Terug naar Blog

10 jaar Generatie Zon: in gesprek met Jan Slaghekke

Jan Slaghekke is voormalig CEO van Sungevity. Jan begon zijn carrière in de olie, maar maakte de overstap van grijs naar groen. Hij verruilde fossiele energie voor windenergie, maar werd uiteindelijk het meest verliefd op solar. Generatie Zon is voor hem echt een way of being: iedereen mag meedoen, en iedereen kan meedoen!

generatie zon jan slaghekke

‘Eigenlijk ben ik mijn carrière een beetje ‘on the dark side’ begonnen’

Ik heb heel lang voor BP gewerkt, bijna 20 jaar. Mensen zeggen wel eens gekscherend dat ik ‘on the dark side’ begonnen ben – en dat is eigenlijk ook een beetje zo. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik in het begin altijd al echt bezig was met het klimaat. Maar hoe langer ik bij een oliemaatschappij werkte, hoe meer ik voelde dat het anders moest. Bij BP kwam ik uiteindelijk ook in de divisie Gas Power & Renewables en was ik mede-oprichter van de tak BP Alternative Energy. Dat was echt een droom, zo konden we echt van binnenuit dingen gaan veranderen. In die tijd heb ik ook Roebyem Anders ontmoet, die toen voor BP Solar in Australië werkte; BP Solar werd onderdeel van Alternative Energy. Wij zijn goede vrienden geworden.

 

Keuzes maken

Na de bankencrisis in 2008 besloot BP, net zoals veel andere oliemaatschappijen, om hun duurzaamheidsinvesteringen op een laag pitje te zetten en terug naar de basics te gaan. En dan kom je voor de keuze te staan: blijf je en ga je dus weer de olie in, of kies je voor duurzaamheid en ga je weg. Ik heb toen besloten om weg te gaan en ben aan de slag gegaan bij Vestas, destijds de grootste windturbinefabrikant ter wereld. Roebyem was kort na die tijd al bezig met het opzetten van Zonline en ik keek af en toe al een beetje mee. Ik heb ergens het eerste businessplan van Zonline nog liggen! Toen Zonline overgenomen werd door Sungevity Amerika ben ik er écht gaan werken als Head of International. Uiteindelijk heb ik meer dan 6 jaar met heel veel plezier bij Sungevity gewerkt.

 

Een zomerhuisje zonder energierekening

Toen ik via Roebyem met Zonline in aanraking kwam heb ik meteen zonnepanelen op mijn zomerhuisje in Nederland laten zetten. In Engeland, waar ik woonde, kon dat toen helaas niet omdat ik een huurhuis had. En het mooie is, we zijn niet altijd in dat huisje in Zeeland maar ik heb er de afgelopen vier jaar geen elektriciteitsrekeningen meer betaald! Die zonnepanelen produceren echt als een dolle daar.

 

Niet voor het geld, maar voor de kleinkinderen

Ik heb het zo vaak over zonnepanelen en het klimaat dat de mensen om me heen soms echt helemaal gek van me worden. Sommige mensen willen er nog niet in investeren omdat ze willen wachten tot de panelen esthetisch mooier worden, maar een hoop mensen doet het ook wel. Ik heb best veel familieleden die al overgestapt zijn op zonnestroom. Mijn vader was een van de eersten die overstapte, hij is ook klant bij Sungevity, en hij zei altijd “tegen de tijd dat ik het terugverdiend heb ben ik al lang dood, maar het gaat me niet om het terugverdienen. Voor mij gaat het om wat ik achterlaat voor de volgende generaties, voor mijn kleinkinderen”. Hij is vorig jaar overleden, maar de panelen hadden zich toen wél al terugbetaald. Dus zo zie je maar dat het ook écht een hele goede investering is.

 

“Ik heb het zo vaak over zonnepanelen en het klimaat dat de mensen om me heen soms echt helemaal gek van me worden”

 

Verliefd op zonne-energie

Als we het klimaatprobleem echt op willen lossen, dan hebben we alle duurzame technologieën nodig. Zo veel mogelijk en zo snel mogelijk. Het mooie van zonne-energie is dat het zo flexibel is: het is snel geïnstalleerd, iedereen kan het doen en je wekt de energie daar op waar je de stroom nodig hebt. Die panelen liggen daar gewoon te produceren, terwijl een windmolen moet draaien en veel meer onderhoud vergt. Zonne-energie is dus echt een hele mooie technologie. En de zon is verreweg de grootste energiebron – veel groter dan alle andere energiebronnen samen. Als je alle energie van twee minuten zon zou kunnen pakken, dan heb je voor een heel jaar genoeg elektriciteit voor de hele wereld. In twee minuten! Je moet daar dan wel een hele hoop infrastructuur voor bouwen, maar het kan wel! Dus ik ben wel echt verliefd op solar.

