Terug naar Blog

Generatie Zon: in gesprek met Reinier - head of supply chain

Reinier, eerst Algemeen Directeur bij De Groene Monteurs, werkt nu als Head of Supply Chain bij Sungevity. “Sungevity en De Groene Monteurs hebben hun krachten gebundeld en zetten de gezamenlijke kennis en ervaring in om zo veel mogelijk gekwalificeerde installateurs aan Sungevity te binden.”

Generatie Zon: Reinier, Head of Supply Chain bij Sungevity

Gebundelde krachten

De Groene Monteurs is een tussenpartij die installateurs zoekt voor grote opdrachtgevers zoals Sungevity. In hun netwerk zitten installateurs die veel ervaring hebben met meergezinswoningen, waardoor Sungevity hen regelmatig inschakelde voor projecten bij woningcorporaties en vastgoedpartijen. Sinds begin 2023 is de samenwerking intensiever. Dat heeft verschillende voordelen voor Sungevity, zoals exclusieve toegang tot een groot netwerk van installateurs. Daarnaast kunnen we leren van elkaars kennis, ervaring en kunde. Ook geniet ik er enorm van dat ik met mensen mag werken die zo gepassioneerd zijn over wat zij doen: al mijn collega’s bij Sungevity werken met volle overtuiging aan het aanjagen van de energietransitie. Ik heb ook nog nooit eerder meegemaakt dat werknemers graag en met trots kleding met het bedrijfslogo dragen. Dat gebeurt hier gewoon! Het is leuk om hier nu onderdeel van te zijn.

 

“De intensieve samenwerking heeft verschillende voordelen, zoals toegang tot een groot netwerk van installateurs.”

 

Op zoek naar materiaal én mensen

Inmiddels zit ik al ruim vijf jaar in de zonnepanelenbranche. Als ik het kort probeer samen te vatten, ben ik als Head of Supply Chain verantwoordelijk voor het vinden van materiaal en mensen. Aan de ene kant regel ik voorraadbeheer, opslag en inkoop van het benodigde materiaal. En nog belangrijker, want daar heb ik veel ervaring mee, ben ik verantwoordelijk voor het vinden van nieuwe installateurs. Nieuwe installatieteams aantrekken is momenteel een van de grootste uitdagingen in de zonnepanelensector. Door de energiecrisis is de vraag naar zonnepanelen geëxplodeerd. Daarbij komt dat wereldwijde leverproblemen van onder andere omvormers hebben geleid tot materiaalschaarste, waardoor installateurs zijn gestopt of geswitcht naar een andere branche. Eindstand is dat heel veel mensen zonnepanelen willen en dat er te weinig gekwalificeerde installateurs zijn die de zonnepanelen kunnen installeren.

 

Kwaliteit boven kwantiteit

Hoe groot de vraag naar installateurs ook is, we blijven kwaliteit boven kwantiteit kiezen. Dat houdt in dat installateurs volgens onze strenge veiligheidseisen moeten willen en kunnen werken, anders gaan we niet met elkaar in zee. Om installateurs en collega’s te ondersteunen op het gebied van veiligheid, hebben we Technische Managers zoals Axel in huis die veiligheidsinspecties uitvoeren, veiligheidstrainingen verzorgen, veiligheidsadvies geven en meedenken over uitdagende installaties waarbij het dak bijvoorbeeld moeilijk te bereiken is. Zij vergroten het veiligheidsbewustzijn onder collega’s en installateurs en zorgen ervoor dat veiligheid organisatiebreed wordt gedragen. Ikzelf ga ook regelmatig mee op installatiebezoek om gevoel te houden bij het werkveld en om te zien en horen wat er in de praktijk speelt. Dit alles doen we om zeker te stellen dat iedereen die met Sungevity werkt ‘s avonds veilig thuis komt, en om onze klanten het hoogste niveau van kwaliteit en service te bieden.

 

Omgaan met veiligheidsuitdagingen

De zonnepanelenbranche heeft nog geen veiligheidsstandaard, zoals andere markten dat wel hebben. Die moet er wat ons betreft echt komen, bijvoorbeeld in de vorm van een officieel keurmerk. Helaas gebeuren er ook nog steeds ongelukken tijdens installaties doordat sommige partijen niet goed omgaan met veiligheid. Wij willen dit absoluut voorkomen door ervoor te zorgen dat onze veiligheidsmaatregelen worden nageleefd en serieus genomen worden. Als dat betekent dat er extra maatregelen moeten worden gehanteerd en dat het hierdoor moeilijker wordt om snel nieuwe installateurs te vinden, nemen we dat voor lief. Veiligheid staat bij ons gewoon op één. Om installateurs te vinden die hier hetzelfde instaan, focussen wij ons bij onze zoektocht op wat we installatieteams allemaal kunnen bieden: een veilige werkplek, begeleiding op het gebied van veilig werken, (technische) ondersteuning, een goed gevulde agenda en een persoonlijk aanspreekpunt binnen Sungevity.

 

Blik in de toekomst

Als ik kijk naar de toekomst, denk ik dat er een erkend keurmerk en een vakopleiding nodig zijn om het tekort aan installateurs te verhelpen. Het is belangrijk om jongeren warm te maken voor het vak en om van begin af aan veel aandacht te besteden aan veiligheid. Want zonnepaneleninstallateur is een mooi beroep: je bent buiten, je draagt bij aan de energietransitie, het is technisch en je hebt baanzekerheid. Ik ben ervan overtuigd dat dit een mooie toekomst kan zijn voor heel veel mensen, en ik hoop dat steeds meer jongeren dit pad kiezen. Intussen werken wij er hard aan om met een groeiend aantal installatieteams zoveel mogelijk daken van zonnestroom te voorzien.

 


Tijd voor een kopje koffie? Neem contact op via deze link.