Terug naar Blog

10 jaar Generatie Zon: in gesprek met Mark Bos

Onze salesconsultant Mark heeft al voor ruim 700 klanten het licht aangedaan. Hij zou nooit iets willen verkopen zonder dat het een hoger doel dient. Waar hij energie uithaalt? De wereld een stukje mooier maken met elk zonnesysteem dat hij verkoopt.

generatie zon blog 14 mark bos

Een collega als huisgenoot

Ik ben Mark en ik werk nu al meer dan een jaar als salesconsultant bij Sungevity. Ik ben dus middenin de coronapandemie begonnen. Sinds deze maand woon ik samen met een van mijn directe collega’s in Amsterdam-Noord, op 10 minuten fietsen van kantoor. Ik appte hem ooit toen ik een drankje op had en toen bleek dat hij een huisgenoot zocht voor een huis dat hij net had bezichtigd. Nu wonen we samen! We proberen wel om thuis niet teveel over werk te praten – de ene dag lukt dat beter dan de andere – maar het is wel supergezellig.

 

Shaken met een sambabal

Dit klinkt misschien gek, maar ik word heel warm van sales binnenhalen. Elk zonnesysteem dat ik verkoop maakt de wereld een stuk mooier. Ik kan dan echt juichen! Op kantoor hebben we de traditie dat we een sambabal shaken als we een systeem verkopen. Het schijnt dat iedereen op kantoor dan meedoet. Dat heb ik door corona helaas nog nooit meegemaakt.

 

Opgeslokt door de duurzame bubbel

Ik dacht vroeger altijd dat ik in de sportbranche zou werken, ik heb ook de opleiding sportmarketing gedaan. Al snel kwam ik in de duurzame wereld terecht en merkte ik dat ik liever wilde bijdragen aan een hoger maatschappelijk doel. Dat klinkt heel cliché, maar anders denk ik: what’s the point? Bij Sungevity heb ik het gevoel dat ik ergens aan bijdraag. Ik ben zelfs lid geworden van GroenLinks. Stiekem ben ik een beetje opgeslokt door de linkse en duurzame bubbel, maar dat vind ik eigenlijk wel lekker. Ik merk dat ik steeds bewuster bezig ben met duurzaamheid. Bijvoorbeeld doordat we op kantoor een rekje hebben waar we tweedehandskleren met elkaar ruilen en door de waterkoker waarop staat: vul me helemaal, dan hoeven andere mensen me niet opnieuw aan te zetten.

 

‘Wat wel grappig is: mijn ouders hebben nu ook zonnepanelen, maar dat heeft 8 maanden geduurd. Toen ik hier net kwam werken wilden ze er helemaal niks van weten.’

 

Duurzaam dilemma: liever met een privé chauffeur op reis of met de trein?

Dit is puur toeval, maar ik ga volgende week woensdag op reis met de trein. Ik heb al voor de tweede keer een Interrail ticket gekocht. Ik vind de trein heerlijk en ik heb op die manier al een hoop hele mooie steden bezocht in Europa.

 

Mijn vader appt me wekelijks zijn opbrengst

Een paar jaar geleden kozen een paar voorlopers voor zonnepanelen uit duurzaamheidsoverwegingen, nu doen steeds meer mensen het om te besparen op hun energierekening. Wat wel grappig is: mijn ouders hebben nu ook zonnepanelen, maar dat heeft 8 maanden geduurd. Toen ik hier net kwam werken wilden ze er helemaal niks van weten. Nu ze op het dak liggen appt mijn vader me wekelijks zijn opbrengst. Dus ik denk dat Generatie Zon vooral ook hele enthousiaste en diverse mensen zijn.

 

Zonnepanelen zijn eigenlijk lichtpanelen

Mensen vragen vaak: hoe zit het met mijn opbrengst in de verschillende seizoenen, of tijdens een zonsverduistering? Ik zeg dan dat zonnepanelen eigenlijk lichtpanelen zijn. Ze staan nooit uit, tenzij het nacht is. Ook in de herfst en winter is er licht en produceren de zonnepanelen energie.

 

Eerst zonnepanelen, dan verder verbouwen!

Vaak zeggen mensen dat ze eerst andere verbouwingen willen doen. Daar ben ik het niet mee eens. Ik zeg dan: je kunt beter eerst zonnepanelen nemen en met het geld dat je daardoor bespaart andere verbouwingen betalen.

 

‘Ik heb al een dorp vol aan mensen aan een zonnesysteem geholpen’

Ik heb in de tijd dat ik hier werk al meer dan 726 aan een zonnesysteem geholpen. Ik visualiseer dat aantal zo af en toe: het is een dorp vol! Samen besparen ze ontzettend veel CO2, dat vind ik heel motiverend. Waar ik ook erg van geniet zijn de gesprekken met klanten. Ik heb een keer een mevrouw in Zeeland aan de telefoon gehad die nog bezig was met de financiering van haar hypotheek. Die vond het fijn dat ik zo geduldig was. Ze gaf echt aan dat ze vertrouwen had in ons door het goede advies dat wij geven en de garanties die andere partijen niet hebben. Haar man wilde voor een ander aanbod gaan, maar daar had ze hem helemaal van afgepraat. Dat soort gesprekken vind ik het mooist. Soms kijk ik achteraf op Trustpilot of mijn klanten een review hebben achtergelaten, gewoon omdat ik benieuwd ben hoe de installatie is gegaan en hoe het systeem bevalt. Als ik dan een positieve review lees word ik daar helemaal blij van.

 

Een weeshuis voor afgedankte  zonnepanelen

Dan krijg je denk ik wel een probleem met het afval. Ik denk dat veel partijen daar te makkelijk over denken. Zij denken: dat zien we over 10 jaar wel. Onze oprichtster Roebyem is juist heel erg bezig met het voorkomen van dit probleem, wij zijn wat dat betreft echt een voorloper. Ik vind het belangrijk dat wij daar aandacht voor vragen, een standpunt hebben en in actie komen. Wij kijken niet weg op het moment dat dingen moeilijk worden. Om het probleem rond hergebruik aan te pakken, hebben we nu bijvoorbeeld een weeshuis voor afgedankte zonnepanelen opgericht, heel tof!