Terug naar Blog

Pré Wonen en Sungevity gaan samen voor nóg meer impact

In samenwerking met Sungevity heeft Pré Wonen al meer dan 950 huurwoningen voorzien van zonnepanelen. In aanloop naar een tweedekansronde ging Sungevity langs bij enthousiaste huurder mevrouw Wijbenga die al heeft kunnen ervaren hoe het is om zonnepanelen op haar dak te hebben liggen. Vol enthousiasme vertelt ze: “Kijk de zon gaat schijnen! Dankzij de zonnepanelen ben ik tegenwoordig nog blijer als de zon begint te schijnen!”

Pré wonen en Sungevity gaan voor nog meer impact

Persoonlijk aanbod

Specialisten van Sungevity voeren eerst op afstand online een scan uit voor de woningcorporatie waarin duidelijk wordt welke daken geschikt zijn voor zonnepanelen. Vervolgens krijgen de bewoners een persoonlijk aanbod. Een tijd geleden ontving de eerste groep huurders van Pré Wonen een aanbiedingsbrief op hun deurmat.

 

“Toen de brief van de woningcorporatie kwam dacht ik: yes, eindelijk, ik ook!”

 

Mevrouw Wijbenga: “Mijn oudste dochter had al zonnepanelen aangeschaft en was veel met de zon bezig. Zij vertelde me hoeveel je door zonnepanelen bespaart. De besparing wordt echt zichtbaar, en dat is leuk. Dus ik had ook zoiets van: kom maar op, ik wil ook wel. Toen de brief van de woningcorporatie kwam dacht ik: yes, eindelijk, ik ook! Ik denk ook echt dat het belangrijk is om mee te doen. Je doet het voor de volgende generatie. Mijn kleinkinderen waren heel blij: oma had ook eindelijk zonnepanelen.” Door de extreme stijging van de energieprijzen zijn zonnepanelen nu extra aantrekkelijk. Ze leveren de huurders meer op dan ooit, omdat huurders hun eigen zonnestroom opwekken en niet meer volledig afhankelijk zijn van de prijzen van hun energieleverancier.

 

De huurder staat centraal

De keuze voor zonnepanelen ligt uiteindelijk in handen van de huurder zelf. Sungevity gaat tijdens het keuzeproces voor een persoonlijke aanpak. Huurders staan in de hele klantreis centraal. Wat is nodig om alle voordelen zo goed mogelijk uit te leggen en tegelijkertijd mogelijke bezwaren weg te nemen? In het keuzeproces creëren wij een aantal hulpmomenten. Via verschillende kanalen krijgen huurders informatie en kunnen ze vragen stellen: wij sturen informatieve brieven en e-mails, organiseren webinars en zogeheten ‘open dak dagen’ in de buurt. Mevrouw Wijbenga bevestigt: “De brief was al heel erg duidelijk. Als het niet duidelijk was, dan had ik nog op allerlei plekken kunnen reageren. Ik kon op hulp van Sungevity rekenen.”

 

Professionele, lokale installateurs

Bij akkoord van de huurder bekijken we hoe het installatieproces eruit komt te zien. Waar komt de omvormer? Hoe kunnen we het kabeltraject aanleggen en netjes wegwerken? Na deze schouw gaan professionele, lokale installateurs voor Sungevity aan de slag.

Mevrouw Wijbenga vertelt: “De installatie was zo voorbij. Het ging sneller en gemakkelijker dan ik dacht. De installateurs waren harde werkers en goed op elkaar ingespeeld. Ze hebben eerst uitgezocht hoe de bekabeling moest lopen. Vervolgens gaven ze uitleg en hielden mij telkens op de hoogte van de volgende stap. Dat was heel fijn. Natuurlijk is het even rommel, allerlei spullen aan de kant. En er moet natuurlijk een omvormer geplaatst worden. Dat ding is best groot. In het begin moet je even wennen, maar nu merk ik het niet eens meer. Je moet misschien even wat inleveren, maar je krijgt er ook weer iets voor terug. En je doet ook gelijk wat goeds voor het milieu.”

 

“De installatie was zo voorbij. De installateurs waren harde werkers en goed op elkaar ingespeeld.”

