Terug naar Blog

Zonnepanelen en een energieneutraal huis bouwen

Joop Muller is een echte groene pionier. Met een achtergrond als bouwkundig leraar weet hij ontzettend veel van duurzame materialen af. Nu is hij gepensioneerd, maar dat betekent niet dat hij stilzit. Hij heeft niet alleen zonnepanelen laten installeren, maar hij bouwt ook met zijn zoon een energieneutraal huis. En met zijn enthousiasme en kennis trekt hij nog veel meer mensen over de streep om zonnepanelen te kopen!

Zonnepanelen en een energieneutraal huis bouwen

Dag Joop! Hoe bent u op het idee gekomen om zonnepanelen te nemen?

‘Dat wilde ik eigenlijk jaren geleden al. Maar mijn vrouw vond ze eerst lelijk, dus het kwam er nooit van. Dit jaar kwam onze achterbuurman met een voorstel voor zonnepanelen van de energieleverancier. Een collega van mij adviseerde ons om een offerte aan te vragen bij Sungevity. Mijn buurman en ik zijn tot de conclusie gekomen dat de aanbieding van Sungevity die van onze energieleverancier overtrof. Toen mijn vrouw hiervan hoorde en tegen de panelen van de achterbuurman aan moest kijken, zei ze, “dan kunnen wij het net zo goed ook zelf doen”’.

 

“De aanbieding van Sungevity overtrof die van onze energieleverancier”

 

Wanneer bent u begonnen met het verduurzamen van uw huis?

‘Tijdens mijn werkzame leven heb ik les gegeven aan studenten Bouwkunde. Ik heb altijd al geadviseerd om zoveel mogelijk met duurzame materialen te werken. Toen ik begin jaren 90 mijn kantoor aan huis bouwde heb ik bijvoorbeeld geïsoleerd met een RC waarde [de warmteweerstand waarde, red] van 4,5, terwijl de norm 2 was. De toenmalige aannemer verklaarde mij voor gek, maar tot op heden pluk ik nog wel de vruchten van mijn keuze’.

 

Op welke manier bent u met uw zoon bezig om zijn huis te verduurzamen?

‘Het huis heeft een hoge isolatiewaarde van 6,8. Op dit moment zijn huizen gebouwd met een norm van 4,5. Ik vind dat als je iets bouwt,  je moet bedenken dat het er zo’n 50 jaar staat. Dus bouw iets wat zo lang mogelijk aan de norm voldoet. Daarnaast is er geen gasaansluiting en we gebruiken de lucht om ons huis warm te maken met een warmtepomp. We hebben grote vaten die de warmte opslaan.

Op het dak komen straks ook zonnecollectoren die het water verwarmen. Zelfs ’s winters. En natuurlijk komen er nog zonnepanelen. Dus mocht het zo zijn dat tijdens een vorstperiode de zonnecollectoren worden afgesloten, dan zou je moeten verwarmen met elektriciteit. Die elektriciteit halen we dan uit de zonnepanelen. Zo zorgen we ervoor dat het hele huis energieneutraal is!’

 

“Ik probeer uit te dragen wat het belang is van zonnepanelen. Je bent eigenlijk gek als je het niet doet!”

 

Wat doet u verder in het dagelijks leven om bij te dragen aan duurzaamheid?

‘Heel veel buurten!’, lacht Joop. ‘Ik praat heel graag met mensen over duurzaamheid. Als bouwkundige in het onderwijs heb ik duurzaamheid altijd gepropageerd. Ik probeer op zoveel mogelijk mensen over te brengen dat we met z’n allen een andere weg in moeten slaan. En je moet het verhaal wel technisch onderbouwd vertellen. Maar ik moet me wel behoeden om geen Don Quixote te worden’, grapt Joop.

 

En heeft u al mensen over de streep getrokken?

‘Zeker! Een tijdje terug deden we mee aan de Duurzame Huizen Route. Mensen kunnen dan bij je binnenkijken en dan kun je vertellen over duurzaamheid binnen je huis. Toen heb ik iemand doorverwezen naar Sungevity. Mijn vrouw is pedicure en ze had een klant die een opmerking maakte over onze zonnepanelen. Toen hadden we een leuk gesprek en nu heb ik ook hem doorverwezen.

En laatst had ik een leuke discussie over zonnepanelen. Ik liet online aan iemand zien wat de panelen voor mij hadden opgebracht die dag. Waarom doe jij het niet? Vroeg ik aan hem. “Ja, ze zijn lelijk”, was zijn antwoord. Ik probeerde hem toen vragen te stellen zodat hij zelf in kon zien waarom ik zonnepanelen heb gekocht. “Zie je ze dan als je binnen zit? En denk je dat het een meerwaarde is voor je woning of vermindert de waarde? En geld dat nu op de bank staat, wat is dat nou waard?” Door zulke vragen te stellen, probeer ik enigszins uit te dragen en te onderbouwen wat het belang is van zonnepanelen. Je bent eigenlijk gek als je het niet doet!’

 

Waarom vindt u duurzaamheid zo belangrijk?

‘Ik ben al vanaf de eerste oliecrisis overtuigd dat de mensheid verkeerd bezig is. Denk aan materiaalverbruik- en gebruik. We leven in een wegwerpmaatschappij, met overtollige verpakkingen, een plasticsoep in de oceaan, verbruik van fossiele brandstoffen, een grote CO2-uitstoot, onnodige houtkap… Films zoals Before the Flood van Leonardo DiCaprio en An Inconvenient Truth van Al Gore zijn hier heel sprekend over. Ik hoop dat ik het nog kan meemaken dat we zonder gas leven in Nederland’.

 

Hoe vond u het proces bij Sungevity gaan?

‘Ik ben zeer tevreden over Sungevity. Zowel over het voortraject, de voorlichting, de efficiënte aanpak en de mannen die de installatie verzorgden. Ik heb ook nog een mooie anekdote over de installateurs: net toen ze klaar waren zag een van hen dat ze de kunststof einddoppen vergeten waren. De valbeveiliging werd opnieuw aangebracht en de doppen werden alsnog bevestigd. Voor hetzelfde geld hadden ze niets gezegd en wij hadden nooit geweten dat er einddoppen op zouden moeten zitten. Ze leverden keurig werk en ik vond het goed om te zien dat ze altijd valbeveiliging droegen. Chapeau!’

Joop is na zijn pensioen begonnen met beeldhouwen in zijn atelier. Zijn enthousiasme om de wereld een mooiere plek te maken schijnt ook hierin door!

Besparen op je energierekening?

Binnen enkele tellen rekenen we je besparing uit

Doe de bespaarcheck