Terug naar Blog

Sara en Jurrien reizen door Europa in een elektrische campervan met zonnestroom

Voor Sara en Jurrien is reizen meer dan een vakantie, het is hun levensstijl. Als reisfotograaf en reisblogger is het stel altijd veel op pad geweest. Toen de coronapandemie toesloeg, kwamen ze van de ene op de andere dag thuis te zitten. En dat gaf stof tot nadenken. De twee vroegen zich af: hoe kunnen we hierna groener en vrijer reizen? Zo werd het idee geboren om een elektrisch bestelbusje om te toveren tot campervan.

Sara en Jurrien reizen door Europa in een elektrische campervan met zonnestroom

Duurzaam #vanlife

Voordat de coronapandemie losbarstte, vlogen Sara en Jurrien de hele wereld over om de schoonheid van steden, landschappen en culturen vast te leggen in reisverhalen. Hun verhalen en foto’s kun je vinden in reistijdschriften zoals bijvoorbeeld Lonely Planet. Tijdens hun avonturen stonden de twee steeds vaker oog in oog met de gevolgen van klimaatverandering. En vanwege de negatieve milieu-impact begon het vele vliegen steeds meer te wringen. De pandemie werkte als een soort ‘reset’ voor het stel. De wens om duurzamer, vrijer en zelfvoorzienender te reizen, werd steeds sterker.

Zo werd het idee van een campervan geboren: je stapt de auto in en bepaalt gaandeweg het doel van je reis. Dit is hoe ultieme vrijheid moet voelen. Onder het mom van #vanlife kiezen steeds meer mensen ervoor om het vliegtuig in te wisselen voor een camper. Maar Sara en Jurrien droomden niet van de klassieke campervan die op fossiele brandstof rijdt. Hun grote droom was het om in een volledig elektrische campervan door Europa te touren. Mét zonnepanelen op het dak, zodat ze volledig zelfvoorzienend zouden zijn.

Sara en Jurrien in hun elektrische campervan met zonnepanelen

De droom

Dat hun droom ambitieus was, werd al duidelijk toen Sara en Jurrien de zoektocht naar een elektrisch busje begonnen dat ze konden omtoveren tot campervan. Het probleem: er was nog helemaal niet veel aanbod van wagens die een langere afstand kunnen afleggen met een volle batterij. En dat heb je nodig, want zo’n camper is zwaar en je wil niet om de 200 kilometer aan de laadpaal moeten.

Het stel kocht uiteindelijk een gloednieuw elektrisch bestelbusje met aanzienlijk bereik, wetende dat het echte werk nog moest beginnen! Wat zoals je je kan voorstellen, is een bestelbus niet heel gezellig om in te slapen. Dus staken de twee de handen uit de mouwen en begonnen met klussen: er kwamen ramen, stoelen, een bed, keuken en een tafel. Elke stap van de verbouwing werd gedocumenteerd voor hun Instagramaccount, om zo andere vanlifers te inspireren en ervaringen uit te wisselen. En ook Sungevity mocht een rol spelen in de transformatie van bestelbus naar duurzame campervan: met onze zonnepanelen op het dak van de camper wekken Sara en Jurrien hun eigen, duurzame zonnestroom op – waar ze ook zijn.

 

“Waar we ook staan of rijden, de zon voorziet ons van energie om van te leven.”

 

Reizen met de zon op je dak

Inmiddels hebben de twee hun appartement opgezegd, en is de grote tour door Europa begonnen. Ze reizen, leven en werken in de campervan. En mede door de zonnepanelen kunnen ze werkelijk overal neerstrijken en zich thuis voelen. “We wilden zonnepanelen op het dak van onze camper zodat we zelf groene stroom kunnen opwekken om mee te koken, koelen en onze laptops op te laden voor werk. Als we een keer ergens stranden met een lege batterij, zouden we de zonnepanelen zelfs kunnen gebruiken om onze camper voor een deel op te laden. Waar we ook staan of rijden, de zon voorziet ons van energie om van te leven!”

Elektrische campervan met zonnepanelen

Benieuwd naar meer? Lees dan verder op de reisblog van Sara en Jurrien of laat je inspireren door andere verhalen van Generatie Zon.


Fotografie: Sara van Geloven & Jurrien Veenstra.

Meer verhalen van Generatie Zon

Naast Sara en Jurrien interviewden we ook wetenschappers, partners, collega’s, installateurs en andere klanten over hun zonnepanelen. Want Generatie Zon heeft een een hoop mooie verhalen te vertellen. Laat je inspireren!

Lees de verhalen van Generatie Zon