Terug naar Blog

Zonnepanelen belastingvrij schenken: Adrie deed het

Zonnepanelen zijn niet alleen leuk voor je eigen dak, ze zijn ook een betekenisvol, duurzaam cadeau. En zonnepanelen schenken kan belastingvrij op basis van een aantal voorwaarden.

Vader Adrie besloot zonnepanelen te schenken aan zijn zoon Maurick. Dat vonden wij een mooi idee, dus gingen we op de dag van installatie langs om in gesprek te gaan met vader en zoon.

installatie zonnepanelen belastingvrij schenken

‘Een perfecte dag om de panelen te laten installeren!’, zegt Adrie (59). Het is een mooi plaatje zo: Adrie en zijn zoon Maurick (29) staan in het zonnetje naar de werkzaamheden op het dak te kijken. Twee installateurs zijn bezig om tien panelen te installeren. En dit is niet zomaar een installatie: Maurick heeft het zonnesysteem namelijk cadeau gekregen van zijn vader.

 

“Zonnepanelen zijn een duurzaam cadeau, en betekenisvoller dan alleen maar geld geven”

 

Een betekenisvol cadeau

‘Mijn vrouw en ik hadden al lang nagedacht om financieel iets te doen voor de kinderen’, vertelt Adrie. ‘Zelf hebben we sinds de zomer zonnepanelen. Toen we daarmee aan de slag gingen, dachten we: dit is ook leuk voor de kinderen. Het is een duurzaam cadeau, en betekenisvoller dan alleen maar geld geven’. Maurick woont net twee jaar in zijn huidige huis en zonnepanelen leken hem al een tijdje interessant. ‘Maar als je net een huis gekocht hebt, dan zijn de financiële middelen beperkt’.

 

Een vijver op zonnestroom

‘Toen we een keer gezellig met zijn allen bij elkaar waren, opperden mijn vrouw en ik om zonnepanelen voor de kinderen te financieren’, vertelt Adrie. En dat werd goed ontvangen. ‘Ik had zelf al wel eens laten vallen dat zonnepanelen mij een goed idee leken. Maar toen ze voorstelden om het financieel op zich te nemen, was ik heel dankbaar’, vult Maurick aan. Hij weet het moment nog waarop zijn vader het vertelde. ‘Ik vond het super. De vijver in mijn tuin verbruikt bijvoorbeeld veel stroom. Ik bedacht me meteen dat de zon mijn vijver dan draaiende kon houden. Ik had al een eco-pomp, maar met zonnepanelen is het nog veel duurzamer en voordeliger!’

 

Direct financieel voordeel

Adrie wist al van de regelingen omtrent schenken af. ‘Het is heel fijn dat de overheid meewerkt aan jouw inzet op het gebied van duurzaamheid en financieel een bijdrage levert. Dat maakt het voor de meesten wel een stukje makkelijker’. Het was volgens Adrie zo geregeld, en Maurick kon zelf als contactpersoon optreden om met Sungevity het installatieproces te regelen. ‘Financieel heb ik er eigenlijk niks mee te maken’, vertelt Maurick, ‘en toch merk ik direct voordeel op mijn energierekening’. Doordat Adrie zijn zoon zonnepanelen schenkt, krijgt Maurick namelijk niet eenmalig een bedrag van zijn vader, maar zo’n 25 jaar lang jaarlijks een flinke besparing op zijn energierekening.

 

Voor de volgende generatie

Adrie werkt als leidinggevende in de energiesector: ‘Ook op de werkplaats zijn we continu bezig met duurzaamheid, dus dan zit het echt wel tussen je oren. En dat breng je ook over op je kinderen’. Zo hebben vader en zoon overal al led-lampen geplaatst en hebben ze bepaalde schakelingen ingesteld zodat er niet onnodig energie wordt verbruikt. ‘Zoals de vijver, die ’s nachts uit staat’, zegt Maurick.

Een enthousiaste vader en een dankbare zoon! ‘Met zonnepanelen werken we met z’n allen aan een betere wereld. Adrie: ‘Ik doe dit voor de generatie van mijn zoon en dochter, die hopelijk nog een lange, schone toekomst voor zich heeft!’

Lees meer over

Besparen op je energierekening?

Binnen enkele tellen rekenen we je besparing uit!

Doe de bespaarcheck