Terug naar Blog

10 jaar Generatie Zon: in gesprek met Paul Telleman

Paul Telleman is een Controller met onderwijshart. Hij bewaakt en controleert onze cijfers en leidt jonge talenten op binnen Sungevity.

10 jaar Generatie Zon: in gesprek met Paul

Op koers met jong talent

Ik ben Paul en ik werk nu ruim 2,5 jaar bij Sungevity als Controller. In een notendop houd ik me bezig met al het geld dat er binnenkomt en dat eruit gaat. Maar wat ik het liefste doe, is de organisatie op de hoogte houden van onze doelstellingen en of we op koers liggen. De afgelopen 2,5 jaar zijn we minder handmatig werk gaan doen en steeds meer gaan optimaliseren. Ons team is ook uitgebreid, waardoor we veel jonge talenten kunnen begeleiden. Daar ben ik ook bij betrokken.

 

Ik vond nooit wat ik zocht, tot ik Sungevity tegenkwam

Ik heb een tijdje voor de klas gestaan, maar het bedrijfsleven trok me ook. Toen ben ik een tijdje als accountant gaan werken. Ik controleerde mensen het die werk doen wat ik nu doe; kloppen de cijfertjes die ze aanleveren? Maar na een tijdje besefte ik me dat ik liever in een vast en hecht team wilde werken. Ik heb me in allerlei bedrijven verdiept, van fabrieken tot investeringsmaatschappijen. Maar gevoelsmatig was het nooit wat ik zocht.

In mijn werk ben ik zakelijk en professioneel, maar privé ben ik juist informeel. Sungevity was de eerste organisatie waar de persoonlijke klik met collega’s meteen goed voelde. Grappig verhaal: op mijn sollicitatie kwam ik hier binnen in pak en strop. Daar hou ik helemaal niet van, maar ik wist niet beter. Iedereen zat hier in een spijkerbroek en t-shirt. Heel stiekem heb ik mijn stropdas toen in mijn tas gestopt en het eerste knoopje van mijn hemd opengedaan. Oeps, ik had de memo totaal gemist! Dat informele vond ik wel meteen heel fijn aan Sungevity. Ik kreeg ook een beetje een hostel-gevoel in de kantine, net zoals toen ik op reis was in Indonesië. Deze werkomgeving paste veel beter bij me.

 

Klimaatenthousiasme werkt aanstekelijk

Ik ben wel aardig veranderd in mijn klimaatbewustzijn. Ik zie mezelf niet als de grootste solar warrior binnen het bedrijf, maar er werken hier zoveel missiegedreven mensen dat je er zelf ook enthousiast van wordt. Dat werkt aanstekelijk. Daardoor ben ik me nu veel bewuster van het klimaat. Ik keek altijd door een economische bril naar de wereld. Nu is dat meer een duurzaam-economische bril geworden. Voor mij bestaat Generatie Zon dan ook uit mensen die openstaan voor verandering en verduurzaming. Samen zijn we  heel divers, heel veel verschillende mensen komen namelijk in aanraking met zonnepanelen. Binnen de organisatie zijn het vooral missiegedreven mensen die een bijdrage willen leveren – mensen zitten hier niet primair voor het geld.

 

‘Ik krijg nooit meer de vraag of zonnepanelen wel een goed idee zijn. Iedereen weet dat intussen wel.’

 

Dat zonnepanelen een slimme keuze zijn, weet nu bijna iedereen

Iedereen weet inmiddels wel dat zonnepanelen financiële voordelen opleveren. De vraag of zonnepanelen überhaupt een goed idee zijn, krijg ik dus nooit meer. Mensen vragen me wel hoe hoog de investering is. En vaak krijg ik ook wel kritische vragen over dingen die mensen in de media lezen, bijvoorbeeld of onze zonnepanelen ook duurzaam geproduceerd worden. Mensen vragen dus veel meer verdiepende vragen dan vroeger. Ik weet niet altijd op alles een antwoord, maar gelukkig doen wij veel onderzoek en schrijven wij opiniestukken en artikelen waar ik mensen naar kan verwijzen.

 

Duurzaam dilemma: liever aan elk kind dat je tegenkomt het klimaatprobleem uitleggen of alleen nog maar etensrestjes eten van je oma?

Dan ga ik toch voor het eerste, daar gaat mijn onderwijshart sneller van kloppen. Ik leg graag dingen uit en zie daar ook de de noodzaak van in. Ik vind het belangrijk om een generatie op te voeden die zich bewust is van de klimaatproblematiek.