Terug naar Blog

10 jaar Generatie Zon: in gesprek met Patty

Toen onze klant Patty het huis van haar ouders kocht wist ze meteen: hier moeten zonnepanelen op. “Met zonnepanelen kan ik genieten van een comfortabel huis zonder dat ik het milieu ermee belast.”

generatie zon blog 15

“Toen ik het huis van mijn ouders kocht wist ik meteen: er moeten zonnepanelen op.”

Mijn zwager heeft bij Sungevity gewerkt en hij heeft zo’n beetje de hele familie geënthousiasmeerd voor zonnestroom. We zijn altijd al geïnteresseerd geweest in elkaars vakgebied, en dan inspireer je elkaar ook snel. Toen ik het huis van mijn ouders kocht, en dat had wel een make-over nodig, was het voor mij meteen helder dat ik zonnepanelen wilde.

 

Maximaal rendement, maar het moet er ook mooi uit zien

De installatie van de zonnepanelen vond ik niet spannend, daar had ik het volste vertrouwen in. Het was ook binnen no-time gebeurd. Ik vond het veel spannender toen jullie het legplan maakten voor mijn dak. Veel mensen vinden het misschien minder belangrijk hoe de panelen er op het dak uitzien, maar ik vind ook het esthetische belangrijk. Ik wilde graag het maximale rendement uit mijn dak halen én dat de panelen er strak en in een lijn op lagen. Gelukkig heeft jullie sales consultant Jeroen geduldig naar mijn wensen geluisterd. Ik was – en ben – heel blij met het uiteindelijke ontwerp.

 

Een verbouwde badkamer én een buffer

Toen ik mijn vorige huis kocht, lagen er al zonnepanelen op het dak. Ik keek naar mijn eerste energierekening en dacht: ‘oh ja, zo hard gaat dat dus’. Het is natuurlijk heel lekker als je vaste lasten zo naar beneden gaan, daar heb je gewoon profijt van. Dat geld gaf mij ruimte om de badkamer te verbouwen. Zonder die besparing had ik langer moeten wachten met de verbouwing. En ik wil altijd ook een bepaalde buffer houden, dat gaat ook veel makkelijker met zo’n lage energierekening. Maar ik kan me ook voorstellen dat andere mensen het geld dat ze dankzij hun zonnepanelen besparen gebruiken voor een reis of een nieuwe auto.’

 

Duurzaam gaat best samen met een beetje luxe

Het duurzame aspect vond ik altijd al belangrijk. Maar ik hou ook gewoon van een comfortabel leven en soms zelfs een heel klein beetje luxe. Ik rij bijvoorbeeld graag in een grotere auto, maar die is dan wel hybride. Ik vind het fijn dat ik van dit soort luxe dingen kan genieten zonder daarmee het milieu te belasten! Dankzij mijn zonnepanelen kan dat. Ik kan bijvoorbeeld mijn auto opladen met de stroom die ik zelf duurzaam opwek. De panelen stimuleren mij ook om na te denken over mijn energieverbruik. Het is ook een leuk spelletje; het daagt je uit om het beste uit jezelf te halen. Ik ben me nu bijvoorbeeld veel meer bewuster van het energielabel van mijn spullen – en als ik een keer meer stroom verbruik dan normaal, ga ik direct op zoek naar de oorzaak. Dat kan ook allemaal heel makkelijk doordat de app van Sungevity mijn stroomverbruik zo inzichtelijk maakt.

 

 

‘Van de besparing op mijn energierekening heb ik de badkamer laten verbouwen.’

 

 

We zijn allemaal steeds meer bezig met duurzaamheid

Hier in mijn straat zijn mensen steeds meer bezig met duurzaamheid. Ik ben in deze straat geboren en opgegroeid, dus ik ken de wijk en de mensen goed. In veel van de huizen die hier staan woont nu de volgende generatie, en je ziet heel goed dat deze generatie bezig is met duurzaamheid. Zo zie je bijvoorbeeld steeds meer zonnepanelen en elektrische auto’s in het straatbeeld. Het milieu is veel belangrijker geworden voor bijna iedereen in mijn omgeving. Met de buren hebben we het dan ook vaak over verduurzaming. We bespreken dan wat je allemaal kunt doen om je huis te verduurzamen. En, we blijven natuurlijk Nederlanders, we hebben het ook veel over de prijs en de opbrengst van zonnepanelen.

 

Stel vragen en laat je twijfels wegnemen

Vraag aan mensen die al zonnepanelen hebben wat hun overwegingen zijn geweest. En nog belangrijker: noteer alle vragen, ideeën en alles wat verder nog in je opkomt als je aan zonnepanelen denkt. Stel je vragen vervolgens tijdens de gesprekken met de sales consultants van Sungevity. Dat heb ik ook gedaan en dat hielp mij enorm. Als ik mijn angst over het legplan niet had uitgesproken, was ik nu waarschijnlijk veel minder blij met mijn zonnepanelen geweest. De sales consultants kunnen je vragen beantwoorden, mogelijke twijfels wegnemen en ervoor zorgen dat je uiteindelijk blij bent met het resultaat.