Terug naar Blog

6 tips voor de lenteschoonmaak van je zonnepanelen

De lente is de beste tijd om je zonnepanelen een opfrisbeurt te geven. De zonnigste maanden van het jaar staan namelijk voor de deur. Hoe schoner je zonnepanelen, hoe meer je profiteert van de zomerzon op je dak! Wij vertellen je hoe jij je zonnepanelen in slechts 6 stappen brandschoon krijgt.

Tips voor de lenteschoonmaak van je zonnepanelen

Schone panelen = meer rendement

Zonnepanelen zijn in principe zelfreinigend – een stevige regenbui doet vaak al wonderen. Je hoeft je zonnepanelen dus niet obsessief schoon te maken. Toch is het verstandig om je panelen elke 1 à 2 jaar een opfrisbeurt te geven. Zeker als je in de stad of naast een drukke weg woont. Waarom? Omdat de regen lang niet al het vuil wegspoelt. Het is net als met je auto: die moet ondanks de regen ook af en toe door de wasstraat. Door resterend vuil absorberen je panelen minder zonlicht en neemt de energieopbrengst af. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hardnekkige vogelpoep, maar ook aan stuifmeel en Saharazand in de lente. Schone en goed onderhouden zonnepanelen leveren meer rendement op én gaan langer mee! Genoeg redenen om te beginnen aan de lenteschoonmaak van je panelen. Maar waar moet je op letten?

 

6 tips voor brandschone zonnepanelen

1. Safety first, schakel je zonnesysteem altijd uit voor het schoonmaken.
2. Ga zelf niet het dak op, maar gebruik een tuinslang of een telescoopborstel. Let op: gebruik geen hogedrukreiniger, daarmee kan je de panelen beschadigen.
3. Kies voor een zachte borstel of een zachte spons om de coating van je panelen niet te beschadigen.
4. Gebruik alleen water voor het schoonmaken van zonnepanelen en geen schoonmaak- of schuurmiddel. Zo simpel kan het zijn!
5. Maak je panelen schoon bij bewolkt weer en als het niet te warm is. Zo worden je zonnepanelen niet heet. Veilig voor jou en je panelen.
6. Laat je zonnepanelen na het schoonmaken natuurlijk opdrogen.

 

Zonnepanelen liever laten schoonmaken? 

Je kunt de lenteschoonmaak van je panelen ook lekker overlaten aan onze vaste partner Solar Cleaners. Met een telescoopborstel en speciaal osmosewater blinken je panelen binnen no time weer als nieuw. Een schoonmaakbeurt kost je slechts 175 euro. Maak hier een afspraak.

 

Nog geen zonnepanelen? 

Wil jij je energierekening ook laten betalen door de zon, maar heb je nog geen zonnepanelen? Vraag nu vrijblijvend advies aan.

 

Huurwoning?

Heb je een huurwoning? Klim dan niet zelf het dak op, maar laat de schoonmaak van je zonnepanelen dan aan je woningcorporatie over.

 


 

Lees meer over

Laat je zonnepanelen weer stralen

Schone zonnepanelen zorgen voor een hogere opbrengst. Onze vaste partner Solar Cleaners laat jouw dak weer stralen!

Bestel onze schoonmaakservice