliceerd op 21 maart 2022. Laatste update: 10 augustus 2022.  

Lees meer over

Besparen op je energierekening?

Met zonnepanelen wek je zelf je eigen stroom op en gaat je energierekening omlaag. Doe onze gratis dakscan en zie binnen één minuut wat jouw dak waard is en hoeveel zonnestroom jij jaarlijks kunt opwekken.

Doe de dakscan