Terug naar Blog

Hernieuwbare energie nu goedkoper dan fossiele

Een mooie mijlpaal: voor het eerst in de geschiedenis is het goedkoper om stroom uit hernieuwbare energiebronnen op te wekken dan uit fossiele brandstoffen.

Dit concludeert directeur Max Roser van Our World in Data op basis van een vergelijking van data van onderzoeksinstellingen wereldwijd. De prijsdaling van zonnestroom is een belangrijke factor voor deze omslag. In de afgelopen 10 jaar daalde de prijs van zonnestroom met een spectaculaire 89 procent.

hernieuwbare energiebron goedkoper

Dat stroom uit hernieuwbare bronnen goedkoper is geworden dan fossiele brandstof is natuurlijk zonnig nieuws, maar hoe komt dit eigenlijk? Het prijsverschil is ontstaan doordat de technologie voor hernieuwbare energie zich in een exponentieel tempo ontwikkelt. Bij fossiele stroom is de leercurve allang voorbij. Er wordt dan ook verwacht dat het prijsverschil tussen dure fossiele brandstoffen en goedkope hernieuwbare energiebronnen alleen maar verder zal toenemen.

 

Volledig duurzame energievoorziening komt dichterbij

Tot nu toe komt 79 procent van de wereldwijde stroomvoorziening nog uit fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas. Dat komt doordat het vroeger goedkoper was om elektriciteit uit deze fossiele brandstoffen op te wekken dan uit hernieuwbare bronnen. Nu hernieuwbare bronnen de goedkopere keuze zijn, is er geen enkele reden meer om nog fossiele brandstoffen voor de energievoorziening te gebruiken. We verwachten dus dat het aandeel groene stroom zal groeien, ten koste van het aandeel grijze stroom.

 

Minder broeikasgassen, minder opwarming

Dat is natuurlijk fantastisch nieuws voor het milieu. Bij energiewinning uit fossiele brandstoffen komen namelijk schadelijke broeikasgassen vrij, die de klimaatcrisis veroorzaken. Daarnaast is het een stuk veiliger om groene energie op te wekken dan grijze, zoals de grafiek hieronder duidelijk laat zien. Zonnestroom is zelfs de veiligste bron van allemaal!

zonne-energie veiligste energie

 

Zonnestroom voor iedereen betaalbaar

“Geen enkele andere stroomsoort is zoveel in prijs gedaald als zonne-energie”, vertelt Roebyem Anders, oprichtster van Sungevity. “Vroeger kostte een zonnesysteem evenveel als een dikke Mercedes, maar nu zijn zonnepanelen voor iedereen betaalbaar. Zeker met de voordelige leningen die speciaal voor zonnepanelen beschikbaar zijn. Daarmee hoef je geen eigen geld in te leggen, koop je wel zonnepanelen en begin je vanaf dag één met besparen. De aflossing van je zonnepanelen lening compenseer je weer met de besparing op je energierekening. Veel mensen besparen zelfs meer dan ze moeten afbetalen! Kortom: er is geen beter moment om zonnepanelen te nemen dan nu.”

 

Heb jij interesse in zonnepanelen, maar twijfel je wanneer het juiste moment is om in te stappen? Lees hier alles wat je moet weten om de juiste beslissing te nemen.

Meer weten over groene leningen? Lees het hier


Gepubliceerd op 21 december 2020.