Terug naar Blog

Upgrade zonnepanelen maakt meer huurdaken rendabel

Sungevity stapt over van 310Wp naar 340Wp zonnepanelen als standaard voor woningcorporaties. Hiermee worden huurdaken die eerder nog niet rendabel genoeg waren ineens interessant. Want met meer opwekvermogen per zonnepaneel, kan de business case nu wél rondkomen.

woco producten

“Het liefst leggen we álle daken vol,” vertelt Richard van Dorp, technisch ontwerper bij Sungevity, “maar helaas is niet elk dak even geschikt. En woningcorporaties moeten ook altijd een rendabele business case maken.”

Als technisch ontwerper berekent Richard hoeveel panelen er op elk dak passen, wat die opleveren en of dit voldoet aan de eisen die de woningcorporatie stelt. “Neem bijvoorbeeld Mozaïek Wonen”, vertelt Richard. “Zij willen minimaal 50 euro besparing per dak realiseren in het eerste jaar. Ik reken dan uit hoeveel een zonnesysteem minimaal op de energierekening moet helpen besparen om aan deze eis te voldoen.”

Nou mogen huizen van woningcorporaties soms veel op elkaar lijken, elk dak is toch echt uniek, weet Richard. “De schaduwvorming op een dak (bijvoorbeeld door een boom of een schoorsteen), de hellingshoek en de oriëntatie (bijvoorbeeld op het zuiden) hebben grote invloed op de opbrengst van je zonnesysteem. Daarnaast bepalen de grootte van het dak en eventuele obstakels zoals een dakraam of dakkapel hoeveel panelen er op het dak passen. Hoe meer panelen er op het dak passen, hoe meer je kunt besparen en hoe beter de business case.”

 

“We kunnen nu ook huurders blij maken die al bij de buren hebben gezien hoe leuk en makkelijk zonnestroom is”

 

Door deze factoren valt gemiddeld zo’n 20 procent van de huurdaken af, omdat er onvoldoende stoom kan worden opgewekt. Maar nu het opwekvermogen van de zonnepanelen omhoog gaat, worden eerder afgevallen daken misschien wél rendabel. Is dat het geval? Dan krijgen ook die huurders een mooi aanbod voor een zonnesysteem.

“Het herberekenen is heel dankbaar werk”, vertelt Richard. “Want nu mogen we huurders blij maken, die al bij de buren hebben gezien hoe leuk en makkelijk zonnestroom is. Met ons nieuwe standaardpaneel, wordt dit nu ook voor hen mogelijk. We hopen hiermee het percentage geschikte zonnedaken op te krikken. Uiteindelijk gaan we natuurlijk voor de volle 100%. Want bij Sungevity rusten we pas als er geen enkel naakt dak meer over is!”