Terug naar Blog

Nog meer zonnestroom in de Zaanstreek

Zonnig nieuws in de donkerste tijd van het jaar: Sungevity en woningcorporatie Zaandams Volkshuisvesting (ZVH) tekenen een samenwerkingsovereenkomst. Sungevity zal de komende 4 jaar onderdeel zijn van het toekomstbestendig maken van zowel één- als meergezinswoningen in regio Zaanstad. Lagere woonlasten en een hogere woonkwaliteit voor de huurder staan centraal in deze samenwerking. Met de ondertekening van dit contract sluit ZVH zich aan bij het regionale inkoopcollectief waar Pré Wonen, Woonwaard, Parteon, Elan Wonen, Van Alckmaer voor Wonen en Intermaris al onderdeel van uitmaken.

Duurzame samenwerking Sungevity en ZVH

Met continu stijgende energieprijzen krijgt betaalbaar wooncomfort een nog hogere prioriteit. Hoe zorgen we er samen voor dat ook de prijsgekte in de energiewereld draagbaar blijft voor huurders? Versneld verduurzamen is een eerste stap richting betaalbaar wooncomfort.

Roy Krijnen, Assetmanager ZVH: “De komende 10 jaar verduurzamen we onze woningen. We bieden nu ook zonnepanelen aan, want zelf groene stroom opwekken is goed voor de portemonnee én het milieu. In Sungevity hebben we een betrouwbare partner gevonden om dit te realiseren en onze bewoners optimaal te laten profiteren van zonne-energie. Zo gaan we samen op weg naar een duurzame woningvoorraad!’’

“We kijken uit naar de samenwerking met een partner als ZVH en bij te dragen aan de duurzaamheidsambitites van deze woningcorporatie”, zegt Jan Janssen, Manager Business Development. “De komende jaren verduurzamen we samen grofweg 150 eengezinswoningen per jaar en we zijn erg trots dat ZVH ons ook het vertrouwen geeft om samen uitdagende renovatieprojecten op grote appartementencomplexen aan te gaan. Een mooie uitdaging die wij met beide handen aangrijpen.”

 

Kickoff eerste installaties

De kickoff van het eerste project voor eengezinswoningen vindt dit kwartaal plaats. Een eerste selectie huurders krijgt dan een persoonlijk aanbod voor het plaatsen van zonnepanelen op hun dak. Daarnaast is Sungevity ook gestart met 2 projecten voor meergezinswoningen aan de Kloosterven in Zaandam en Gortershof in Zaandijk. Samen met aannemers Zaanderwijk en AC Borst Bouw verduurzaamt Sungevity de woningen met meer dan 1000 zonnepanelen. Door bijgeplaatste productiemeters worden alle zonnesystemen continu gemonitord. Hierdoor hebben zowel de bewoners als de corporatie altijd inzicht in de productie en functionaliteit van de zonnepanelen. Het draait om inzicht, overzicht én lagere woonlasten.

 

Het Noord-Holland Collectief

Samen verduurzamen gaat sneller. Een aantal jaren geleden is het Noord-Holland Collectief ontstaan waarmee verschillende woningcorporaties vanuit uniforme vraagspecificaties gezamenlijke inkoop en schaalvoordelen kunnen realiseren. Door deze samenwerking worden kennis en ervaring gedeeld, wordt er tijd gewonnen én kosten bespaard. Harry Platte, directeur-bestuurder Parteon in een eerder interview met Aedes: “Door samen op te trekken bij de aanschaf van zonnepanelen konden we veel tijd winnen. En nu hebben we een goed product voor een goede prijs. Dat bewijst dat dit collectief werkt.” (Aedes, 2020).

Inmiddels genieten steeds meer corporaties van de voordelen van samen verduurzamen. Een klimaatneutrale toekomst lijkt ver weg, maar door het plaatsen van zonnepanelen zetten we samen een mooie stap in de richting van optimaal toekomstbestendige woningen en komt klimaatneutraal wonen steeds dichterbij.


Lees meer over onze werkwijze of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Lees meer over huurderscommunicatie

De sleutel tot succesvol verduurzamen ligt uiteindelijk bij de huurders. Hoe stimuleer je huurders tot duurzaam gedrag? Onze ervaringen en onderzoeksresultaten bundelden we in een whitepaper.

Download de whitepaper hier