Terug naar Blog

10 jaar Generatie Zon: in gesprek met Joost Brinkman

Joost Brinkman wekt schone energie op in de Utrechtse polders. Met Sungevity kreeg hij tien jaar geleden zijn buren in Leidsche Rijn mee in een collectieve zonnestroomcampagne. ‘Ik ben zelf geen klant bij Sungevity, maar ik adviseer ze wel aan iedereen. Ik krijg alleen maar positieve feedback op hun service.’

10 jaar Generatie Zon: in gesprek met Joost Brinkman

Schouders eronder

Toen ik tien jaar geleden al zonnepanelen wilde kon ik alleen subsidie krijgen als ik me met vier tot acht mensen aanmeldde. Dat leek me wel te doen, dus organiseerde ik een informatieavond in Leidsche Rijn. Er kwam zo’n 50 man op af waarna ik via-via met Roebyem Anders – oprichter van Sungevity – in contact kwam. Het viel me op dat Sungevity met hun buurtaanpak veel mensen meekreeg in de zonnerevolutie. Ze zijn super klantgericht en geven snel en eerlijk advies.

 

Wie maakt me los?

Samen met een vriend uit de buurt en Sungevity zette ik de actie ‘Samen Solar Leidsche Rijn’ op. Die actie ging als volgt: als 50 huishoudens zouden meedoen, kreeg de basisschool in de buurt een gratis zonnesysteem. Dat aaibaarheidsgehalte werkte goed omdat de deelnemers niet alleen hun eigen dak konden benutten, maar ook wat goeds voor de school deden. Toen deden we ook nog veel op Facebook, dan postte ik updates in de trant van: ‘al 28 huishoudens doen mee, wie maakt me los?’ We communiceerden steeds onder het credo ‘je dak verdient het’. Dat vind ik nog steeds sterk, omdat hij twee kanten op werkt.

 

Het groene normaal

In mijn jaarclub was ik eerst één van de groene gekkies, nu rijden de meesten elektrisch en loop je achter als je geen zonnepanelen hebt. Een elektrische auto is het perfecte voorbeeld van tastbare schone energie. Het voelt gewoon goed om je auto met je eigen zonnestroom op te kunnen laden. Dat wordt denk ik de standaard voor al je apparaten, je beheert straks gewoon je eigen energie-ecosysteem.

Als ik nu rondkijk in Leidsche Rijn heeft ongeveer een kwart van de huizen zonnepanelen, en in sommige straten – is zelfs 80% van de mensen ‘om’. Nederlanders kunnen het natuurlijk niet uitstaan dat de buren iets hebben dat zij niet hebben, volgens mij is dat nog steeds het belangrijkste argument om over te stappen. Er zijn ook hier ook nog enkelingen die niet geloven in de techniek, of denken dat de terugverdientijd nog korter gaat worden. Allemaal prima, elke dag zonder zonnepanelen is gewoon een dag zonder rendement.

 

Van overschot naar opslag

Zonnepanelen een druppel op een gloeiende plaat? Allesbehalve. Je ziet nu al dat op zonnige dagen driekwart van al het elektraverbruik door zonnepanelen wordt gedekt. Dat is fantastisch, maar tegelijkertijd geeft het aan dat de volgende uitdaging op de loer ligt. Hoe zorgen we dat we de overschotten op zonnige dagen kunnen opslaan voor de herfst en winter? Die markt is nu aan de beurt en essentieel voor de groei van Generatie Zon.

 

Zonder gemeenschap zijn we niks

In de buurtaanpak van Sungevity en in onze eigen coöperatie Rijne Energie staat de gemeenschap centraal, zonder hen ben je niks. Die 1 miljoen huishoudens zijn geen homogene brok, dat zijn allemaal buurten, vrienden en familieleden. Iedereen die nu is ingestapt is nog een relatieve voortrekker, waardoor de echte omslag nu kan beginnen. Zo’n actie waarbij je met meerdere mensen subsidie moet aanvragen is eigenlijk gebaseerd op hetzelfde principe, je wordt gedwongen met elkaar over energie te praten en elkaar daarin te vertrouwen en te motiveren. Wat de afgelopen jaren aan kennis is gezaaid, wordt nu geoogst.

 

‘Het zou verboden moeten worden!’

Op straatniveau ondervind je omslag ook heel direct, met name als de grote sceptici toch overstag gaan. Na de installatie van onze zonnepanelen plaatste onze buurvrouw een bericht in de Facebook buurtgroep met een foto van ons dak en het bijschrift: ‘kijk wat lelijk, het zou verboden moeten worden!’ Zo’n vijf jaar later had ze zelf ook zonnepanelen.