 

Over tien jaar zijn zonnepanelen ook circulair

Zonne-energie gaat ontzettend hard. De International Energy Agency heeft de afgelopen 14 jaar ieder jaar hun prognoses over de marktpenetratie van zonne-energie moeten bijstellen: omdat het zo ongelofelijk snel gaat, zaten ze er steeds weer gigantisch naast. Zelfs organisaties als Greenpeace onderschatten de prognoses steeds weer.

Het is dus bijna onmogelijk om voorspellingen te doen, maar ik hoop en denk dat we over tien jaar heel goed op weg zijn om alle geschikte daken te vullen. Ook denk ik dat zonnepanelen dan esthetisch steeds mooier zullen worden, zodat het ook steeds vanzelfsprekender wordt om zonnepanelen in te bouwen. Of misschien zelfs verplicht: alles wat je nieuw bouwt moet gewoon zonnepanelen hebben.

En tegen die tijd zijn zonnepanelen ook echt circulair. Want anders hebben we het energieprobleem misschien wel opgelost, maar schepen we de latere generaties op met een andere berg afval en komen we grondstoffen tekort. Daar komt ook een oplossing voor, want het kan gewoon.

 

In de toekomst is er echt ontzettend veel mogelijk

Sommige mensen denken dat zonne-energie op de hele lange termijn zelfs zo goedkoop zou kunnen worden dat elektriciteit misschien bijna gratis wordt. Ik denk dat dit nog ver weg is, maar het is niet ondenkbaar. En als de elektriciteitsprijzen dan echt zo laag zijn, dan kun je nog zoveel meer oplossen! Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingslanden waar een tekort aan schoon drinkwater is. Installaties waarin zoet water uit zout water gemaakt wordt verbruiken ontzettend veel stroom, maar als die stroom nou heel goedkoop wordt… dan is er echt enorm veel mogelijk. Maar dat is iets voor de toekomst. Laten we eerst maar eens alle nog naakte daken in Nederland en België volleggen met zonnepanelen!

 

Iedereen kan en mag meedoen

Generatie Zon is voor mij echt een movement. Je ziet het ook in onze missie: Powering lives with sunshine, ofwel: mensen laten leven van de zon. We hebben met opzet ‘sunshine’ gezegd en niet ‘solar’, want het begint misschien wel met zonnepanelen – dat is vaak het startpunt van een duurzamere levensstijl – maar denk ook eens aan batterijopslag, rijden op zonne-energie.. er kan nog zoveel meer dan alleen zonnepanelen!

Generatie Zon gaat ook over optimisme en het oplossen van de problemen rondom de energietransitie. Voor mij is het echt een way of being. Een movement waar iedereen aan mee kan doen en onderdeel van kan zijn. Zonnepanelen zijn al lang niet meer alleen maar voor de rijken. Sungevity wil zonnepanelen toegankelijk maken voor iedereen door het zorgeloos en financieel slim te maken. Iedereen kan en mag meedoen. En ik hoop dat iedereen ook wil meedoen en zo zijn of haar steentje bij kan dragen om zoveel mogelijk mensen te laten leven van de zon. Ofwel: “Powering lives with Sunshine”, de missie van Sungevity.

 

An Inconvenient Truth heeft me doen inzien dat er écht dingen moeten gebeuren

Er waren altijd al dingen die me een beetje zorgen baarden en dwars zaten rondom de business waar ik vroeger onderdeel van was, maar An Inconvenient Truth heeft voor mij alles echt samengevat en me doen inzien dat er écht dingen moeten gebeuren. En dan moet je beslissingen nemen die daar consistent mee zijn. Daarom ben ik uiteindelijk dus ook weggegaan bij BP. Als zij opeens terug naar alleen hun core oliebusiness gaan, dan doe ik niet meer mee. Met alle consequenties van dien. Maar dat doe je dan gewoon. President Obama heeft ooit gezegd: “we might be the last generation that can still do something about climate change”. Mocht ik ooit kleinkinderen krijgen dan wil ik uit kunnen leggen dat mijn generatie niet alleen problemen heeft veroorzaakt en weggekeken heeft, maar dat ik heb meegewerkt aan oplossingen!

 


Oorspronkelijk gepubliceerd op 29 juli 2021. Laatste update: 26 april 2022.