Terug naar Blog

Pré Wonen en Sungevity gaan samen voor nóg meer impact

In samenwerking met Sungevity heeft Pré Wonen al ruim 450 huurwoningen voorzien van zonnepanelen. In aanloop naar een tweedekansronde ging Sungevity langs bij enthousiaste huurder mevrouw Wijbenga die al heeft kunnen ervaren hoe het is om zonnepanelen op haar dak te hebben liggen. Vol enthousiasme vertelt ze: “Kijk de zon gaat schijnen! Tegenwoordig ben ik nog blijer als de zon gaat schijnen!”

Pré Wonen en Sungevity gaan samen voor nóg meer impact

Persoonlijk aanbod

Specialisten van Sungevity voeren eerst op afstand online een dakscan uit waarin duidelijk wordt welke daken geschikt zijn voor zonnepanelen. Bewoners krijgen vervolgens een persoonlijk aanbod opgestuurd. Een tijd geleden ontving de eerste groep huurders van Pré Wonen een aanbiedingsbrief op hun deurmat.

 

“Toen de brief van de woningcorporatie kwam dacht ik: yes, eindelijk, ik ook!”

 

Mevrouw Wijbenga: “Mijn oudste dochter had al zonnepanelen aangeschaft en was veel met de zon bezig. Zij vertelde me hoeveel je daardoor bespaart. De besparing wordt echt zichtbaar en dat is leuk. Dus ik had ook zoiets van: kom maar op, ik wil ook wel. Toen de brief van de woningcorporatie kwam dacht ik: yes, eindelijk, ik ook! Ik denk ook echt dat het belangrijk is om mee te doen. Je doet het voor de generatie hierna. Mijn kleinkinderen waren ook heel blij: oma ook eindelijk zonnepanelen.”

 

De huurder staat centraal

De keuze voor zonnepanelen ligt uiteindelijk in handen van de huurder zelf. Sungevity gaat tijdens het keuzeproces voor een persoonlijke aanpak. Huurders worden in de hele klantreis centraal gesteld. Wat is nodig om alle belangen zo goed mogelijk uit te leggen en tegelijkertijd mogelijke bezwaren weg te nemen? In het keuzeproces worden een aantal hulp momenten gecreëerd. Via verschillende kanalen worden huurders in de gelegenheid gesteld vragen te stellen: informatieve brieven, webinars of de zogeheten ‘open dak dagen’ in de buurt. Mevrouw Wijbenga bevestigt: “De brief was al heel erg duidelijk en als het niet duidelijk was dan had ik nog op allerlei plekken kunnen reageren. Je kan altijd om hulp vragen.”

 

Professionele, lokale installateurs

Bij akkoord van de huurder wordt bekeken hoe het installatieproces eruit gaat zien. Waar komt de omvormer? Hoe kan het kabeltraject worden aangelegd en netjes weggewerkt worden? Na deze schouw gaan professionele, lokale installateurs voor Sungevity aan de slag.

Mevrouw Wijbenga vertelt: “De installatie was echt snel gebeurd. Het ging gemakkelijk en snel. Echt harde werkers. Ze hebben eerst uitgezocht hoe ze het moesten doen. Daarna mij uitgelegd: nu doe ik dit en dan doe ik dat. Dat hebben ze heel goed gedaan. Natuurlijk is het even rommel, allerlei spullen aan de kant. En er moet natuurlijk een omvormer geplaatst worden. Dat ding is best groot. In het begin moet je even wennen, maar nu merk ik het niet eens meer. Je moet misschien even wat inleveren er voor, maar je krijgt er ook weer iets voor terug en je doet ook gelijk wat goeds.”

 

“De installatie was echt snel gebeurd. Het ging gemakkelijk en snel. Echt harde werkers.”

 

Een dalende energierekening

Sungevity en Pré Wonen hebben ook met deze eerste ronde installaties inmiddels al heel veel impact gemaakt. Alle woningen die tot nu toe voorzien zijn van zonnepanelen hebben nu al 1.4 Gwh opgebracht. Dit staat gelijk aan ongeveer 15 jaar douchen of 315 retourtjes Amsterdam – New York. Hoewel de zonnepanelen eigendom blijven van de woningcorporatie en huurders hiervoor een laag bedrag aan servicekosten betalen, is de hoeveelheid besparing en impact uiteindelijk altijd groter.

Dat heeft mevrouw Wijbenga ook ervaren: “Ik vind het echt een sport om met de zon bezig te zijn. Dan zie je wat de zon uiteindelijk doet. Dat vind ik echt heel leuk. Ik verkondig dan aan iedereen hoe weinig ik nu nog hoef te betalen. Je merkt zo snel dat je energierekening daalt. Als de zonnepanelen geplaatst zijn, gaat je stroomrekening meteen omlaag. Het bedrag aan servicekosten dat je dan betaalt aan je woningcorporatie mis je niet meer. Dan heb je daarna alleen puur winst. Het levert op en dat maakt het zo leuk! Dat is echt een hele goede stimulans. Daar ben ik van overtuigd. Dan denk ik: jongens, allemaal meedoen.”

Meer huurders = hogere impact

Sungevity en Pré Wonen gaan voor een langdurige, succesvolle samenwerking waarmee impact wordt gemaakt. Door zoveel mogelijk huurders over de streep te trekken wordt impact tastbare realiteit. In de aankomende tweede ronde worden nog eens zo’n 300 huurders benaderd mee te doen. Een persoonlijke aanpak werkt, de ervaring van anderen helpt een extra handje mee.

Mevrouw Wijbenga adviseert: “Ik roep graag: ga het vooral doen! Wees niet te bang. Doe het, want je hebt er alleen maar voordeel van. Plus een goed gevoel dat je ook wat voor het milieu doet. Dat zijn echt voor mij de belangrijkste dingen. Je hoeft er echt niet tegenop te zien. Het wordt snel gedaan en je krijgt echt heel snel resultaat. Het is vooral leuk dat het zo veel effect heeft én bespaart! En ik straal het dan ook uit, dus ik hoop ook dat ik daarmee mensen toch ertoe zet!”


Bent u werkzaam bij een woningcorporatie en wilt u kennismaken? Neem dan contact op met Guido Broek via guido.broek@sungevity-intl.com

Lees meer over huurderscommunicatie

De sleutel tot succesvol verduurzamen ligt uiteindelijk bij de huurders. Hoe stimuleer je huurders tot duurzaam gedrag? Onze ervaringen en onderzoeksresultaten bundelden we in een whitepaper.

Download de whitepaper hier