 

Een dalende energierekening

Sungevity en Pré Wonen hebben ook met de eerste ronde installaties inmiddels al heel veel impact gemaakt. Door de afschaffing van de verhuurdersheffing in 2023 hebben woningcorporaties meer middelen om te investeren in de verduurzaming van hun woningen. De zonnepanelen blijven eigendom van de woningcorporatie en huurders betalen hiervoor een laag bedrag aan servicekosten. De besparing op de energierekening komt uiteindelijk ten goede aan de huurders.

Dat heeft mevrouw Wijbenga ook ervaren: “Ik vind het echt een sport om met de zon bezig te zijn. Dan zie je wat de zon uiteindelijk doet. Dat vind ik echt heel leuk. Ik verkondig dan aan iedereen hoe weinig ik nu nog hoef te betalen. Je merkt zo snel dat je energierekening daalt. Als de zonnepanelen geplaatst zijn, gaat je stroomrekening meteen omlaag. Het bedrag aan servicekosten dat je dan betaalt aan je woningcorporatie mis je niet meer. Dan heb je daarna alleen puur winst. Het levert op en dat maakt het zo leuk! Dat is echt een hele goede stimulans. Daar ben ik van overtuigd. Dan denk ik: jongens, allemaal meedoen.”

 

Nu de buren nog

Een belangrijke motivatie bij het aanschaffen van zonnepanelen is het sociale netwerk van huurders. Wanneer de buren enthousiast vertellen over hun zonnepanelen, is de drempel lager om zelf ook ja te zeggen op het aanbod van de woningcorporatie. Bij Sungevity gaan wij daarom altijd op zoek naar enthousiaste huurders. Bij deze groep voeren wij (wanneer mogelijk) binnen een paar weken de eerste installaties uit. Wanneer de eerste installaties in de wijk plaatsvinden en de bewoners hun positieve ervaringen delen met hun netwerk, volgen er sneller ook andere buurtbewoners. Ambassadeurs worden trouwens niet alleen de eerste gebruikers, ze helpen ons ook te begrijpen wat er in de buurt speelt. Een tweedekansronde geeft de afwachtende huurders nogmaals de kans om akkoord te gaan met het aanbod. Zo hebben we tijdens de tweedekansronde bij Pré Wonen nog eens zo’n 300 huurders benaderd.

Dat de mening van anderen telt, heeft ook mevrouw Wijbenga ervaren: “Sinds ik mijn zonnepanelen heb, verkondig ik overal hoe weinig stroomkosten ik nog hoef te betalen. Ik straal het enthousiasme voor de zon uit, en zo steek ik mijn buren aan om zelf ook zonnepanelen te nemen. Ik merk dat mijn buren daardoor veel makkelijker de overstap durven te maken. Ik wist van begin af aan dat ik zonnepanelen wilde, maar sommige buren hadden een extra duwtje in de rug nodig. Dat is natuurlijk helemaal prima en ik doe dat graag, want ik sta hier helemaal achter.”

 

Enthousiaste huurder van Pre Wonen

 

Meer huurders = hogere impact

Sungevity en Pré Wonen gaan voor een langdurige, succesvolle samenwerking. Door zoveel mogelijk huurders over de streep te trekken, wordt impact tastbare realiteit. Een persoonlijke aanpak werkt, en de ervaring van anderen helpt een extra handje mee.

Mevrouw Wijbenga adviseert: “Ik roep graag: ga het vooral doen! Wees niet te bang. Doe het, want je hebt er alleen maar voordeel van. Plus een goed gevoel dat je ook wat voor het milieu doet. Dat zijn echt voor mij de belangrijkste dingen. Je hoeft er echt niet tegenop te zien. Het gaat snel en je krijgt echt heel tastbaar resultaat. Het is vooral leuk dat het zo veel effect heeft én bespaart!”


Ben je werkzaam bij een woningcorporatie en wil je graag kennismaken? Plan dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in.

Lees meer over huurderscommunicatie

De sleutel tot succesvol verduurzamen ligt uiteindelijk bij de huurders. Hoe stimuleer je huurders tot duurzaam gedrag? Onze ervaringen en onderzoeksresultaten bundelden we in een whitepaper.

Download de whitepaper hier