Terug naar Blog

“We hebben onze zonnepanelen na vijf jaar al ruimschoots terugverdiend”

ton en gerda rutten

Soms krijgen we bij Sungevity zulke leuke reacties, dat we daar wat mee moéten doen. Zo ook met het mailtje dat we kregen van Gerda en Ton Rutten, trotse eigenaars van 12 stuks 255Wp zonnepanelen van Sungevity (destijds Zonline) uit 2014.

 

De stand na vijf jaar zonnepanelen: een echte topopbrengst

De mail van Ton & Gerda:

Vandaag is het vijf jaar geleden dat door Sungevity zonnepanelen zijn geplaatst. Wij zijn daar nog steeds heel blij mee. De stand na vijf jaar produceren komt op 16.510 kWh met 12 panelen. Wij hebben de investering al ruimschoots terugverdiend.”

Aangezien het om een installatie van vijf jaar geleden gaat, dus ook met de techniek van vijf jaar geleden, kunnen we dit wel een topresultaat noemen! Ondertussen zijn panelen namelijk niet alleen goedkoper geworden, in vermogen zijn de nieuwere panelen ook nog eens efficiënter. Vandaar een gesprek met Ton, de enthousiaste eigenaar van een prachtig, met zonnepanelen bedekt, dak.

Hoi Ton! Wat een topopbrengst! Ik val maar gelijk met de deur in huis: hebben jullie lang getwijfeld over het nemen van zonnepanelen?

“Nou, ik denk dat we gewoon het nodige hebben gedaan voor het doen van zo’n investering. We hebben er veel over gelezen, en op een gegeven moment neem je dan die beslissing. We deden het vanuit duurzame overwegingen, maar het moest natuurlijk ook niet teveel geld kosten. Het moest wel verantwoord zijn. We waren destijds één van de eerdere in de nu lange rij. Maar we hebben er nooit spijt van gehad.”

 

“Sungevity liet precies zien wat het ons op zou leveren”

 

Wat besparen jullie eigenlijk per maand? Leggen jullie dat geld opzij?

“We besparen zo’n €90,- per maand. Maar nee, we wilden gewoon lagere maandelijkse kosten. Dat was wel onze opzet vijf jaar geleden. We zijn beiden gepensioneerd, dan is deze besparing erg prettig. We merkten gelijk in het eerste jaar al dat we veel bespaarden, waardoor we al gauw erg enthousiast waren over de panelen.”

We merken vaak dat mensen die zonnepanelen hebben, over de tijd minder energie gaan verbruiken. Dit zou komen omdat ze bewuster bezig zijn met hun energieverbruik en de bijbehorende kosten. Is dat bij jullie ook het geval?

“Ik denk dat je dat wel kan stellen. Mijn vrouw houdt het goed in de gaten. Ze kijkt bijna dagelijks op de app, waarop je kan zien hoeveel je hebt opgewekt en hoeveel je zelf aan energie hebt verbruikt. Daarnaast zie je ook de besparing. Daardoor ben je inderdaad meer bezig met je eigen verbruik. Ook ben je er natuurlijk meer mee bezig omdat je wel wilt dat de zonnepanelen zichzelf waarmaken, dat je daadwerkelijk je verbruik kan dekken.”

Waarom hebben jullie destijds voor Sungevity gekozen?

“We hebben toen ook wel naar die collectieven gekeken, waarbij je dan samen op het gemeentehuis een aanvraag doet. Maar daar ben ik helemaal niet voor, ik koos er echt voor om het zelf te doen, zodat ik precies wist waar ik aan toe was. Ik wilde kunnen overzien waar ik aan begon.

Sungevity sprong er bij ons bovenuit, want jullie waren duidelijk in wat wij konden verwachten. We kregen precies te zien wat het ons op zou leveren. In realiteit was dat zelfs nog hoger, een hele mooie verrassing. Gedurende het proces ging het ook eigenlijk allemaal goed, en de installatie was ook top. De installateurs waren keurige mensen en het was heel netjes gedaan.”

 

“Je bespaart wel echt veel geld, en ook nog eens energie. Het is voor ons een hele goede investering geweest.”

 

Hebben jullie ook al eens andere mensen aangespoord om zonnepanelen te nemen?

“Ik ben er wel altijd heel positief over. Tijdens een feestje spreek ik er wel eens met andere mensen over, en dan reageren ze altijd met ‘o ja dat moet ik ook nog gaan doen’. Maar wanneer je ze later spreekt is dat niet gebeurd, dat vind ik altijd wel jammer. Je bespaart namelijk wel echt veel geld, en ook nog eens energie. Het is voor ons een hele goede investering geweest.”


Weten binnen hoeveel jaar jij jouw zonnepanelen kunt terugverdienen? Vraag dan gratis advies aan.

Besparen op je energierekening?

Binnen enkele tellen rekenen we je besparing uit

Doe de bespaarcheck