Terug naar Blog

Generatie Zon: in gesprek met familie Peeters

Tegen het einde van 2022 hebben we in Nederland de mijlpaal van 2 miljoen huizen met zonnepanelen bereikt. Om dit te vieren, ontving familie Peeters uit Hoofddorp het symbolische 2 miljoenste zonnesysteem. Dit cadeau was meer dan welkom, want de familie van vier worstelde met energiearmoede. Hun reactie? “We maakten echt een vreugdedansje toen we dit nieuws hoorden!”

Generatie Zon: in gesprek met familie Peeters

Van droom naar werkelijkheid

Familie Peeters had al een hele tijd interesse in zonnepanelen, maar ze konden de kosten simpelweg niet bolwerken. Ze zijn, net als veel andere families in Nederland, in energiearmoede beland. “Toen zonnepanelen net populair begonnen te worden, wilden we ze al aanschaffen. We hebben offertes opgevraagd bij verschillende energiemaatschappijen, maar de kosten waren simpelweg te hoog. Door onze financiële moeilijkheden konden we het gewoon niet voor elkaar krijgen. Via de Voedselbank kwamen we te weten van deze actie, en natuurlijk grepen we die kans met beide handen aan. Toen we hoorden dat wij waren uitgekozen voor deze speciale installatie van het het 2 miljoenste zonnesysteem, waren we door het dolle heen. Het feit dat de panelen volledig circulair zijn, is een leuke bonus.”

Een volledig circulair zonnesysteem

De snelgroeiende energietransitie brengt naast talloze voordelen ook een uitdaging met zich mee: de groeiende berg afgedankte zonnepanelen. Bij Sungevity ondernemen wij verschillende initiatieven op het gebied van circulariteit. Zo ontwikkelen we een nieuwe propositie rondom extended life zonnepanelen voor woningcorporaties en pleiten we voor verbeterd recyclingbeleid. Om extra aandacht te creëren voor circulariteit, hebben Sungevity en Solarge de zonnepanelen op het dak van familie Peeters geïnstalleerd. “De Solarge panelen op ons dak zijn 100% circulair ontworpen en geproduceerd in Nederland, waardoor de productie 75% minder CO2 veroorzaakt. Ja, we lezen ons altijd heel goed in, met name als het over verduurzaming gaat. We zijn enorm trots op het feit dat we de panelen van de toekomst op ons dak hebben liggen!”

Leven naar de zon

“Om te zorgen dat we zo veel mogelijk besparen op de energierekening, hebben we onze gewoontes een klein beetje omgegooid. We leven meer naar de zon. Vroeger draaiden we in de avond een wasje, maar nu checken wij eerst onze monitoringsapp om te kijken of de zonnepanelen op volle toeren draaien. Zo halen we optimaal voordeel uit onze zonnepanelen en verminderen we onze afhankelijkheid van het net. Dankzij de salderingsregeling krijgen we nu ook nog een vergoeding voor de stroom die we aan het net leveren, maar het is nog gunstiger om die stroom zelf te benutten. Het is altijd al onze sport geweest om zuinig te zijn, en dat is niet veranderd!”

Energieonafhankelijkheid binnen handbereik

“We kijken vol verwachting uit naar het einde van het jaar, want dan kunnen we eindelijk zien hoeveel geld we hebben bespaard door onze eigen zonne-energie op te wekken. Met dit geld willen we wat leuks doen met de kinderen en, als het genoeg is, willen we het gebruiken om ons huis nog duurzamer te maken. Hoewel we al LED-lampen hebben, staat een inductieplaat hoog op ons verlanglijstje, zodat we ook kunnen koken op zonnestroom. Zo blijven we onze droom najagen om uiteindelijk helemaal energieneutraal te wonen. Dat is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor onze portemonnee.”

We willen door

“Niet alleen zijn alle financiële meevallers welkom in onze situatie, maar deze hele ervaring heeft ook voor een hoop gezelligheid gezorgd. De installatie was één groot feest en we houden nog steeds contact met Sungevity, de installateurs en Solarge. Ze zijn nieuwsgierig naar onze ervaringen met de panelen. Bovendien hebben de zonnepanelen onze passie voor verduurzaming nog meer aangewakkerd. In een ideale wereld zouden we zelfs een batterij hebben om onze zelf opgewekte zonnestroom op te slaan. Maar ach, blijven dromen, toch?”

 


Benieuwd wat de verduurzamingsmogelijkheden zijn voor jouw project? Neem contact op met ons.